Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat luni într-o conferință de presă că medicina de familie a beneficiat de o creștere a finanțării, sau așa cum susține ministrul, o ”creștere fără precedent”, tocmai pentru a veni în sprijinul acestei categorii profesionale.
Citește și Apelul liderilor OMS și UNICEF: Atacul asupra serviciilor medicale trebuie să înceteze
Creșteri cu 22% pentru finanțarea medicinei de familie
”Noi am făcut un pas extrem de important. Sper ca medicii de familie să îl aprecieze și să încerce să răspundă acestui lucru în mod pozitiv. Am crescut cu 22% finanțarea medicinei de familie. Este o creștere fără precedent tocmai ca să ne arătăm interesul și să venim în sprijinul acestei categorii profesionale. Împreună cred că putem găsi soluții încât oamenii să aibă acces mai mare la servicii de sănătate”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă susținute la Ploiești.
Mai mult, Alexandru Rafila consideră că medicina de familie trebuie să fie partea care realizează servicii medicale preventive, dar și o bună parte din cele curative. Potrivit ministrului, acest lucru ar duce la scăderea presiunii pe sistemul spitalicesc.
”Medicina de familie trebuie să ofere într-adevăr servicii de sănătate și medicii de familie trebuie să reprezinte atât partea care realizează serviciile medicale preventive, cât și o bună parte din cele curative, încât presiunea pe sistemul medical spitalicesc să fie mai mică. Lucrul acesta se întâmplă în toată lumea. Duce la ani de viață sănătoasă dacă se face într-adevăr prevenție, screening pentru diverse afecțiuni, pe de o parte. Iar pe de altă parte, funcționarea și finanțarea sistemului de asistență medicală spitalicească”, a mai precizat ministrul.
Te-ar putea interesa și CNAS: Documentele obținute în starea de urgență care își pierd valabilitatea de la 1 aprilie 2022
Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, nemulțumită de bugetul alocat pentru 2022
Reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNFP) au reacționat la declarația făcută de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, conform căreia creșterea bugetului medicinei de familie este una fără precedent. Bugetul alocat în acest an este de 3.6 miliarde lei.
„Deşi apreciem interesul acordat de finanțator serviciilor de asistență medicală primară în bugetul anului 2022, atragem atenția că în anul 2019 a existat o creştere mai mare a bugetului, de 28%. Astfel încât cea din acest an nu este fără precedent recent şi nici suficientă. Aşa cum am comunicat în repetate rânduri încă din anul 2015, când au fost crescute doar bugetele pentru sistemul public de sănătate – salariile personalului medical bugetar – avem nevoie de un buget adaptat nevoilor salariale ale personalului angajat din cabinete şi de un buget adecvat pentru investiții şi modernizare”, precizează FNPMF.
Potrivit reprezentanților Federației, bugetul necesar pentru buna funcționare a medicinei de familie este de 5 miliarde de lei anual.
Ești farmacist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.