Restricțiile și obligativitatea deținerii unui certificat digital pentru anumite activități au născut și infracțiuni pentru a eluda vaccinarea. Astfel, în ultima perioadă, au fost mediatizate mai multe cazuri de corupție raportate în rândul sistemului sanitar, cele mai multe vizând emiterea în mod fraudulos de certificate de vaccinare.
Însă un alt caz a făcut ca sindicaliști din sistem să ia atitudine și să condamne întreaga situație a fost cazul de la Brașov. Aici, un medic chirurg a fost prins în flagrant când primea 8.000 lei pentru o operație de la rudele unei paciente.
Sindicatul Promedica a subliniat că astfel de fapte, condiționarea actului medical, sunt extrem de grave și dezonorează medicul.
„Abuzul de putere exercitat în domeniul sănătății aduce atingere directă, atât dreptului fundamental de ocrotire a sănătății, garantat cetățenilor prin Constituția României, cât și bugetului asigurărilor sociale de stat. Pacienții sunt cei care suportă costurile, atât direct, prin plăți din bugetul personal, cât și indirect, prin prejudicierea bugetului asigurărilor sociale”, au precizat reprezentanții Promedica, într-un comunicat de presă.
Aceștia mai menționează că este important să fie făcută o delimitare între astfel de cazuri izolate de corupție din sistem și munca depusă de cadrele medicale oneste.
„În fiecare zi, în spitalele din România, zeci de mii de medici, asistenți, infirmieri muncesc, uneori până la epuizare, respectând în totalitate drepturile pacienților. A generaliza și a spune „că toți medicii sunt la fel sau toți medicii sunt corupți”, după mediatizarea cazului unui medic care a condiționat actul medical, este o mare eroare, care în definitiv duce la scăderea încrederii populației în corpul medical, scăderea ratei de prezentare la medic, ce în final duce la afectarea sănătății populației generale”, mai spune Promedica.
„Vaccinarea la chiuvetă” deschide sute de dosare penale în pandemie
Anchetatorii au sute de dosare penale deschise pentru „vaccinarea la chiuvetă”, așa cum este denumită fapta de a arunca serul anti-Covid19 și de a emite certificatul de vaccinare. Totul se întâmplă într-un cabinet medical, unde este organizat și un centru de vaccinare.
Potrivit unei declarații susținute de Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, la începutul lunii noiembrie erau în lucru un număr de 366 de dosare penale ce aveau drept obiect posibile fraude privind eliberarea adeverințelor de vaccinare. Ar fi fost eliberate în mod fraudulos peste 1.100 de astfel de certificate, iar în dosarele penale erau cercetate 868 de persoane.
Un astfel de caz care a fost mediatizat este cel de la Timișoara.
Te-ar putea interesa și Proiect de lege care va reglementa colectarea medicamentelor expirate
Potrivit reprezentantului MAI, dosarul a fost deschis după ce mai multe persoane s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” cu simptomatologie gravă de infectare cu virusul Sars-Cov2. Ei au arătat, la internare, certificatele de vaccinare, dar ulterior au recunoscut în fața medicilor că nu s-au vaccinat. A fost arestată o persoană pentru infracțiunile de fals intelectual, uz de fals, fals informatic și zădărnicirea combaterii bolilor.
Alt caz este cel care vizează un medic din Mehedinți. Primele indicii ale anchetatorilor arată că ar fi avut o rețea care îi aducea oameni la cabinet pentru acest tip de faptă.
Ce trebuie să știe cadrele medicale dacă, totuși, vin pacienți care vor să se imunizeze, însă au obținut un certificat în mod fraudulos? Acest subiect a fost abordat de Raed Arafat, secretar de stat în MAI. El a precizat, recent, că pacienții trebuie să spună medicului fără teamă că a fost „vaccinat la chiuvetă”, iar medicii trebuie să păstreze secretul. De asemenea, la rândul lor, pacienții nu trebuie să aibă teamă că, dacă spun medicului, se vor trezi cu dosar penal.
„Medicul, clar, are obligația să păstreze secretul pacientului și să nu-l reclame mai departe și să folosească informația pentru stabilirea tratamentului pacientului”, a mai explicat Arafat.
Cadrele medicale, chestionate de anchetatori și după incendiile din spitale
Tot în pandemie, au avut loc peste 10 incendii în spitalele suport Covid, în urma cărora au murit pacienți. Ultimul incendiu s-a produs în Prahova, unde au murit două persoane. Anchetatorii au deschis dosar penal de ucidere din culpă și vătămare corporală. Cercetarea presupune și interogarea cadrelor medicale aflate de serviciu.
Colegiul Medicilor din România a lansat un mesaj public după incendiul din Prahova, subliniind că medicii nu construiesc spitale și nici nu dau foc la spitale.
„Medicul și pacientul sunt împreună în spitale. Medicul și pacientul sunt de aceeași parte a baricadei – ambii doresc un sistem medical românesc funcțional. Da, acest incendiu a avut loc tot într-un spital COVID, pentru că da, aceste unități și personalul care le deservește sunt supuși la o presiune extrem de mare”, se arată în mesajul Colegiului Medicilor.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.