Planificarea financiară este esențială pentru fiecare persoană în parte, aceasta având un rol important în îmbunătățirea vieții pe baza unor strategii ce țin de organizarea resurselor financiare. Ți se întâmplă des să ajungi în situația de a rămâne fără bani de la un salariu la altul? Nu ești singurul, ba chiar din contră, este situația neplăcută în care se află o bună parte dintre români. Putem da vina, într-adevăr, pe salariile mici din țara noastră, însă nu putem să nu amintim nici de lipsa educației financiare din România.
Potrivit unui studiu finanțat de Fundația Friedrich – Ebert România, coșul lunar pentru un trai decent a crescut în anul 2022 la o valoare de puțin peste 2.700 de lei pentru o persoană adultă singură. Dacă vorbim despre o familie de doi adulți fără copii, coșul lunar pentru un trai decent este de 4.417 lei.
Salariul minim brut din țara noastră abia a ajuns însă la un nivel de 2.550 de lei în acest an, ceea ce înseamnă că o bună parte dintre români duc o viață foarte grea din punct de vedere financiar. Mai bine de 1.7 milioane de români câștigă salariul minim pe economie. Problema a fost remarcată chiar și de instituția Avocatului Poporului, care a notat într-un raport publicat la începutul acestui an că salariul minim din țara noastră este insuficient pentru asigurarea unui trai decent.
Probleme de ordin financiar sunt întâlnite însă și în rândul persoanelor care câștigă mult mai bine, în aceste cazuri fiind de vină lipsa educației financiare. Nivelul de alfabetizare financiară în România este de doar 8%, cel mai mic din toată Europa. Totodată, un studiu al Institutului de Economie Mondială al Academiei Române ne arată că peste jumătate dintre români întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi, ceea ce nu le permite să economisească.
Potrivit acestui studiu, 13% dintre români se confruntă cu probleme financiare majore, iar 38% întâmpină dificultăți de ordin financiar în viața de zi cu zi. Specialiștii care au realizat această analiză au ajuns la concluzia că persoanele care au un nivel de alfabetizare financiară ridicat au și un indice al bunăstării financiare peste medie.
Citește și: De ce medicii nu reușesc să se concentreze asupra finanțelor personale?
Oare ce ai putea face pentru a elimina aceste probleme financiare din viața ta și pentru a nu mai trăi practic de la un salariu la altul? Administrarea în mod conștient a bugetului și implementarea unor reguli financiare îți vor îmbunătăți stilul de viață și te vor ajuta să ieși din această etapă în care rămâi fără bani de la un salariu la altul. Trebuie să conștientizezi însă că fiecare decizie pe care o iei în fiecare zi cu privire la modul în care cheltuiești îți afectează într-un fel sau altul resursele financiare.
Un studiu realizat de Ferratum Bank în acest an ne arată că 70% dintre români rămân fără bani până la următorul salariu. Văzându-se în această situație, mulți dintre ei ajung să se împrumute de la familie sau de la prieteni, complicându-și și mai mult viața. Într-un final, toate acestea se răsfrâng asupra sănătății fizice și psihice a oamenilor, crescând nivelul de stres raportat la situația financiară.
Uite cinci lucruri pe care ai putea să le implementezi imediat pentru a îți face ordine în finanțe și pentru a nu mai ajunge în situația extrem de neplăcută de a trăi de la un salariu la altul:
Planifică-ți un buget și respectă-l
Totul începe de la creearea unui buget. Nu ai cum să pornești la drum atunci când nu știi cum stai de fapt din punct de vedere financiar. Poate că există cheltuieli inutile pe care le faci lună de lună care îți afectează bugetul fără ca măcar să îți dai seama sau poate că pur și simplu veniturile tale sunt mult prea mici pentru stilul de viață pe care îl ai.
Începe prin a pune pe hârtie veniturile stabile de care ești sigur în fiecare lună. Încearcă pe cât poți de mult să nu te bazezi pe un singur venit. Știi cum se spune, “nu-ți ține ouăle într-un singur coș!”. Este o vorbă de pe vremuri pe care mulți ajung să o înțeleagă cu adevărat abia după ce o trăiesc pe proprie piele. Este important să ai mai multe surse de venit, care să îți asigure un flux de bani periodic. Spre exemplu, pe lângă jobul de zi cu zi te poți implica într-un alt proiect mai mic sau îți poți lua un job part-time care să îți aducă un mic venit lună de lună!
Află aici: Cum să câștigi mai mulți bani ca asistent medical
Mergi mai departe și pune pe hârtie toate cheltuielile fixe pe care le ai lună de lună. Mai mult ca sigur vei observa că există unele cheltuieli complet inutile, de care cel mai probabil nici nu mai ai nevoie. Poate că este vorba despre un abonament la o revistă pe care nu o mai citești de ceva vreme, de un abonament pe un site de pe internet sau cine știe ce altceva!
Făcând acest lucru s-ar putea să observi că bugetul lunar îți este afectat de unele cheltuieli mărunte pe care le faci în fiecare zi fără ca măcar să îți dai seama. Spre exemplu, s-ar putea să fie vorba despre acea cafea scumpă pe care ți-o iei în fiecare zi în drumul spre muncă. Sau despre prânzul pe care preferi să îl comanzi în loc să îți pregătești singur ceva. Conștientizând toate acestea, vei putea mult mai ușor să renunți la cheltuielile de care nu ai nevoie în mod real.
Poți apela și la acea regulă bine cunoscută a zgârcitului. Mai exact, în cazul unei achiziții mai importante, încearcă să o amâni timp de o săptămână sau două. S-ar putea ca în acest timp să îți dai seama că nu ai nevoie atât de tare de acel produs și să te răzgândești. Se poate dovedi o regulă extrem de utilă în viața ta, mai ales dacă ești una dintre acele persoane care cumpără de multe ori din impuls.
Orice ar fi, nu uita că bugetul pe care ți-l faci trebuie și respectat cu strictețe. Nu spune nimeni să renunți la orice cheltuială suplimentară care nu intră în bugetul inițial, însă trebuie să nu exagerezi. Ideea de bază a unui buget este să reușești să îl menții cel puțin 12 luni de zile, doar așa vei putea să vezi diferențele de la o lună la alta și să tragi concluziile necesare.
Te-ar putea interesa și: Ce trebuie și ce NU trebuie să faci pentru o mărire de salariu?
Este important ca tu să fii stăpânul propriilor bani și nu invers. S-ar putea să te ajute mult strategia de a împărții banii pe categorii începând chiar din ziua în care i-ai primit. Categoriile principale se pot împărți în bani pentru economii și investiții, cheltuieli lunare importante, transport, abonamente, cheltuieli cu întreținerea locuinței, creditele, fondul de urgență și diverse alte cheltuieli pentru nevoile personale.
Plătește-te prima dată pe tine
Unul dintre cele mai importante sfaturi de educație financiară pe care ar fi indicat să îl implementezi în viața ta spune să te plătești mai întâi de toate pe tine. Ce înseamnă de fapt acest lucru? Ei bine, primul lucru pe care ar trebui să îl faci imediat după ce îți intră salariul în cont ar fi să te plătești pe tine într-un cont separat, înainte de a ajunge la plata facturilor, ratelor, creditelor și așa mai departe. Mai exact, asta înseamnă să pui deoparte un procent din veniturile tale și abia mai apoi să te ocupi de celelalte plăți pe care le ai. Creează un obicei din asta, asta este cel mai important, nu contează cât de mulți sau de puțini bani reușești să îți aloci la început!
Creează un fond de rezervă
Doar gândește-te ce s-ar întâmplă dacă de mâine ți-ai pierde locul de muncă sau dacă te-ai îmbolnăvi și nu ai mai putea munci timp de câteva luni? Sau dacă unul dintre apropiații tăi s-ar afla într-o situație dificilă și ar avea nevoie neapărată de bani pentru a putea fi salvat? Un fond de rezervă îți aduce un fel de siguranță din acest punct de vedere și îți oferă puterea de a trece mult mai ușor peste anumite probleme imprevizibile care pot apărea.
Consideră fondul de rezervă o sursă de lichidități care are rolul de a acoperi o parte sau chiar toate cheltuielile tale din acele perioade în care veniturile ar fi mai scăzute sau ar dispărea complet. Se spune că ar fi de preferat să ai un fond de rezervă care să îți acopere cheltuielile timp de cel puțin 3 sau chiar 6 luni. Nu intra în aceste fonduri decât în situații de forță majoră, precum în caz de pierdere a locului de muncă, urgențe medicale, daune care ți-au afectat casa, reparații auto neprevăzute și așa mai departe.
Citește și: Negocierea salariului: De unde să încep?
Renunță la credite și împrumuturi
Avem cu toții în ziua de astăzi acele carduri de cumpărături pe care le putem folosi pentru fel și fel de achiziții chiar și atunci când știm că nu avem banii necesari, însă asta nu înseamnă că trebuie să le și utilizăm. Ai nevoie de mai mult autocontrol și de mai multă cumpătare în legătură cu achizițiile pe care le faci. Nu te împrumuta doar pentru a îți satisface o dorință de moment, fără doar și poate îți va fi greu să dai înapoi mai apoi acei bani.
Începe să investești
După ce ai pus deja deoparte o sumă ceva mai considerabilă de bani, ar fi indicat să iei în calcul să și investești o parte din fondurile economisite. Vrei sau nu să crezi, banii tăi pot genera alți bani, așa că nu ai niciun motiv pentru a mai ține banii la saltea, în special în ziua de astăzi în care inflația crește într-un ritm galopant de la o lună la alta.
Gândește-te la o strategie cumpătată, pe termen lung, este puțin probabil să te îmbogățești peste noapte. Poți investi în titluri neguvernamentale, poți investi pe bursă în companiile în care ai încredere sau într-un indice precum este S&P 500 sau te poți gândi la investiții de altă natură. Spre exemplu, dacă ai încredere în piața imobiliară, îți poți îndrepta atenția către achiziționarea unor apartamente. Sau poți investi în metale prețioase, aurul fiind un exemplu foarte bun în acest sens.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Îmi plac provocările și sunt cel mai fericit atunci când călătoresc și am șansa de a cunoaște oameni și locuri noi. Nu am studiat jurnalismul, însă mi-a plăcut dintotdeauna să scriu și să ofer informații utile celor din jur. Încerc să prezint într-o manieră accesibilă lucruri pe care și eu le caut, oferind explicații și răspunsuri simple la întrebări esențiale.