Site icon MEDIjobs

Ce trebuie să știe rezidenții despre măsurile „ordonanței-trenuleț”?

medicii rezidenți

Medicii rezidenți nu vor fi afectați de suspendarea angajărilor din sistemul de stat, odată cu intrarea în vigoare a așa-zisei „ordonanțe trenuleț” și nici de o eventuală reducere salarială, însă concediile de odihnă neefectuate nu vor fi compensate în bani. 

Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscale în domeniul cheltuielilor publice, prevede faptul că, în anul 2025, se suspendă ocuparea posturilor vacante din instituțiile publice, fie prin concurs, fie prin examen. 

Se pare că sunt excepții. Explicațiile vin de la Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți, care arată că, potrivit alineatului (4), măsura nu se aplică pentru posturile deja aprobate „de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, concursului de admitere în rezidențiat, celor necesare a fi ocupate de medici care au încheiat rezidențiatul, medici rezidenți care au promovat examenul de specialitate în anul 2024, precum și posturilor vacante aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și plătite din fonduri europene și posturilor aferente proiectelor naționale de cercetare plătite din fonduri publice”.

„Acest lucru înseamnă că medicii nu vor fi afectați de suspendarea ocupării posturilor. Guvernul va continua să scoată posturi pentru medici ca până acum”, se arată într-o explicație a Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți.

Află Cum poți obține concediu fără plată în timpul rezidențiatului | Care sunt beneficiile și minusurile acestuia?

Salariul rezidenților, neafectat de măsurile „ordonanței-trenuleț”

De asemenea, rezidenții nu vor fi afectați nici în ceea ce privește salarizarea. Concret, salariul angajaților din fonduri publice se menține la același nivel cu cel acordat în luna noiembrie 2024, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții. 

Aceeași situație se aplică și sporurilor, iar prevederile care susțin acest lucru se regăsesc la articolul II din „ordonanța-trenuleț”: „În anul 2025, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar/solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna noiembrie 2024, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.”

Citește și acest articol: Peste 85% dintre rezidenții din România lucrează mai multe ore decât implică programul normal

De menționat este faptul că există modificări în privința compensării concediului de odihna neefectuat la finalul contractului pentru anul 2025. 

Conform articolului III, alineatul (5), în anul 2025, pentru personalul din instituțiile și autoritățile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, nu beneficiază, la încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu, de compensarea în bani a concediilor neefectuate aferente anului 2025.

Medicii rezidenți vor fi afectați și de reducerea voucherelor de vacanță, care vor ajunge la suma de 800 lei. Concret, potrivit legii, „instituțiile publice (…) acordă vouchere de vacanță în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei. Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei”.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version