Site icon MEDIjobs

Colegiul Medicilor București transmite că medicii au ajuns la limită: Este un strigăt de disperare

scrisoare medici

Corpul medical face față tot mai greu valului mare de îmbolnăviri cu virusul SARS-COV2, înregistrate atât în rândul populației, cât și în rândul angajaților din sistemul de sănătate. Acesta este un semnal de alarmă tras de Colegiul Medicilor Bucuresti, care a transmis o scrisoare deschisă către români. 

„Ultimele zile ne arată un sistem medical întins la maximum și ajuns la limită, mai ales pe zonele unde se tratează pacienții COVID-19. Zi de zi asistăm la tragedii: pacienți care mor, familii aflate în suferință, medici ajunși la capătul puterilor, pacienți și cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2 care au nevoie de îngrijiri medicale. Iar numărul este foarte mare”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă de Colegiu. 

Citește și Concediile angajaților din spitale sunt întrerupte, iar liniile de gardă sunt organizate în ture de 12 ore

Reprezentanții Colegiului subliniază că gradul scăzut de vaccinare în rândul populației reprezintă, poate, și un eșec în ceea ce privește încrederea între medici și cetățeni.

Aceștia fac referire la vocile medicilor și ale forurilor internaționale care spun că vaccinarea reprezintă unul dintre instrumentele de bază ca pandemia de Covid19 să fie gestionată cât mai eficient. Și o persoană vaccinată se poate îmbolnăvi, și o persoană imunizată poate dezvolta forme grave ale infecției, însă proporția acestor cazuri este mult mai mică, față de cea a pacienților nevaccinați. 

„Această scrisoare deschisă nu este doar un alt apel aruncat în eter. Este un strigăt de disperare, al nostru, al corpului medical bucureștean, prin vocea Colegiului Medicilor din Municipiul București, pentru ca dumneavoastră, populația din București, dar și populația României în ansamblul său, să reflectați la informațiile transmise”, mai arată scrisoarea citată. 

Ce spun cifrele

Un raport al Institutului de Sănătate Publică arată că în săptămâna 4 – 10 octombrie 2021, 72.7% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate. De asemenea, 91.6% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate. Până pe 13 octombrie, erau înregistrate 1.398.264 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. 

De la începutul pandemiei până în prezent, 1 din 86 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical.

Te-ar putea interesa și Proiectul privind certificatul digital, inechitățile salariale și fonduri insuficiente în spitale: câteva probleme ale personalului medical

România a administrat, de la începutul campaniei de vaccinare (27 decembrie 2020), 10.933.473 de doze de vaccin. Avem 5.852.729 de persoane vaccinate cu prima doză, 5.586.420 de persoane vaccinate cu schema completă și 437.884 cu a treia doză.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version