Ultima vacanță de vară înainte de Rezidențiat este, în teorie, vacanța de vară după anul 6. În practică este vacanța dintre anul 5 spre 6.
De obicei, studenții își petrec ultima vacanță de vară învățând pentru cel mai important examen și nu prea mai au parte și de relaxare sau vacanțe. Așa că am decis să întreb câțiva studenți care au terminat anul 6 și care se pregătesc de examen care e atmosfera, cum își împart timpul și cum reușesc să facă față presiunii.
Cum arată ultima vară înainte de rezidențiat
„Știam că vara asta să fie una dedicată învățatului pentru rezidențiat și licență, așa că mi-am planificat din timp scurte vacanțe, pentru a reveni cu câte o doză de forțe proaspete. De asemenea, știam că va funcționa ca un “reward” pentru mine și mă vor motiva și mai mult să învăț; astfel mi-am setat și targeturi – știam că trebuie să termin ceea ce îmi propusesem până la vacanță.
Imediat cum am terminat facultatea, am plecat în Grecia pentru câteva zile – mizam că această excursie îmi va încărca bateriile. După care, la final de august, cu puțin timp înainte de susținerea examenului de licență, am decis să mă recreez în orașul natal, aproape de Delta Dunării. În tot acest interval am petrecut câte 6-8 ore pe zi învățând pentru rezidențiat, cu mențiunea că la jumătatea programului îmi luam o oră pentru mine și făceam sport – atât pentru fizic, dar mai ales pentru psihic.”
Emma Iordache
„Vacanța de vară până acum mi-am petrecut-o la ai mei acasă, unde am un mediu destul de bun de învățat. E liniște, au și curte și pot să mai ies să învăț la aer și, în plus, nu trebuie să îmi fac griji de alte treburi casnice, deci mă pot concentra doar pe studiat. Am încercat să învăț cam 8 ore pe zi, și în restul timpului m-am uitat la seriale, am mai citit și am mai lucrat pe la licență. Restul vacanței probabil mi-o voi petrece în același mod – destul de monoton, dar cred că asta e programul de “vacanță” al celor care se pregătesc pentru rezidențiat. E prima vacanță în care chiar nu mi-am programat nicio călătorie, dar mi-aș fi dorit totuși să plec câteva zile la mare să mă mai relaxez.”
Tudor Proca
„În primul rând, nu fac parte din categoria studenților care s-au apucat de învățat din anul 5 sau cu un car de ani înainte. M-am apucat cu pași lenți după începutul anului 6, pentru că am vrut să aloc același timp și același interes și stagiilor din anul 6, destul de importante, plus că nu aveam bătut în cuie ce specializare îmi voi alege. În afară de asta, mi-am ales și o temă de licență care mi-a mâncat destul timp (deși am lucrat la ea cu mult drag, iar roadele au început să apară înainte să susțin prezentarea, fiind deja publicație științifică internațională).”
Deci, ca să o scurtez, am reușit să trec o dată prin materie până la finalul anului 6, an care nu e așa relaxant cum pare, iar examenele de stagii sunt tot examene, chiar dacă ești puțin mai relaxat că nu mai există ideea taxă-buget. Aveam nevoie de relaxare, așa că am ales să plec în vacanță imediat după încheiere, iar când am revenit, cu forțe proaspete, am început să îmi fac un plan de învățat și rezolvat grile, împărțind cumva perioada ante și post licență. În toată această perioadă mi-am luat pauze scurte de o zi maxim, în care mi-am vizitat bunicii, am petrecut timp cu nepoțelele mele și am ales, în cea mai mare parte, să stau acasă. This is it! Nu disper, nu îmi fac așteptări mirobolante, consider că am fost constantă toată facultatea și că voi ajunge acolo unde trebuie!”
Ștefania Morogan
„Încă de prin anul 5 am început să îmi fac planuri în legătură cu licența și terminarea materiei pentru rezidențiat, doar că, evident, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. De licență m-am apucat târziu, dar am reușit să mă mobilizez și să o termin destul de repede, iar pentru rezidențiat aloc cam toată ziua, iar seara prefer să mă relaxez. Îmi propusesem ca în această ultimă vacanță de vară să nu plec nicăieri, dar două prietene m-au convins că fără o pauză nu o să mai am randament și chiar au avut dreptate. M-am întors cu forțe proaspete din călătorie și cu un dor și mai mare de ducă, gândindu-mă deja cum o să mă bucur de primul meu concediu. Lăsând gluma la o parte, învățatul pentru rezidențiat trebuie să fie o muncă susținută și continuă, dar presărată și cu momente de relaxare.”
Ana Maria Vasile
În cazul în care doriți să vă testați cunoștințele acumulate până acum, puteți accesa platforma grile-rezidentiat.ro. Este un site creat special pentru examenul de rezidențiat și pentru a afla mai multe informații despre proiect, puteți da click aici.
Vă urez mult succes la examenul de rezidențiat!
Te-ar putea interesa și: Examenul de rezidențiat: Care sunt opțiunile în caz de eșec?
Ești medic rezident și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.