Site icon MEDIjobs

Recrutor senior vs junior | Care este cel mai potrivit pentru compania ta?

recrutor

Cum alegi cel mai potrivit recrutor pentru compania ta și ce nivel de pregătire ar trebui să aibă? Piața muncii în domeniul medical este pe cât de competitivă, pe atât de imprevizibilă. Ca să te asiguri că atragi talent de top pentru compania ta, este nevoie să apelezi la strategii de recrutare eficiente și moderne, care să te scutească de costuri inutile, timp pierdut și frustrări în echipă.  

Într-adevăr, recrutorii juniori sau seniori sunt de mare ajutor pentru angajatorii care caută să recruteze cei mai competenți specialiști medicali pentru businessul tău în timp util. Însă și acest proces de recrutare a recrutorului costă, la rândul său – investești resurse financiare, timp, energie. 

În plus, cu toate că la prima vedere, diferențele par ușor de perceput – un junior pare nepotrivit pentru a recruta manageri sau seniori sau are nevoie de un mentor, dar un senior costă mai mult – acestea sunt un pic mai fine și mai complexe, trecând dincolo de stereotipuri. Și totul se rezumă la obiectivele businessului tău, cât și la tipul de brand pe care îl promovezi.  

Pentru a-ți face alegerea mai ușoară, ți-am pregătit un articol în care afli care sunt diferențele între fișa postului unui recrutor junior și a unui senior, cât și avantajele și dezavantajele de-a avea aceste tipuri de profesioniști la bordul companiei tale. 

Citește și Cum să excelezi în recrutarea din domeniul medical?

Mai întâi, ce poate face un recrutor pentru companie? 

Așa cum anunță și numele, un profesionist în recrutare este implicat în procesele de HR în cadrul unor companii mici sau mari (clienții unui recruiter), ocupându-se de etapele de căutare, intervievare, selecție a potențialilor candidați, pentru diferite roluri disponibile în cadrul organizațiilor. Recrutorii pot avea studii superioare în orice domeniu și nu este obligatoriu un masterat în Resurse Umane – deși un program de studiu îi poate ajuta să înțeleagă mai bine așteptările și mecanismele de funcționare în HR. 

În ziua de azi, recrutorul ales, fie junior sau senior, contează:

Roluri și responsabilități ale unui recrutor junior

Probabil cum mulți intuiesc, un recruiter la nivel de junior are o experiență limitată în domeniu, de obicei mai mică sau egală cu doi ani. Atribuțiile sunt simple și nu necesită cunoștințe avansate, iar rolul este supervizat de un mentor (director sau manager de HR, senior recruiter etc.).

În fișa postului unui recrutor junior apar, cel mai adesea, următoarele cerințe principale:

Printre abilitățile specifice unui recrutor junior se numără: cunoștințe tehnice, gândire critică și analitică, orientare spre soluții, abilități excelente de comunicare.  

Citește și Puterea rețelelor sociale în recrutare și strategia de succes

Roluri și responsabilități ale unui recrutor senior

Pe de altă parte, un recrutor senior aduce cu sine mai multă experiență (de obicei minim 5 ani) și se află adeseori pe o poziție de management sau un rol strategic, nu pe un post executiv precum un junior. Acesta nu are nevoie de supervizare.

În fișa postului unui recrutor senior apar, cel mai adesea, următoarele cerințe:

Printre abilitățile cheie specifice unui recrutor senior se numără: abilități de negociere și networking, leadership și organizare, abilități de comunicare excelente, gândire critică și analitică, orientare spre soluții.  

Ce tip de recrutor este potrivit pentru compania ta? 

Pentru că fișele posturilor diferă substanțial, este important să îți cunoști obiectivele de HR pe care vrei să le atingi ca business, împreună cu un recrutor. Este vechea dilemă cu care se confruntă multe companii medicale, însă cu cât există mai multă conștientizare a valorilor brandului, a resurselor și a nevoilor, cu atât alegerea devine mai ușoară.

Recrutorii juniori sunt, de obicei, preferați pentru că:

Minusuri:

Recrutorii seniori sunt, de obicei, apreciați pentru că:

Minusuri:

Citește și Cum Sa Desfasori un Interviu De Recrutare Eficient in 5 Pasi Simpli

În principiu, ca angajator te poți orienta spre următoarele aspecte pe care să le cântărești în deciziile de angajare a recruiterilor:

Când vine vorba de a spune care este mai potrivit pentru compania ta – un recrutor senior sau unul junior, nu există un răspuns clar. Totul ține de competențele tehnice de care ai nevoie în cadrul echipei, cât și de cultura organizațională și abilitățile soft care contează la angajații tăi. De asemenea, nu sunt de neglijat nici aspectele practice, precum costurile și timpul alocat acomodării noului angajat în companie, cât și urgența rolului sau nevoile stringente ale businessului.

Important este să iei în calcul atât plusurile, cât și minusurile, diferențele din fișa postului pentru un junior și un senior și, bineînțeles, interacțiunea cu fiecare candidat recrutor în parte. Nimic nu este bătut în cuie, iar talentul de care ai nevoie poate apărea chiar de la cei la care nu te aștepți, dincolo de nivelul de experiență în resurse umane.  

Exit mobile version