Site icon MEDIjobs

Paradox în sistemul sanitar din România: suntem cu cel mai mare număr de absolvenți de medicină din UE, dar cu deficit de personal

paradox sistem sanitar

România este țara paradoxurilor și în ceea ce privește situația din sistemul de sănătate. Datele instituțiilor europene ne plasează pe primul loc în topul absolvenților facultăților de Medicină, însă spitalele se confruntă de mulți ani cu un deficit de personal. 

Datele publicate de Eurostat arată că în România, în ultimii ani, am avut un număr „record” de absolvenți de Medicină, fiind rezultată o medie de 276.6 absolvenți la 100.000 de locuitori (în 2015). Cifra a crescut în următorii ani, pentru 2020 fiind raportată media de 333 medici la 100.000 de locuitori (creștere de peste 20%). La polul opus, Ungaria și Estonia se află la coada clasamentului.

Problema este, de fapt, că tinerii nu rămân în România și aleg să profeseze în alte state europene. Doar un sfert din totalul absolvenților rămân în spitalele din țară, în ciuda faptului că sunt locuri scoase la concurs pentru ocuparea locurilor libere. 

Totodată, Ministerul Sănătății a organizat, în data de 14 mai, sesiunea extraordinară a concursului de intrare în rezidențiat în domeniul medicină: 962 de candidați au concurat pe 628 de locuri și posturi rămase libere, după sesiunea din noiembrie 2022 (au fost disponibile peste 4.500 de locuri și posturi).

„Cele 628 de locuri și posturi au rămas neocupate în sesiunea din toamna anului 2022 a concursului de rezidențiat, multe fiind în specialități deficitare, precum chirurgia generală, medicina de urgență, medicina de familie, neonatologie”, a transmis Ministerul Sănătății. 

Citește și Peste 2.000 de paturi din spitale, tăiate din finanțări pentru limitarea impactului bugetar

Potrivit unui anunț recent al instituției, repartiția candidaților va fi organizată în data de 23 mai, fiind subliniat că „buna pregătire a tinerilor medici admiși în rezidențiat e esențială pentru asigurarea în viitor a asistenței medicale de calitate. Numărul posturilor scoase la concurs a fost direct corelat cu posibilitățile de pregătire a universităților de Medicină și Farmacie”. 

Din păcate, însă, din totalul rezidenților, puțin peste 1.000 vor solicita, la finalul programului, aviz de liberă practică, conform explicațiilor lui Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor, potrivit cursdeguvernare.ro. Restul fie pleacă din țară, fie aleg domenii complementare, cum ar fi industria farmaceutică. 

Daniel Coriu consideră că o soluție ca România să devină atractivă pentru tinerii absolvenți este îmbunătățirea infrastructurii spitalelor și crearea unor condiții mai bune pentru medicii care profesează în orașele mici, unde deja este criză de personal. 

„Medicul nu este singur, are o familie, îi trebuie și o școală bună pentru copil și are multe alte necesități”, a mai spus președintele Colegiului Medicilor, potrivit aceleiași surse.

Între timp, în ceea ce privește îmbunătățirea infrastructurii, autoritățile anunță că sunt depuse eforturi în acest sens. Ultimul astfel de anunț al Ministerului vizează semnarea autorizației de construire a Spitalului Regional de Urgență Cluj. Unitatea va avea 849 de paturi, 6 centre medicale, ambulatoriu de specialitate, heliport și spații dedicate pentru dezvoltarea profesională a medicilor și asistenților. Se estimează finalizarea lucrărilor în anul 2027. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version