Site icon MEDIjobs

Va fi înființat ReTox, registrul substanțelor periculoase puse pe piață în România, coordonat de INSP

retox

În România va funcționa un nou registru, menit să ofere informații despre substanțele chimice periculoase și despre intoxicațiile sau decesele survenite în urma intoxicației. Este vorba despre Registrul Național de Informare Toxicologică (ReTox), un sistem care prevede înregistrarea tututor informațiilor ce vizează amestecurile chimice dăunătoare pentru sănătate comercializate la noi în țară. Proiectul de înființare a acestuia a fost aprobat recent în ședința de Guvern. 

Concret, acest sistem este unul informatic, ce are la bază o aplicație online, menită să înregistreze într-o bază de date informații despre amestecuri chimice care pot afecta sănătatea oamenilor, dar și afecțiunile acute cauzate de aceste substanțe în caz de expunere accidentală sau utilizare în mod greșit. Este vorba despre amestecuri pe care firmele le introduc pe piața din țara noastră. 

Potrivit notei de fundamentare, era nevoie de un astfel de Registru, deoarece în prezent în România nu există un cadru legal de organizare pentru a primi informațiile transmise de operatorii economici. Institutul Național de Sănătate Publică este instituția care asigură funcționarea și administrarea ReTox, prin Centrul Național de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (CNMRMC). 

Citește și Noi reguli pentru furnizorii de îngrijiri la domiciliu. Declarația pe proprie răspundere, necesară pentru autorizație

Responsabilitățile INSP sunt următoarele: 

De asemenea, ReTox va ajuta ca raportările cu privire la cazurile de intoxicație (și decesele în urma intoxicației) cu produse biocide și pesticide să ajungă mai rapid la Ministerul Sănătății. 

Personalul din direcțiile de sănătate publică introduce datele despre cazurile de intoxicații și deces, pe care le preia de la serviciile de medicină legală, dar și de la furnizorii de servicii medicale (de stat sau din mediul privat). Raportarea se face trimestrial, până la data de 15 a lunii ulterioare trimestrului pentru care se introduc datele. 

Te-ar putea interesa și Un heliport medical va fi construit în câteva luni în Botoșani

De cealaltă parte, cadrele medicale care consultă datele introduse în ReDox, sunt obligate să respecte confidențialitatea datelor. 

„Prin intermediul registrelor naţionale structurile de primiri urgență pot avea acces instant la informațiile necesare pentru intervențiile medicale de urgență pentru salvarea vieții pacienților intoxicații cu substanțe chimice”, se mai arată în nota de fundamentare a hotărârii. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version