Site icon MEDIjobs

COVID-19 | Stare de urgenta in Romania

COVID - 19

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat inca de vineri, 14 martie, ca incepand de luni, 16 martie, in Romania se va instaura „stare de urgenta” din cauza numarului mare de infectari cu noul COVID-19. Astfel, incepand cu data de 16 martie este decretata  „stare de urgenta” in tara noastra.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ne confruntam cu o pandemie de COVID-19, virus care a infectat peste 130 000 de oameni si a ucis peste 5000. 

Ce inseamna stare de urgenta?

In Romania, decretarea starii de urgenta este reglementata de art. 93 din Constitutia Romaniei, sub titlul „Masuri exceptionale”, astfel:

(1) Presedintele Romaniei instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ-teritoriale si solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate, in cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

(2) Daca Parlamentul nu se afla in sesiune, el se convoaca de drept in cel mult 48 de ore de la instituirea starii de asediu sau a starii de urgenta si functioneaza pe toata durata acestor.

In Romania a mai fost instituita stare de urgenta o singura data, in anul 1999, din cauza asa numitei „a cincea mineriada”, cand a fost data si Ordonanta de Urgenta nr. 1/1999 „privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta”, in prezent, pentru a lua masuri in privinta pandemiei de COVID-19 va fi folosit acelasi instrument legislativ.

Astfel, potrivit art. 1  din Ordonanta de Urgenta nr. 1/1999:

Starea de asediu si starea de urgenta privesc situatii de criza ce impun masuri exceptionale care se instituie in cazuri determinate de aparitia unor pericole grave la adresa apararii tarii si securitatii nationale, a democratiei constitutionale ori pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea urmarilor unor dezastre.

Citeste si: COVID-19 | Noi măsuri propuse pentru combaterea infecțiilor

Ce presupune scenariul 3?

Romania a intrat in scenariul al 3-lea, in urma depasirii a 100 de cazuri de persoane cu COVID-19, care presupune „transmiterea sustinuta pe scara larga, cu cresterea presiunii asupra sistemului de ingrijiri de sanatate (101-2000 cazuri)”. In prezent, pe teritoriul Romaniei au fost confirmate 184 de cazuri.

Conform declaratiei Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, in scenariul 3 „se restrictioneaza activitatile culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive si de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate in spatii inchise, inclusiv cele realizate in sali de tratament balnear, sali de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, sali de jocuri de noroc si cazinouri”.

De asemenea, pe langa limitarea activitatilor colective, scenariul 3 impune:

In plus, in aceasta perioada statul poate impune si alte masuri de prevenire si combatere a COVID-19, precum:

In ce conditii se trece la scenariul 4?

In cazul in care in Romania vor exista peste 2000 de cazuri de infectari cu COVID-19, se va trece la scenariul 4, cel mai restrictiv, in care tara noastra isi va inchide granitele in totalitate, in plus:

Citeste si: MEDIjobs vine în sprijinul autorităților în contextul epidemiei de Coronavirus

Exit mobile version