Site icon MEDIjobs

Vaccinul COVID-19 – vehicul pentru viitoarele tratamente

vaccinul
Oamenii de știință anticipează aplicații terapeutice noi în lupta cu cancerul și alte maladii, datorită progreselor împotriva COVID-19.

Așa cum pandemia COVID-19 a dominat viețile noastre în 2020, a pus totodată o presiune majoră pe oamenii de știință a tuturor institutelor de cercetare medicală din lume. Această presiune va continua probabil în 2021, dar disponibilitatea crescândă a vaccinurilor, așa cum sunt cele dezvoltate împotriva COVID-19, va duce la schimbări pozitive în modul în care vor fi abordate noi metode terapeutice la o scara largă în zona medicală.

Vaccinurile împotriva COVID-19 vor avea un impact pozitiv asupra unei arii terapeutice lărgite 

Astfel, pentru institutul Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, Washington, United State, 2020 fost un an important. Dr. Larry Corey, specialistul în virologie și fostul presedinte și director al institutului de cercetare, a fost apelat de prietenul său dr. Tony Fauci (probabil una dintre cele mai cunoscute figuri prezente în mass-media ca și comunicator specializat în probleme de sănătate globale) pentru a ajuta la elaborarea planurilor de dezvoltare a studiilor clinice pentru vaccinurile COVID-19, pe care le avem acum la dispoziție. (Moderna, Pfizer- BioNTech fiind cele disponibile acum in Romania pentru etapele de vaccinare a populației). 

Acest efort global a condus la formarea, în aprilie 2020, a unei infrastructuri solide de prevenție COVID-19 sau CoVPN și care a fost lansată oficial în iulie 2020 pentru a desfașura studiile clinice la scară largă de faza 3 ale vaccinurilor, considerate drept cea mai bună speranță a lumii de a controla pandemia. Centrul de operații CoVPN s-a format la sediul institutului Fred Hutch, care a fost ales pentru expertiza sa de decenii în proiectarea și desfășurarea studiilor internaționale privind vaccinul HIV. Succesul timpuriu al vaccinului Moderna, testat prin CoVPN, subliniala acea vreme urgentă acestei misiuni. Vaccinul Moderna a primit o autorizație de utilizare de urgență de la Food and Drug Administration pe 18 decembrie 2020, în urma autorizației de către FDA a vaccinului testat independent de Pfizer cu o saptamana mai devreme.

Privind in perspectiva, Dr. Larry Corey crede că vaccinurile dezvoltate împotriva coronavirusurilor vor schimba cursul pandemiei, permițându-ne tuturor să ne întoarcem la activitățile obișnuite de dinainte de pandemie, pănă la finalul acestui an: „Sunt optimist că voi putea schia cu nepoții mei în vacanța din decembrie 2021”, a spus el. Pentru sistemul medical american extrem de presat zilele acestea, Corey prezice, de asemenea, că vaccinurile vor avea un impact marcant în reducerea deceselor și a bolilor severe. „Cred că procentul de pacienți care sunt intubați sau ventilați în unitățile de terapie intensivă să fie redus cu 60% până în septembrie 2021”, a spus el. 

În ceea ce privește cercetarea realizată la institutul Hutch, Dr. Corey speră ca laboratoarele vor obține o forța de muncă complet imunizată pe parcursul anului, permițând operațiuni aproape de capacitatea maximă. “Dar vom purta în continuare măști“, a spus Corey. 

Dr. Parth Shah, farmacist și om de știință în cadrul Institutului Hutchinson pentru Cercetarea Cancerului din Statele Unite, se așteaptă ca un public inițial ezitant, să devină din ce în ce mai dispus să primească noile vaccinuri în cursul anului 2021.

Există foarte mulți oameni care sunt reticenți cu privire la vaccinare, dar care în acelasi timp așteaptă să vadă ce vor releva datele dupa vaccinarea unui procent sufiecient de mare al populatiei: „”Este vaccinul la fel de eficient pe cât spun oamenii de știință? Vedem efecte secundare ciudate care nu au fost raportate in studii?”, citeaza Shah, care studiază modul de îmbunătățire a furnizarii serviciilor de vaccinare și a altor îngrijiri medicale. „Pe măsură ce tot mai mulți angajați din prima linie și din domeniul sănătății se vaccinează – acesta va fi un semnal puternic de încredere în aceste vaccinuri pentru publicul larg.”

Citeste si: Studiul despre COVID-19, realizat de medicii de la Spitalul Colentina, a fost publicat în American Journal of Therapeutics

Oboseala pandemiei sau Oboseala COVID-19

O mulțime de oameni privesc aceste vaccinuri ca pe o modalitate de a reveni la normal – de a ieși și de a petrece timp cu membrii familiei. A fost dureros pentru toata lumea “, a spus Dr. Parth Shah. „Abia aștept să-mi vad prietenii, să călătoresc din nou și să fac lucrurile pe care îmi place să le fac, cum ar fi să merg la concerte și să mănânc în oraș. Vaccinul este una dintre modalitățile foarte, foarte tangibile, în care putem face asta din nou.”

Dar unii oameni vor refuza în continuare să fie vaccinati, adesea alimentați de dezinformarea pe care o primesc prin intermediul rețelelor de socializare și de pe site-urile specializate în propagarea conspirațiilor și fake news. Și, din pacate, omul de știinta american a estimat că aceste aspecte vor continua să persiste în continuare, pe termen nedefinit. ”Teoriile conspirației și dezinformarea nu vor dispărea”, a spus Shah. ”Va fi o neplăcere continuă pentru practicienii și furnizorii de „servicii de sănătate publică și trebuie să fim vigilenți în permanență pentru aceasta”.

Progrese estimate împotriva altor boli virale, inclusiv HIV și herpes

Dr. Julie McElrath, vicepreședinte senior și director al Diviziei de Vaccinuri și Boli Infectioase ale institutului Hutch și titular al catedrei Joel D. Meyers Endowed, se afla chiar în centrul COVID-19 cand a izbucnit in Wuhan, China. ”Există potențialul de a accelera procesul de producere a vaccinurilor, efectuarea de studii clinice, obținerea rezultatelor de eficacitate și distribuția vaccinurilor”, a spus ea. 

Doctorul Corey, care conduce studii de prevenire a HIV de zeci de ani, are câteva știri încurajatoare pentru 2021 în acest domeniu. Cu o lansare anticipată a medicamentelor antivirale injectabile, cum ar fi cabotegravir, care blochează transmiterea HIV, Corey a spus: „Vom vedea o reducere a infecțiilor cu HIV noi in SUA la sfârșitul anului viitor”. El prevede, de asemenea, progrese în utilizarea combinațiilor de anticorpi monoclonali pentru tratamentul și prevenirea HIV. „Va dura încă câțiva ani pentru obținerea licenței, dar accentul pe cercetare pe monoclonale va crește”, a spus el. La fel ca Corey, Dr. Keith Jerome, așteaptă cu nerăbdare ca viața să revină la o stare normală și anticipează o evoluție negativă a numărului de infectări odată cu vaccinarea în masă a populației. 

Citeste si Antibiotice Iași a obținut din nou nota 10 pentru comunicarea cu investitorii, după reușitele din anii precedenți

Progrese în medicina de precizie pentru cancer

Dr. Andrew Cowan, din cadrul aceluiasi institut Hutch, specializat în cercetarea și tratamentul mielomului multiplu, anticipează primele aprobări ale FDA pentru imunoterapii pentru acest cancer în 2021. Mielomul multiplu este în mare parte incurabil, iar noile terapii țintite, bazate pe imunitate, au fost în prima linie de discuții la întâlnirile din industrie. Cowan spera, de asemenea, că 2021 va aduce o mai mare accesibilitate a tratamentelor pacienților. ”Noile terapii pentru mielomul multiplu îmi dau speranța că vom reuși cândva să vindecăm această boală”, a spus Cowan. ”Dar totuși va trebui să lucrăm la politici de îngrijire a sănătății care să permită pacienților să primească cel mai bun tratament, indiferent de locul în care traiesc”. 

Dezvoltarea rapidă a vaccinului COVID-19 folosind tehnologia ARN messenger a deschis calea pentru progresele potențiale ale tratamentului cancerului, a raportat Bloomberg pe 13 decembrie.

Primele aprobări de medicamente ARN-mesager pentru tratamentul cancerului ar putea fi disponibile in 2-3 ani

De fapt, tehnologia ARN mesager (ARNm), utilizată în vaccinurile COVID-19 Moderna și Pfizer / BioNTEch, a fost studiată pentru prima dată de Ugur Sahin, MD si CEO al BioNTech, în cancer, cu aproape două decenii in urmă. Această cunoaștere existentă a acestei tehnici a permis dezvoltarea atât de rapidă a vaccinului COVID-19. Tehnologia modernă prin ujtilizarea ARNm a vaccinurilor funcționează în esență prin crearea unor ”instrucțiuni” pentru celulele unui organism de a produce proteine ​​care ajută la combaterea sau prevenirea bolilor. Roche și BioNTech au colaborat în acest sens în speranța dezvoltării de vaccinuri personalizate împotriva cancerului. “Se deschide o oportunitate aici”, a declarat dr. Severin Schwan, CEO Roche, citat de Bloomberg în Decembrie 2020. 

BioNTech valorifică tehnologia ARNm în mai multe abordări ale cercetării cancerului, inclusiv o metodă în care ARNm este codificat pentru a spune celulelor imune cum anume să lupte împotriva celulelor tumorale. Companiile intenționează, de asemenea, să utilizeze ARNm în speranța de a dezvolta viitoare vaccinuri ți tratamente pentru insuficiența cardiacă, de exemplu, printre multe alte boli.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version