Site icon MEDIjobs

Tu știi ce trebuie să negociezi întotdeauna în contractul de muncă?

contractul de muncă

Dacă ai trecut cu brio de interviu și ai primit acceptul din partea firmei angajatoare următorul pas este semnarea contractului. Este un pas cu o importanță deosebită pentru că poate direcționa cu ușurință parcursul tău profesional în medicină. Contractul de muncă este un document care include atât drepturile și obligațiile angajatului, cât și responsabilitățile angajatorului. Ia forma unui parteneriat, care se încheie pe o anumită perioadă între cele două părți. Este un moment foarte important pentru cariera ta, tocmai de aceea, trebuie tratat cu foarte multă atenție.

Negocierea este cea mai utilizată metodă care te va ajuta să stabilești premisele unui mediu de lucru perfect. Totuși, procesul în sine nu este unul tocmai ușor. Va trebui să adopți o atitudine corespunzătoare și să aplici regulile persuasiunii. De asemenea, va fi nevoie să te pui într-o lumină favorabilă și să aduci în discuție aspectele cele mai importante pentru evoluția ta profesională. 

Citește și: Negocierea salariului: De unde să încep?

Dacă vrei să te bucuri de avantajele jobului la care ai sperat mereu, iată 5 aspecte pe care trebuie să le negociezi în contractul de muncă:

  1. Bonusurile 

Viața într-un spital sau instituție sanitară nu este deloc una ușoară. Tocmai datorită cazurilor urgente care apar aproape zilnic, va trebui să intervii cu promptitudine de fiecare dată. Astfel, e indicat să aduci în discuție specificațiile și modalitatea de acordare a bonusurilor. Flexibilitatea se numără printre cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le semnalezi angajatorului. Asigură-te că ți se vor oferi zilele libere, dar și diverse bonusuri și recompense financiare. Un loc de muncă care oferă bonusuri substanțiale vine la pachet cu numeroase beneficii. 

  1. Beneficiile 

E important să îți prioritizezi nevoile și să te gândești foarte bine la ce îți dorești de la jobul pentru care ai aplicat. Analizează cu atenție toate beneficiile puse la dispoziție de firma angajatoare. Cum sunt acordate pauzele de lucru și perioadele de concediu? Ce include asigurarea medicală? Există un serviciu de catering de care te poți bucura în timpul orelor de lucru? Pe lista beneficiilor ar trebui să se regăsească și asigurarea de malpraxis, un element de bază în viața oricărui cadru medical.

Te-ar putea interesa și: Politica de bonificații și evoluția în carieră

  1. Orele suplimentare de lucru

De-a lungul timpului vei fi cu siguranță nevoit/ă să faci ore suplimentare. Face parte din viața personalului medical. Însă, dacă vrei să eviți situațiile neplăcute, asigură-te că gărzile sunt efectuate conform prevederilor în vigoare. Nu ezita să întrebi felul în care vor fi derulate orele suplimentare de lucru și care sunt detaliile financiare implicate. De asemenea, nu uita cât de mult contează să te odihnești îndeajuns. Dacă nu ți se permite să te bucuri de liberele pe care le meriți sau să ai parte de alte beneficii, nu vei obține rezultatele dorite. În plus, vor interveni rapid senzațiile de stres, oboseală sau chiar epuizare. 

  1. Cursuri de formare continuă 

Ca medic sau asistent medical nu poți spune niciodată că ai învățat destule. Tehnologiile și modalitățile de tratare evoluează constant. Tocmai de aceea, va trebui să fii la curent cu noile tendințe din domeniu pentru a putea a găsi mereu oportunități de dezvoltare. Este o activitate definitorie atât pentru a genera performanțe excelente pe plan personal, cât și pentru a oferi instituției medicale o reputație pozitivă. Reprezintă astfel un proces win-win, tocmai de aceea, firma angajatoare ar trebui să-ți ofere posibilitatea de a participa la cursuri de formare sau conferințe medicale. 

Citește și: 5 reguli pentru a negocia o ofertă de muncă

  1. Clauze 

Orice contract de muncă include, la final, câteva clauze care reglementează în principal felul în care poate fi încheiată colaborarea. Din păcate, aspectele pe care le vizează nu sunt tratate cu atenția cuvenită. Tocmai de aceea, apar situațiile conflictuale sau concedierile neprevăzute. Printre clauzele pe care ar trebui să le aduci în discuție se numără: când și cum poate fi reziliat contractul, care sunt condițiile de acordare a posibilelor indemnizații și cât durează contractul încheiat. De asemenea, e important să soliciți mai multe informații despre felul în care sunt sancționate posibilele greșeli efectuate în timpul orelor de lucru. 

Reguli esențiale de negociere 

Negocierea este un moment care trebuie tratat cu multă seriozitate. Aspectele enumerate mai sus nu pot prinde contururi dacă nu adopți o atitudine corespunzătoare. 

Iată câteva reguli de negociere pe care să nu le scapi din vedere dacă vrei să te bucuri de o colaborare avantajoasă, pe termen lung: 

Concluzii 

Contractul de muncă este unul dintre cele mai importante documente încheiate între angajat și angajator. Reprezintă momentul în care sunt expuse toate beneficiile și obligațiile celui care urmează să ocupe postul. Tocmai de aceea, fiecare informație discutată ar trebui analizată cu atenție. Dacă ești cadru medical va trebui să faci ore suplimentare sau gărzi. Adu în discuție bonusurile și beneficiile puse la dispoziție, dar și specificațiile menționate în secțiunea de clauze contractuale. Gândește-te la nevoile tale și nu ezita să îți impui punctul de vedere în cazul în care situația o impune. 

Nu uita cât de importantă este atitudinea. Tratează totul cu calm și răbdare și vei vedea că rezultatele bune nu vor întârzia să apară. 

Negociază cu atenție aspectele menționate mai sus și bucură-te de o colaborare profitabilă!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version