Când îți propui noi obiective și schimbări în carieră este important să analizezi bine și să te organizezi eficient, să planifici și ulterior să pui în aplicare. Fiecare individ are o dorință interioară de a crește, atât personal, cât și profesional. Vrem să fim mândri de ceea ce facem și de realizările noastre. În primul rând, suntem motivați să ne îndeplinim nevoile biologice de bază – apă, hrană, adăpost și nevoi fiziologice primare, de supraviețuire. Ulterior, se regăsesc nevoile de siguranță, de apartenență și nevoia de recunoaștere socială. Odată ce nevoile de bază și celelalte nevoi sunt îndeplinite, apare motivația de a ne îndeplini nevoile de autorealizare și de dezvoltare personală.
Dacă ne referim strict la aspectele profesionale, la baza piramidei nevoilor se află principalul motiv pentru care mergem cu toții la serviciu – trebuie să supraviețuim și avem nevoie de bani pentru îndeplinirea nevoilor de bază (hrană, acces la apă și un adăpost adecvat). Nevoile de siguranță și securitate în contextul carierei înseamnă să câștigăm suficienți bani și să avem un loc de muncă sigur. Apartenența se traduce prin muncă în echipă, mentorat și un sentiment de acceptare din partea colegilor. Recunoașterea socială înseamnă să știm că munca noastră contează, că este apreciată și să devenim experți în ceea ce facem. În cele din urmă, autorealizarea în carieră și dezvoltarea personală au ca rezultat o mai bună performanță.
Cum îți dai seama dacă ai nevoie de o schimbare în carieră?
Schimbările în carieră nu sunt ușoare de cele mai multe ori. Însă, este responsabilitatea noastră să luăm măsuri atunci când simțim că nu mai este locul nostru la un anumit job sau într-o anumită companie. O schimbare în carieră are loc atunci când o persoană părăsește o poziție și ocupă o alta în cadrul aceleiași companii sau în alta. Motive comune pentru schimbarea carierei includ:
- beneficii salariale mai mari;
- dezvoltare profesională;
- alt tip de leadership – mulți angajați caută noi locuri de muncă pentru că sunt nemulțumiți de conducerea actuală;
- scop – pentru a contribui mai mult sau în alt mod la bunăstarea societății;
- echilibru mai bun între viața profesională și viața personală.
Ți-am pregătit și un articol cu Cercetări recente despre fericirea la locul de muncă în industria medicală: concluzii și sugestii
Care sunt pașii pentru a face schimbări în carieră?
Odată ce ai găsit „de ce”-ul, urmează ceilalți pași către schimbarea carierei. De asemenea, analizează dacă îți dorești cu adevărat o schimbare de carieră sau este doar o nemulțumire de moment. Vezi și dacă ai nevoie de un nou loc de muncă în același domeniu, de o avansare în cadrul companiei sau de o carieră complet nouă.
Iată câțiva pași utili:
1. Stabilește-ți clar obiectivele în carieră
Cu toții avem dorințe, atât în plan personal, cât și profesional, relațional etc. Însă, pentru ca o dorință sau un vis să devină realitate trebuie prima dată să se transforme într-un obiectiv și ulterior să facem un plan. Planificarea carierei este esențială pentru a obține satisfacție și succes profesional. Un obiectiv în carieră definește locul de muncă final la care aspirăm pe parcursul carierei. Ne permite să stabilim apoi un plan de acțiune sau un plan de dezvoltare profesională la care să lucrăm pentru a ne atinge scopul profesional. Dorințele sunt diferite de obiective. Dorințele sunt primul pas, punctul de plecare, dar obiectivele înseamnă activarea dorințelor prin muncă și efort. Orice obiectiv sau dorință în carieră necesită muncă și dedicare.
Alege o carieră în care pasiunile, interesele, valorile și abilitățile tale se intersectează!
Înainte de a-ți stabili obiectivele și de a decide o schimbare în carieră, trebuie să știi:
- ce pregătire și ce calificări sunt necesare;
- ce aptitudini sunt necesare;
- cum este piața muncii în acel domeniu;
- care sunt salariile oferite și ce beneficii salariale mai pot exista;
- care sunt responsabilitățile standard în acea meserie;
- ce oportunități de avansare sunt disponibile;
- dacă se potrivește cu interesele, valorile, abilitățile tale;
- ce mediu de lucru preferi – spital, clinică privată, cabinet etc.;
- cu ce tipuri de pacienți ai prefera să lucrezi – pacienți pediatrici, pacienți în vârstă, cu anumite patologii specifice etc.
Vezi aici: Clinică sau spital? Află ce tip de unitate sanitară ți se potrivește mai bine
Obiective SMART în carieră
Pentru a-ți atinge obiectivele în carieră, este important să ai atât obiective în carieră pe termen scurt, cât și pe termen lung. În general, obiectivele pe termen scurt sunt etape pentru a ajunge la obiectivul pe termen lung. Stabilirea obiectivelor este bine să fie făcută după principiul SMART:
- Specifice – fii cât mai detaliat cu privire la obiective;
- Măsurabile – stabilește o modalitate de a măsura progresul către obiectivul stabilit;
- Accesibile – să poată fi atinse în mod rezonabil;
- Relevante – obiectivele ar trebui să fie direct legate de calea ta în carieră;
- în Timp – stabilește un termen limită, astfel încât să știi când vei atinge obiectivul.
După determinarea și stabilirea obiectivului final, urmează stabilirea unui plan de acțiune – o planificare atentă pentru a obține ceea ce ne dorim. Împarte obiectivele mari în obiective mai mici, mai ușor realizabile – pe o lună, un an, 3 ani. Monitorizează progresul pentru a te asigura că ești pe drumul cel bun. Periodic evaluează realizările și redefinește-ți obiectivele după cum este necesar pentru a obține succesul.
2. Actualiză-ți CV-ul și construiește-l astfel încât să iasă în evidență
Oportunitățile apar în momente neașteptate și o nouă ușă s-ar putea deschide atunci când te aștepți mai puțin. De aceea, trebuie să fii mereu pregătit și să ai CV-ul actualizat. În plus, asigură-te că sunt actualizate și datele pe rețelele sociale și platformele de recrutare. Un CV este un prim punct de contact dintre tine și potențialul angajator. De aceea, trebuie să te asiguri că este cât mai bine structurat, complet, că include toate datele privind educația, experiența ta și orice abilități necesare acelui job.
3. Înscrie-te în grupuri, organizații și asociații profesionale specifice
Organizațiile, grupurile și asociațiile profesionale din domeniul sănătății sunt modalități utile de a rămâne informat cu privire la tendințele și problemele din industrie. Poți cunoaște persoane cu același parcurs profesional sau cu obiective asemănătoare. Astfel, poți fi mai informat, conectat și acest lucru poate duce la oportunități. Inclusiv rețelele sociale sunt extrem de utile când vine vorba despre accesul la resurse si oportunități.
Află Ce este networking-ul și cum te poate ajuta în carieră, indiferent dacă ești la început sau nu
Mentorii sunt de neprețuit pe parcursul carierei tale. Mentorii te pot învăța multe lucruri care îți vor fi de folos în carieră, din experiența lor, te pot pune în legătură cu diferite contacte profesionale valoroase și te pot ajuta să rezolvi anumite situații sau probleme profesionale.
5. Dezvoltă-ți abilități necesare acelui job
Caută cursuri de specialitate și programe de educație continuă în care să îți dezvolți cât mai mult abilitățile cerute și necesare pentru un anumit post. Concentrează-te pe o gamă largă de abilități – hard skills, dar și soft skills, ce te vor evidenția printre candidați. Abilitățile fundamentale sau soft skills sunt utile mai ales la interviu și includ abilități de comunicare, atenție la detalii, atitudine receptivă, răbdare, managementul timpului, atitudine pozitivă, adaptabilitate, creativitate, empatie, lucru în echipă etc.
Te-ar putea interesa și Cum să îți dezvolți abilitățile digitale și să fii în pas cu tehnologia medicală
6. Participă la conferințe, prezentări sau alte tipuri de evenimente
Alege astfel de evenimente la care să participi, atât pentru informații și cunoștințe în domeniu, cât și pentru a intra în legătură cu oameni noi în domeniu – networking. Nu știi niciodată când va apărea următoarea oportunitate. Interacțiunile sociale pot fi cheia pentru obținerea locului de muncă visat. De fapt, cercetările sugerează că până la 85% dintre locurile de muncă sunt găsite prin networking.
7. Preîntâmpină și aspectele negative ce pot să apară
O schimbare în carieră poate avea și aspecte mai puțin pozitive față de fostul loc de muncă. De exemplu, dacă până acum aveai un program flexibil, la noul job poate va trebui să respecți un program mai strict, poate beneficiile financiare vor fi mai reduse la început sau nu vor mai fi anumite beneficii extra, precum decontare transport sau alte bonusuri. Este important să pui în balanță aspectele pozitive și negative pentru a lua cea mai bună decizie asumat și bine informat. O nouă carieră este, de asemenea, probabil să aducă și o nouă rutină, care uneori poate afecta echilibrul pe termen scurt dintre muncă și viața personală.
8. Vizualizează succesul
Sportivii sunt adesea învățați să vizualizeze reușita, să se imagineze câștigători. Același concept se poate aplica și când vine vorba despre obiectivele în carieră. Deși uneori este posibil să ne dorim o schimbare în carieră, este normal să apară temeri și îndoieli. Nu știm dacă va fi decizia corectă, dacă ne va fi mai bine, de unde să începem. Însă, aceste gânduri duc adesea la inerție, iar asta ne ține pe loc. Este important să acționăm, reducând analiza exagerată. Cu siguranță norocul este de ajutor, însă principalul catalizator este perseverența. Trebuie să ieși din zona de confort, să îți găsești motivația și să depui efort. Fiecare pas către cariera dorită necesită luarea unor decizii mari și riscuri esențiale.
Când îți dorești noi schimbări în carieră și îți propui obiective, trebuie să fii conștient că este un proces lung de cele mai multe ori. Însă, prin planificare, organizare eficientă și dedicare succesul nu va întârzia să apară. Trebuie să îți găsești motivația și curajul de a face o schimbare în carieră atunci când diferite aspecte de la actualul job nu te mai mulțumesc și nu mai ești fericit la locul de muncă.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un profil aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.