Aplicația „First Aid Burn”, care ar reprezenta un instrument în tratamentul pacienților cu arsuri, și-ar găsi utilitatea doar în Unitățile de Primiri Urgențe. Însă platforma are mai multe erori identificate de specialiștii în domeniu care ar putea duce la un diagnostic greșit.
Informația se arată într-o informare transmisă de Ministerul Sănătății, care a redat publicității un răspuns emis de Comisia de Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă. Această Comisie a analizat utilitatea clinică a aplicației, împreună cu medici din toate unitățile de îngrijire a pacienților cu arsuri din toată țara. Aplicația a fost dezvoltată de un specialist IT român, Mihai Matei, care a subliniat la finele lunii octombrie că o oferă statului român gratis.
În urma analizei, Ministerul a transmis că nu poate fi folosită momentan. Concret, specialiștii au încercat să stabilească impactul pe care îl poate avea aplicația în evoluția pacientului ars. Trebuie menționat că medicii și celelalte categorii de personal sanitar din centrele specializate în tratamentul pacienților cu arsuri nu ar avea nevoie de o astfel de aplicație, deoarece dețin deja cunoștințele și experiența necesare intervențiilor. Deci „First Aid Burn” ar fi ajutat medicii care nu sunt de specialitate să intervină în cazul pacienților cu arsuri.
Erorile identificate la „First Aid Burn”
Atunci când a fost efectuată analiza, Comisia a identificat la platformă, potrivit informării transmise de Minister, mai multe erori.
„Singurul loc în care și-ar fi putut găsi utilitatea sunt Unitățile de Primiri Urgențe. În aceste structuri pacientul ars trebuie să stea cât mai puțin timp posibil după care să fie redirecționat către o structură specializată. Folosirea aplicației mai sus menționate în UPU este greu de realizat, deoarece completarea schemei de arsură necesită o debridare chirurgicală corectă prealabilă a leziunilor (realizată în sala de operație) și o experiență din partea utilizatorului în diagnosticarea profunzimii acestora”, se arată în comunicatul Ministerului.
În acest context, utilizarea incorectă a aplicației duce la erori de diagnostic ce pot avea consecințe asupra pacienților. Sistemul se aplică arsurilor de gravitate mare și medie, întrucât în cazul arsurilor minore acesta nu este relevant. Altă problemă identificată se referă la protecția datelor pacientului, care ar trebui introduse în sistem înainte de obținerea acordului de utilizare a acestora.
Te-ar putea interesa și Rafila le atrage atenția medicilor: Comportamentul uman lipsește, tratăm pacienții într-un mod distant
„Din discuțiile avute cu dezvoltatorul/producătorul, reiese că în mare măsură programul prezent reproduce o altă aplicație deja existentă în limba franceză (accesibil pe dispozitivele mobile, în format gratuit și premium, contra cost). Considerăm că trebuie clarificat de către structurile abilitate aspectele legate de originalitatea aplicației și legalitatea diseminării ei în acest context”, se mai subliniază în sursa citată.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.