Site icon MEDIjobs

Cum să treci cu bine de sesiunea de vară

sesiunea de vară

Vara e aproape, terasele și locurile de distracție sunt deschise, concentrarea la cursuri scade ușor și sesiunea vine. Sesiunile facultății de medicină sunt cunoscute deja ca fiind printre cele mai grele, fie că ești la medicină generală, dentară, asistență sau alte profiluri de studiu. Presiunea este mare, iar timpul de învățare pare din ce în ce mai scurt. Cum te concentrezi să treci sesiunea cu bine și să te bucuri de planurile de vară? 

Învață să înveți!

În primul rând ai nevoie să știi cum să înveți! Ai auzit deja de diferitele tipuri de învățare: vizual, auditiv, citit-scris și kinestezic. Poți face chestionarul Vark ca să vezi ce stil de învățare ai, dacă nu îl știi. Deși există tipuri de memorare diferită, există și ”reguli generale” când vine vorba de concentrarea dinaintea sesiunii. 

Lucruri generale pentru a-ți facilita orice stil de învățare:

  1. Învață cu cineva – Învățatul alături de colegi, prieteni este mult mai puțin stresant și eficient pentru că vă puteți verifica progresul, chit că învățați subiecte sau materii diferite.
  2. Ia pauze dese – Playlist-urile de pe Youtube de muzică Lofi pentru studiat sunt iar un mod de a contoriza ușor timpul de învățare. Majoritatea au pauze din 50 în 50 de minute și muzică suficient de ușoară cât să nu îți distragă atenția. 
  3. Începe să înveți din timp  – Deja știi ce orar ai, încearcă să faci loc și învățatului câteva ore pe săptămâna, chiar dacă mai sunt 2 luni până la sesiune.
  4. Nu ignora sănătatea fizică și psihică – Odihnește-te, mănâncă suficient și nutrițional corect, ieși la plimbare sau bucură-te de lucruri mici care te bine dispun în perioade stresante.
  5. Ignoră telefonul – Dacă nu folosești aplicații specifice de învățare, lasă telefonul, laptopul și brățara smart departe de tine. Încearcă să nu îți distragi atenția și focusul de învățare cu rețelele de socializare. 

Citește și: De la teorie la practică… medicală: Cât de mult îi ajută facultatea pe studenți pentru o carieră în medicină?

Carduri de învățare și aplicații pentru stilul vizual

Stilul de învățare vizual nu necesită mult efort și este și distractiv. Un lucru simplu pe care îl faci deja, de când ești medicinist, este să desenezi. Desenează și fă schițe cu orice ai de învățat chiar dacă arta nu este punctul tău forte. În timp ce schițezi și notezi părțile importante o să reții și informația esențială.

Pe lângă desenatul și memorarea paginilor de cărți, poți face carduri de învățare. Acestea sunt utile oricând și le poți păstra până la examenul de rezidențiat pentru a le folosi din nou. Alege culori diferite pentru fiecare materie, subliniază cuvintele cheie și verifică-ți cunoștințele după aceea. 

Dacă nu ești fan al cardurilor de învățare făcute de mână, poți descărca aplicații care să îți ușureze sesiunea. Memorang și Chegg sunt doar două din zecile de aplicații (în engleză) de carduri de învățare.

Tot în cadrul aplicațiilor și tehnologiei, dacă ai nevoie să înveți anatomie sau verifici dacă ai uitat ceva din ea, poți folosi următoarele aplicații de tip hărți 3D ale corpului. Majoritatea sunt gratuite la instalare însă au variante plătite unde ai mai multe beneficii, mai multe explicații și mai puține reclame. 

Podcast-uri pentru stilul de învățare auditiv

Dacă memoria ta auditivă este cea mai dezvoltată, primul lucru la care trebuie să ai grijă este să fii atent la cursuri. Explicațiile profesorilor și ale colegilor sunt primele lucruri pe care le vei reține. O altă metodă ar fi să folosești o aplicație cu care să te înregistrezi în timp ce citești și explici materia și să asculți ulterior. 

Podcast-urile medicale și videoclipurile explicative sunt și ele de ajutor, doar că majoritatea lor sunt în limba engleză. 

Două podcast-uri medicale, gratuite și apreciate de mulți studenți din întreaga lume: Podcasts for Medical Students: Beside Rounds și The Undifferentiated Medical Student. O altă platformă cu explicații și videoclipuri poate fi Armado Hasundungan – Biology and Medicine Videos. 

Elaborarea răspunsurilor pentru stilul citit-scris

Stilul citit-scris sună simplu, este destul de obositor. Pe lângă clasicul scris ce îți amintești după ce citești sau copiat ad literam din carte, poți opta pentru aplicații sau carduri cu întrebări la care să răspunzi în scris. Astfel, îți poți ușura munca și învăța mai practic dacă folosești una din aplicațiile de mai sus. Notează pe foaie întrebarea și răspunsul cât de elaborat îți amintești, cu toate detaliile pe care le-ai reținut din curs. 

Citește și: Viața de student la Medicină: 10 lucruri pe care merită (și ai vrea) să le știi dinainte, ca să îți fie mai ușor

Dacă întrebarea este sub forma unei grile, poți elabora în scris sau oral motivul pentru care fiecare variantă de răspuns este potrivită sau nu. 

Un alt lucru pe care îl poți face este să încerci Tehnica Feynman. Aceasta se aplică și poate fi facilă în toate stilurile de memorare, însă se bazează mai mult pe scris și citit. 

Schimbatul locului de învățare pentru stilul kinestezic

Pentru stilul de învățare kinestezic este important și stilul secundar. Încercă să te ridici și să te miști, să gesticulezi, să desenezi cu mâinile în aer ceea ce ai de învățat. Dacă înveți într-un cadru unde nu te poți plimba în voie, cum ar fi la bibliotecă, bate cu piciorul, sau gesticulează doar cu degetele, cât să nu deranjezi alți studenți. Poți descărca și aplicațiile prezentate mai sus cu anatomie 3D și să înveți o parte dintre răspunsuri folosind propriul tău corp. 

Un alt aspect important este mutarea din loc. Dacă înveți anatomia în patul de la cămin, învață fiziologia pe scaun, sau la bibliotecă. Poți asculta podcast-uri medicale în timp ce te plimbi, faci exerciții scurte și cu intensitate ușoară sau meditezi.

Te-ar putea interesa și: 6 moduri de a-ți păstra sănătatea în timpul Facultății de Medicină

Pe lângă toate astea, participă la workshopuri, mergi la congrese și fă voluntariat în cadrul facultății. Nu doar cei care învață predominant kinestezic au nevoie de practică pentru a înțelege medicina, toți studenții au. De aceea, orice eveniment organizat, orice oportunitate de a învăța mai mult și diferit, ar trebui să fie bine venită. 

Sesiunea se apropie și trebuie să fii pregătit să o treci și să te bucuri de activitățile programate pe timpul verii. În funcție de stilul tău dominant și de materie, încearcă mai multe tehnici, și vezi care funcționează pentru tine. Nu lăsa un examen care pare greu să te oprească din a merge cu Erasmus pentru practica de vară sau la festival cu prietenii. Nu uita că orice stil de memorare ai avea, nu ești singur, iar tehnologia este aici să te ajute să treci cu bine sesiunea.

Mult succes!

Exit mobile version