Site icon MEDIjobs

Aspecte etice ale profesiei de asistent medical

etica asistenti medicali

“Jur să îmi exercit profesia cu demnitate, să respect fiinţa umană şi drepturile sale şi să păstrez secretul profesional.” Așa debutează jurământul asistenților medicali, moașelor și asistenților medicali generaliști. O frază care comprimă în doar câteva cuvinte rolul esențial pe care îl joacă personalul medical în viața fiecăruia. Pe lângă realizarea corectă a îndatoririlor profesionale, asistentul medical este obligat să integreze în activitățile sale principiile etice specifice domeniului.

Devotamentul, deschiderea, sinceritatea și empatia sunt doar câteva dintre valorile care nu pot lipsi din viața unui cadru medical. Fără ele, experiențele din spitale sau centre medicale ar arăta cu siguranță altfel. Un asistent medical pasionat de ceea ce face și dornic să salveze vieți are o sclipire specială în ochi. Pentru el parcă nimic nu devine mai important decât să aducă zâmbetul pe buzele cât mai multor pacienți. Respectul pentru exercitarea principiilor etice este un lucru care nu se poate dispersa în timp. Totuși, există și situații nu tocmai fericite, în care deontologia profesională rămâne doar un capitol neinteresant dintr-o carte prăfuită. Tocmai de aceea apar cazuri de malpraxis, care lasă în urmă familii îndurerate și pacienți neputincioși.

Citește și Meseria de asistent medical – Cum îți gestionezi eficient programul?

Care sunt principalele aspecte deontologice ale profesiei de asistent medical?

Odată ce primește Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, asistentul medical va trebui să gestioneze o serie numeroasă de responsabilități. Spitalul sau instituția medicală va deveni a doua sa casă. Aici își va petrece cea mai mare parte din timp și va încerca să ducă la bun sfârșit chiar și cele mai complexe planuri de tratament. Îndeplinirea aspectelor de natură morală este secretul care stă în spatele rezultatelor de succes.  Codul de etică și deontologie cuprinde numeroase articole și capitole care descriu pe larg felul în care ar trebui să se comporte un adevărat profesionist. Evident, patru piloni esențiali care influențează semnificativ activitatea propriu-zisă a personalului medical:

1. Binefacerea – Sau, mai simplu, a face bine indiferent de context sau starea de sănătate a pacientului. Asistentul medical este obligat, așadar, să îi asigure celui aflat în suferință un ambient plăcut și sigur. De asemenea, va trebui să prescrie un tratament personalizat și adaptat în funcție de stadiile de evoluție a bolii. Riscurile sau reacțiile adverse ar trebui luate în calcul dinainte, pentru a nu crea disconfort sau senzații de durere pacientului. De asemenea, în situațiile de criză, cadrul medical va trebui să intervină rapid, dar să respecte în același timp așteptările bolnavului.

2. A nu face rău – Principala datorie a asistentului medical este să rezolve armonios problemele de sănătate a pacienților. Astfel, este obligat să îndepărteze posibilele daune morale sau fizice care pot apărea pe parcursul realizării tratamentului.

3. Autonomie – Chiar dacă deține expertiză profesională, cadrul medical îi va cere consimțământul pacientului ori de câte ori este nevoie. Spre exemplu, în cazul în care este depistat un cancer, medicul oncolog expune bolnavului tehnicile de tratare pe care le poate realiza. Bineînțeles că specialistul îl poate sfătui să ia o decizie corectă, însă pacientul este liber să aleagă opțiunea care i se potrivește cel mai bine. Asistentul medical nu poate insista sau obliga pe cineva să realizeze ceva nu își dorește. Ceea ce poate face, însă, este să expună cu sinceritate situația clinică și să păstreze confidențialitatea datelor. Fiecare caz are o încărcătură emoțională specială, tocmai de aceea nu ar trebui expusă în mod public.

4. Dreptate – Justiția ar trebui să guverneze armonios în toate domeniile, mai cu seamă în cel medical, unde în general viața pacienților atârnă de o singură decizie. Personalul medical trebuie să trateze oamenii în mod egal, indiferent de rasă, sex sau religie. Fiecare om are dreptul la resurse medicale. Atitudinea discriminatorie este complet interzisă când vine vorba de exercitarea profesiei medicale.

Te-ar putea interesa și Îndatoririle care nu se găsesc în fișa postului, dar pe care orice asistent medical le va îndeplini încă din prima zi

Probleme etice în spitalele din România

Un asistent medical în adevăratul sens al cuvântului este, așadar, o persoană care își dorește să își depășească limitele, indiferent de situație. Este acel om care la orice oră din zi sau din noapte acționează cu grijă pentru semenii săi. Totuși, există și exemple negative, care nu fac altceva decât să pună accent pe partea financiară a domeniului. Cu siguranță ai auzit de cazuri în care asistenții medicali și-au realizat activitățile doar după ce au primit „mici cadouri” din partea pacienților. Este un lucru mult prea josnic pentru un cadru medical care a depus un jurământ profesional. A salva vieți devine, așadar, parte din meserie. Nu are nevoie de recompense speciale și nici de premii în bani. Sumele oferite celor obligați să îngrijească pacienții cu devotament pornesc de la 200 de lei și pot ajunge chiar și la 100.000 de lei.

A alege un job a devenit în ultimul timp încă un aspect etic de care ar trebui să ții cont. E foarte important, ca asistent medical, dar și ca medic, să poți lucra într-un mediu armonios, care îți permite să evoluezi rapid. De asemenea, devine esențial ca echipa să efectueze activitățile de tratare conform codului deontologic.

Prin intermediul platformei de recrutare MEDIjobs vei descoperi instituții medicale care acționează doar conform standardelor morale. După înregistrarea în platformă, vei primi oferte de muncă personalizate și avantajoase. Aici poți găsi jobul la care ai visat dintotdeauna.

Concluzii

Aspectele etice nu au cum să lipsească din viața unui asistent medical. Un profesionist își respectă pacienții și face orice poate pentru a-i ajuta să își trateze afecțiunile. Este implicat, empatic și acționează mereu just. Însă, într-un asemenea domeniu există și persoane care nu înțeleg ce înseamnă să fii cu adevărat asistent medical. Felul de a fi influențează semnificativ deciziile medicale. Mediul de lucru este un aspect la fel de important.

MEDIjobs îți pune la dispoziție posturi din diverse orașe ale României și îți garantează experiențe premium.

Alege întotdeauna variantele profesionale!

Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version