Viaţa de medicinist implică mai mult sacrificiu decât ţi-ai putut imagina vreodată, însă poate deveni o frumoasă provocare pentru cei care aleg să parcurgă acest drum. De ce provocare? Pentru că domeniul medical este unul complex şi deseori implică şi compromisuri, însă o alegere făcută şi întreţinută cu pasiune, îmbinată cu studiu intens şi practică medicală o vor transforma într-o cale captivantă, şi, privită prin prisma obiectivului final, o misiune nobilă.
Aşadar, toţi studenţii la medicină ştiu că sosirea verii nu aduce cu sine numai vacanţă, ci după finalizarea sesiunii, sunt întâmpinaţi de o nouă responsabilitate, aceea de a efectua un stagiu de practică medicală de specialitate, activitate indispensabilă oricărui medicinist.
Ce este practica medicală?
Practica medicală de specialitate întruneşte un set de activităţi didactice obligatorii din cadrul curriculum-ului facultăţii de medicină, activităţi care nu diferă prea mult de la un centru universitar la altul, începând din anul I până în anul V. Orientation days este un ghid pentru cei care aparţin centrului universitar din Iaşi, iar aici pentru cei din Cluj.
Care este durata şi când se desfăşoară?
Practica medicală de specialitate are un număr de ore care variază între 120 şi 180 de ore pentru fiecare an de studiu în parte şi se desfăşoară pe o perioadă de 4 săptămâni în conformitate cu structura anului universitar al fiecărei facultăţi în parte. Deci, puteţi să vă organizaţi vacanţa în aşa fel încât să puteţi încadra aceste 4 săptămâni consecutive în lunile iulie sau august.
Dacă vă cuprinde iureşul vacanţei sau poate vă propuneţi să munciţi ceva vreme pe timpul verii sau din alte motive doriţi să puteţi face practica medicală mai târziu, reţineţi că există unele centre universitare unde practica se poate desfăşura până spre finalul lunii septembrie, de exemplu, în Cluj. Aşadar, pentru aparţinătorii acestui centru universitar unde se cer 160 de ore de practică, calculând 8 ore de practică pe zi, ar trebui să începeţi activitatea cel târziu în ultimele zile ale lunii august. Este indicat însă, ca în fiecare an universitar să fiţi la curent cu reactualizările care ar putea să aducă mici modificări legate de durată, termene limită, aşa că, la început de vacanţă trageţi şi un ochi pe pagina facultăţii voastre la secţiunea practica de vară, pentru a nu fi surprinşi de schimbări neprevăzute.
Chiar dacă mai sus, referitor la durata stagiului de practică, m-am exprimat în săptămâni, este important, totuşi, numărul de ore efectuate şi nu numărul de zile. Stagiul va dura 20 de zile lucrătoare în cazul efectuării a 8 ore de practică pe zi.
Unde se desfăşoară?
Puteţi efectua practica medicală de specialitate în unităţile medicale din oraşul universitar în care studiaţi sau în alt oraş din ţară, în principiu în orice spital de stat sau privat. Pentru studenţii străini este important să reţinem că practica poate fi efectuată doar în ţara de origine, cel puţin aşa susţine curricula centrul universitar din Cluj. Alte universităţi nu au această condiţie, cum este cea din Iaşi. De aceea, cum am menţionat şi mai sus, cercetaţi cu atenţie programa universităţii voastre.
Cât priveşte alegerea secţiilor clinice rămâne la latitudinea fiecăruia încotro vă îndreptaţi, bineînţeles ghidându-vă şi după lista de manopere medicale cuprinse în caietul de practică al studentului la medicină.
Conform convenţiei de practică de vară de la UMF Cluj, dacă sunteţi studenţi de anul I, vă veţi desfăşura stagiul într-un cabinet de medicină de familie. Vouă vă revine sarcina să căutaţi un medic de familie specialist sau primar care să fie dispus să vă „găzduiască” în această perioadă. În anii II şi III practica se va desfăşura în secţii clinice cu profil medical (din această categorie fac parte: medicină internă, cardiologie, gastroenterologie, neurologie, psihiatrie, hematologie, pneumologie, nefrologie, diabet zaharat şi boli de nutriție, endocrinologie, boli infecțioase, dermatologie, pediatrie, oncologie medicală, reumatologie, reabilitare medicală, geriatrie, ATI, medicină de urgență, alergologie-imunologie, farmacologie clinică, radiologie/imagistică, medicină nucleară.), iar în anul IV în secţii clinice cu profil chirurgical (chirurgie generală, chirurgie oncologică, ortopedie-traumatologie, neurochirurgie, ORL, chirurgie pediatrică, oftalmologie, chirurgie cardiovasculară, obstetrică-ginecologie, chirurgie toracică, urologie, chirurgie plastică, chirurgie orală și maxilo-facială). În anul V sunteţi liberi să alegeţi orice secţie clinică cu profil medical sau chirurgical fie cabinet de medicină de familie, alegere care va fi cel mai probabil influenţată de ceea ce doriţi să faceţi pe viitor.
În alte centre universitare nu vă este condiţionat profilul medical unde să efectuaţi practica, însă este bine să fiţi atenţi asupra listei de manopere care vor trebui bifate în fiecare an, făcând aşadar alegerea potrivită vouă, dar şi cerinţelor impuse pentru a nu ajunge la invalidarea stagiului de practică.
Ce acte îţi trebuie?
Pentru a putea valida stagiul de practică trebuie să aveţi în vedere că vă sunt necesare şi câteva documente. În primul rând accesaţi pagina web a facultăţii voastre şi descărcaţi formularul fişei de practică corespunzătoare anului vostru de studiu. Unele facultăţi cer şi un anumit portofoliul de activităţi şi o listă de manopere cuprinse într-un caiet de practică în care veţi consemna succint activitatea voastră. După finalizarea stagiului va trebui ca formularul fişei de practică completat să fie semnat de coordonatorul practicii şi în funcţie de cerinţe şi centre împreună cu caietul de practică să le trimiteţi pe e-mail la secretariatul sau decanatul facultăţii voastre, urmând ca la începerea noului an universitar să le duceţi şi originalele în format fizic.
Cum îţi alegi îndrumătorul de practică?
Mulţi dintre voi e posibil să vă ataşaţi pe durata stagiilor din timpul facultăţii de un anumit profesor, sau poate aveţi prieteni/ colegi mai mari care au avut experienţe plăcute cu unii medici şi vă poate sugera un nume. Alegerea îndrumătorului de practică nu este dirijată de către conducerea facultăţii, ci rămâne la dorinţa şi preferinţa studentului, bineînţeles cu condiţia de a primi un răspuns afirmativ şi de cealaltă parte şi aproape în toate cazurile acesta nu întârzie să apară. Tot ce este mai important e atitudinea şi dorinţa voastră cu care să vă exprimaţi doleanţa. Aşadar, puteţi ruga orice cadru didactic/ medic specialist/ medic primar/ şef de serviciu să vă primească să-i fiţi alături în această perioadă şi care la finalul stagiului vă va semna şi fişa de practică.
Te-ar putea interesa și: 6 sfaturi care să te ajute să îți alegi cel mai bun mentor
În ce constă evaluarea?
Ca studenţi la medicină suntem deja obişnuiţi cu ideea că orice activitate didactică din cadrul acestei facultăţi nu este lipsită de o evaluare la final, aspect mai puţin îndrăgit, însă ne mai sperie oare un examen în plus? Există medici care vă vor urmări îndeaproape nivelul de dobândire al competenţelor, disciplina, responsabilitatea în rezolvarea sarcinilor, în alte situaţii va trebui ca voi să insistaţi şi să rugaţi în repetate rânduri medicul sau asistenţii să vă verifice si să vă confirme competenţele exersate. Cert este că după încheierea stagiului de practică, vă veţi prezenta în faţa unei comisii căreia va trebui să îi prezentaţi unde anume aţi efectuat practica, ce competenţe aţi exersat, ce activităţi aţi desfăşurat, la care este posibil să primiţi sau nu câteva întrebări. Sistemul de notare este cu calificativul admis/respins.
Cum te pregăteşti pentru practica de vară?
Odată cu sosirea vacanţei, cu siguranţă nimeni dintre noi nu este dispus să înceapă un nou maraton de buchisit cărţi, deşi nu este o noutate să spunem că medicina este infinită precum obiectul său de studiu, corpul uman. Şi la urma urmei mergem la practică tocmai pentru a dobândi noi abilităţi. Dar tocmai aici e secretul: nu va trebui să învăţaţi lucruri noi din cărţi noi, ci să aveţi ideile de bază învăţate în anul anterior pentru a le putea pune în practică. Puteţi trece cu privirea şi peste lista cu manopere aferentă anului vostru de studiu, recitiţi dacă simţiţi nevoia tehnicile ca să aveţi ideile teoretice bine conturate în mintea voastră.
Practica de vară poate fi transformată într-o experienţă de neuitat, aşa că, după finalizarea sesiunii de vară luaţi-vă timp pentru un refresh, mergeţi în vacanţă, aerisiţi-vă, ca apoi să vă dedicaţi şi acestei responsabilităţi. Mult succes!
Ești student și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
De profesie medic rezident în cadrul specialității medicină de familie, iubesc domeniul sănătății și sunt entuziasmată de a-i inspira și pe alții. Fire creativă și curioasă, sunt pasionată de lectură, călătorii și natură.