Cel mai recent Eurobarometru arată că România se numără printre statele cu cei mai mulți medici care acceptă sau chiar solicită mită de la pacienți. În același timp, românii consideră că medicii sunt mai corupți decât politicienii, arată datele aceluiași studiu, care măsoară percepția fenomenului corupției în țara noastră. Deși de-a lungul anilor au fost derulate mai multe campanii de informare și încurajare cu privire la eradicarea mitei în spitale, în continuare acest fenomen există în unitățile sanitare.
Însă pacienții sunt sfătuiți în continuare să nu mai ofere bani cadrelor medicale. Ultima declarație în acest sens vine de la Adriana Pistol, secretarul de stat în Ministerul Sănătății. Aceasta a subliniat că medicii și asistenții medicali vor oferi aceleași îngrijiri medicale și în lipsa acestor plăți informale. Pistol a menționat că nu deține informații concrete cu privire la acest fenomene, dar dacă Eurobarometrul arată că „cetățenii simt lucrurile astea în continuare, ceva se petrece”.
Citește și În pandemie, România este pe primul loc în clasamentul UE privind mita acordată în spitale
„Din puţinele informaţii pe care le deţin, ştiu că Agenţia de Integritate a Ministerului Sănătăţii are un program prin care se colectează de la cetăţeni toate aceste informaţii. Ne-am uitat puţin în ultimele două luni şi ceea ce am observat a fost faptul că, dintre respondenţi, în urma sms-ului pe care îl primesc după ce au făcut o vizită într-o unitate sanitară, în jur de doi la sută dintre aceştia reclamă că li s-au solicitat diverse beneficii de către diverse persoane din unităţile sanitare şi tot cam atâtea aveau şi disponibilitatea să reclame acest lucru organelor în drept, fapt care se şi petrece, sunt încurajaţi să facă acest lucru”, a explicat Adriana Pistol. Recunoștința poate fi arătată și printr-o strângere de mână, a subliniat secretarul de stat în Minister.
„Pe toţi pacienţii îi sfătuiesc să renunţe la aceste practici din simplul motiv că nu vor căpăta niciun fel de îngrijire în plus faţă de cea de care ar beneficia oricum. Este o mentalitate, într-adevăr, care este dificil să fie modificată, dar oamenii trebuie să înţeleagă că nu este o practică la care trebuie să recurgă. Nu vor fi operaţi altfel sau trataţi altfel decât cum scriu protocoalele operatorii”, a mai spus Adriana Pistol.
Cum trebuie procedat mai departe
La nivelul Ministerului Sănătății, nu se poate face mai mult decât să încurajeze pacienții să comunice mai departe dacă li s-au cerut atenții sau plăți informale și să aibă o „atitudine proactivă alături de minister pentru a sfârși astfel de practici”.
„Cred că toţi medicii şi toate cadrele medicale din România sunt cei care trebuie să participe la schimbarea mentalităţii populaţiei despre această tagmă profesională şi asta o pot face printr-un comportament adecvat faţă de pacienţii lor, care să nu implice sub nicio formă astfel de practici”, a mai punctat Pistol.
Ce spun datele
Prin programul derulat de Serviciul de Integritate al Ministerului, pacienții sunt rugați să ofere un feedback după externare. De exemplu, în luna iunie a acestui an, la întrebarea „Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?”, puțin peste 2% dintre respondenți au spus că da, vor să transmită informații în acest sens, iar peste 97% au refuzat acest lucru. Răspunsurile au fost transmise prin SMS sau direct pe pagina de internet indicată.
Tot aici, pacienții au primit și întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”. Dintre cei care au răspuns prin SMS, 2.19% au spus că li s-au solicitat atenții, iar 97.81% au spus că nu. Respondenții pe pagina web au spus, într-un procent de 1.91%, că li s-au solicitat bani, iar 98.09% au răspuns cu „Nu”.
Te-ar putea interesa și Ce își doresc pacienții de la medici în 2022?
Serviciul de Integritate al Ministerului
Potrivit descrierii de pe pagina de internet a ministerului, acest Serviciu funcționează în subordinea directă a ministrului Sănătății și are mai multe atribuții, printre care și următoarele:
- Participă la elaborarea documentelor din domeniul luptei anticorupție
- Elaborează propuneri de politici public pentru prevenirea deturnărilor de fonduri din sistemul de sănătate
- Participă la crearea unor mecanisme de luptă împotriva fraudării sistemului de sănătate și împotriva corupției din sistem
Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.