Site icon MEDIjobs

Cum poate crește calitatea profesională a medicilor. Care sunt soluțiile propuse de speakerii conferinței Leaders in Healthcare România

LIHR2021

Creșterea calității profesionale a medicilor poate fi realizată prin organizarea mai multor teambuilding-uri, a grupurilor de suport și a instruirii specialiștilor pentru a fi pregătiți să depășească stările conflictuale cu pacienții. Acestea sunt propunerile medicilor Doina Cosman, Mihai Bran și Nicolae Rednic, pe care le-au expus la conferința Leaders in Healtcare Romania. 

Dr. Doina Cosman consideră că un teambuilding este important pentru echipa de medici, fie că vorbim despre cei din sistemul privat sau cei din sistemul de stat. Însă al doilea lucru pe care specialistul îl consideră la fel de important este organizarea de grupuri de suport.

„Să ne gândim la cele trei sinucideri groaznice care au avut loc săptămânile trecute. Dacă ar exista grupuri de suport pentru medici, ei ar ști că au o resursă anonimă care respectă perfect confidențialitatea și la care se pot afilia. 

Și, de asemenea, deja se practică în România – sigur, a început în Marea Britanie – grupurile Balint. De ce nu s-ar pratica în cât mai multe clinici și spitale private sau de stat acest gen de discuții despre dificultățile de la locul de muncă?”, a menționat dr. Cosman. 

Din informațiile pe care le deține specialistul, deja există grupuri Balint, însă lipsesc grupurile de sprijin pentru medici. 

Citește și Cât de important este coaching-ul medical în vreme de criză

Terapia poate ajuta medicii

La rândul său, medicul Mihai Bran consider că este important să fie identificate resurse pentru a asigura o zonă de suport psiho-emoțional pe care o pot asigura psihoterapeuții. Intervențiile medicilor psihiatri pot fi utile, însă plasate într-un cadru mai prietenos. 

„Noi, psihiatri suntem împinși într-un con de umbră, suntem ușor stigmatizați. Interacțiunea cu noi nu e privită tot timpul într-o lumină pozitivă. Normalizarea dialogului pe seama stării psihoemoționale poate fi un real ajutor. 

A accepta faptul că la un moment dat putem să trecem prin burnout, putem să avem o stare de anxietate, putem să ajungem la insomnii și lucrurile acestea să le adresăm către specialiști sau către colegi care sunt în spital alături de noi. Pot fi lucruri simple care ne pot întoarce din zona de eroi, în zona de profesioniști, astfel încât pacienții să beneficieze de cea mai bună versiune a medicului care are grijă de ei”, a subliniat specialistul. 

De asemenea, Mihai Bran a mai punctat că e este important ca un medic să fie bine pentru a putea să-și ajute pacienții. 

Te-ar putea interesa și Conferința Leaders in Healthcare România 2021 – gânduri de facilitator

Dr. Rednic: „Avem nevoie de instrucții pentru rezolvarea conflictelor”

Un training sau un curs care să ajute medicii să facă față ostilității în creștere a pacienților ar reprezenta un real ajutor, consideră dr. Nicolae Rednic. 

„Cred că pregătirea personalului sanitar și a medicilor pentru interacțiuni încomode și, uneori, chiar potențial periculoase cu pacienții este astăzi din păcate asbolut necesar. Poate prin introducerea unor cursuri sau instruiri privind utilizarea inteligenței emoționale în stările conflictuale care să fie obligatorii în curricula de educație medicală”, a spus acesta la conferință.

De asemenea, evoluția practicii medicale obligă medicii ca, în prezent, să fime pregătiți cumva de întâlniri cu pacienții ostili. 

„Această pregătire poate ajuta cumva la menținerea siguranței. Chiar dacă nu va fi nevoie niciodată să folosești instrucția sau trainingul de rezolvare a stărilor conflictuale cu pacienții, siguranța că știi ce ai de făcut îți dă încredere în practica medicală. Cred că avem nevoie de instrucții noi pentru rezolvarea diverselor stări conflictuale care apar în practica noastră”, a mai spus dr. Rednic. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version