Site icon MEDIjobs

Sancțiuni disciplinare pentru medicii care trimit pacienți la privat

medicii

Medicii și personalul medical de la stat care pun presiune pe pacienți să acceseze servicii medicale în sistemul privat ar putea fi sancționați disciplinar. Această măsură este inclusă într‐un proiect de lege depus recent în Parlament și vizează, de fapt, o modificare a Legii 46/2003 privind drepturile pacientului. 

Concret, în proiectul legislativ, este vorba despre adăugarea a doua alineate noi la articolul 34, care au următorul conținut:

„(3) Personalul medical sau nemedical din unitățile sanitare publice nu are dreptul să supună pacientul niciunei forme de presiune sau condiționare pentru a-l determina pe acesta să recurgă la servicii medicale în unități sanitare private. 

(4) Nerespectarea obligației prevăzute la alin. (3) constituie abatere disciplinară”. 

În acest sens, este modificată și Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și a fost adăugată sintagma „drepturile pacientului”: 

„Medicul răspunde disciplinar pentru nerespectarea legilor și regulamentelor profesiei medicale, a drepturilor pacientului, a Codului de deontologie medicală și a regulilor de bună practică profesională, a Statutului colegiului Medicilor din România etc.”

În expunerea de motive se arată că, uneori, pacienții care s-au adresat sistemului public de sănătate pentru o intervenție chirurgicală sau pentru o altă procedură sunt îndrumați de către medic, la externare, spre sistemul privat pentru îngrijiri, pentru controale sau evaluări post-operatorii. 

Citește și articolul despre: Responsabilitatea juridică și etică în medicină

„Se invocă calitatea actului medical, dotarea mai bună, siguranța pacientului, timpul de așteptare redus, condiții mai bune sau profilaxia superioară împotriva infecțiilor asociate actului medical; alteori, disponibilitatea profesională personalizată”, subliniază expunerea de motive. 

Inițiatorii mai punctează că pacientul este o persoană vulnerabilă, iar uneori relația cu medicul curant este una de dependență, de aceea este „lipsită de etică medicală” folosirea acestei situații pentru a convinge pacientul să plătească la privat servicii pe care același medic le-ar acorda la stat. 

Documentul citat mai oferă și câteva exemple din alte state: 

Abaterea disciplinară poate consta în următoarele: mustrare, avertisment, vot de blam, cursuri de perfecționare sau de educație medicală (ori alte forme de pregătire profesională) sau chiar retragerea calității de membru al Colegiului Medicilor.

Angajezi specialiști medicali? Înregistrează-ți compania aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.


Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din Români

Exit mobile version