Începând din această lună, poate funcționa Corpul experților medicali, o structură în cadrul Colegiului Medicilor din România, menită să soluționeze dosare disciplinare sau alte lucrări de specialitate. Decizia privind înființarea, organizarea a fost publicată, recent, în Monitorul Oficial. Corpul experților medicali este alcătuit distinct pentru fiecare specializare în parte, potrivit nomenclatorului în vigoare, arată decizia din Monitor.
Cine face parte din Corpul experților medicali
Membru al acestui corp de experți este persoana care îndeplinește, potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial, următoarele condiții:
- este membră a Colegiului Medicilor din România
- deține gradul profesional de medic primar și o vechime efectivă și neîntreruptă în specialitate de cel puțin 7 ani
- nu a fost sancționată în cauze care vizează abateri disciplinare
- nu este urmărită penal, trimisă în judecată sau condamnată pentru o faptă care are legătură cu profesia medicală
La polul opus, următoarele persoane nu pot face parte din această structură:
- cele care dețin calitatea de membru al Comisiei superioare de disciplina a Colegiului Medicilor (CMR)
- fac parte din comisia de jurisdicție profesională a CMR
- sunt angajați în cadrul CMR
- ocupă o funcție în cadrul biroului consiliului colegiului teritorial sau executiv din CMR
Un medic poate deveni membru al acestei structuri pe baza propunerilor (sau a nominalizărilor) formulate de comisiile de specialitate din Colegiul Medicilor și pe baza avizului favorabil emis de comisie. Până la data de 30 iunie 2022, Colegiul Medicilor va desemna membrii Corpului experților medicali, printr-o decizie.
Atribuțiile medicilor din Corpul experților
Medicii care fac parte din această structură au drept atribuție efectuarea tuturor expertizelor de specialitate, la solicitarea Comisiei de jurisdicție profesională și, de asemenea, a comisiei superioare de disciplină ale Colegiului Medicilor, astfel încât să fie soluționate dosarele disciplinare (sau alte lucrări de specialitate).
Din statutul de expert decurg următoarele obligații, mai arată decizia din Monitor:
- imparțialitatea
- echidistanța
- respectarea obligației de păstrare a secretului profesional
- respectarea regulamentului privind incompatibilitatea
- respectarea prevederilor Legii privind reforma în domeniul sănătății, respectarea statutului CMR, a Codului de deontologie medicală, regulamentul privind desfășurarea anchetei disciplinare.
Cum vor lucra experții
Pentru a fi efectuate expertizele, între CMR și specialist va fi încheiat un contract de cesiune a drepturilor de autor, care va conține, în mod obligatoriu, și clauzele cu privire la obiectivele lucrării și termenul în care va fi soluționată aceasta.
„Plata experților medicali se aprobă de către Biroul executiv al Consiliului național al Colegiului Medicilor din România, în baza referatului avizat favorabil de către președintele Comisiei de jurisdicție profesională ori de către președintele Comisiei superioare de disciplină, atunci când expertiza este solicitată în cadrul acestei comisii”, se arată în Monitorul Oficial.
Te-ar putea interesa și Sesiuni de instruire privind noțiunile de igienă pentru angajați. Medicii vor susține sesiunile
Cum este acordată plata
Potrivit deciziei, referatul de aprobare a plății expertului medical trebuie redactat de către secretarul Comisiei de jurisdicție profesională și trebuie să cuprindă următoarele mențiuni:
- solicitarea de plată a contravalorii expertizei
- numărul de înregistrare a dosarului disciplinar în care a fost dispută solicitarea expertizei
- componența comisiei sau a completului de judecată care a cerut expertiza
- obiectivele expertizei
- medicii desemnați pentru această expertiză de specialitate
- dacă rezultatul a răspuns integral la obiectivele stabilite
- dacă a fost sau nu solicitat un supliment de expertiză (și care au fost motivele)
Însă cuantumul onorariilor pe care specialiștii le vor primi în urma expertizelor va fi stabilit prin o decizie a Biroului executiv al Colegiului Medicilor, în limita sumelor aprobate de bugetul de venituri și cheltuieli. De menționat este faptul că desemnarea experților medicali în lucrările disciplinare va fi efectuată în mod aleatoriu, prin tragere la sorți.
Atunci când sunt finalizate toate expertizele, specialiștii au obligația de a restitui toate documentele furnizate de Colegiul Medicilor și de a distruge toate datele și informațiile deținute cu privire la activitate, indiferent de suportul acestora.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.