Liderii din sistemul medical au de-a face cu un ritm de muncă mult mai alert față de anii precedenți, cauza fiind mediul de lucru din ce în ce mai solicitant. Un lider trebuie să caute dezvoltarea și ajutorul echipei pentru a deveni mai eficient.
Un lider de succes din domeniul medical are nevoie, pe lângă abilitățile clinice și de competențe în domeniul afacerilor pentru a-și conduce instituția spre succes. Dar care sunt abilitățile reale atunci când trebuie să recrutezi sau să dezvolți un lider care să conducă o instituție sau o echipă medicală? Unii consideră că abilitățile de bază ale unui lider medical sunt: ascultarea, viziunea, optimismul, integritatea dar și empatia, însă mai jos vom dezbate mai pe larg câteva abilități foarte importante pentru succesul unui lider.
Conducerea angajaților
Capacitatea de a conduce eficient oamenii și echipele , indiferent de industrie, este abilitatea cea mai importantă pentru succesul instituției. O conducere excelentă necesită o experiență specială în comunicarea interpersonală și consolidarea relațiilor. Un lider adevărat știe cum să construiască echipe de angajați dedicați, să interacționeze cu aceștia, să își instruiască angajații și să favorizeze dezvoltarea profesională și oportunitățile de carieră.
Bazându-se pe unele dintre aceste abilități de conducere un lider bun crează o cultură puternică la locul de muncă, care la rândul său determină tendințe pozitive în implicarea și păstrarea angajaților.
Într-o industrie cu deficiențe, implicarea și menținerea unor conducători puternici este esențială pentru succes; succes ce se definește prin satisfacția pacientului și rezultatele bune ale sănătății sale.
Ingeniozitatea
Chiar și în organizațiile cu bugete mari, resursele sunt întotdeauna mai puține decât ar fi necesar. Mereu ne dorim mai mult timp, mai mulți angajați calificați, mai puține constrângeri și desigur, un buget cât mai mare pentru secția noastră sau pentru programul nostru. Liderii buni sunt creativi, ei își rezolvă problemele lor și cele ale echipelor pe care le conduc, primesc contribuții, alocă resurse și găsesc modalități inovatoare pentru a-și inspira și a-și motiva echipele pentru a oferi o îngrijire cât mai bună pacienților.
Calmitatea
Domeniul medical este o industrie cu ritm alert și risc ridicat. Orice decizie pe care medicii o iau la locul de muncă afectează bunăstarea pacientului și eventual, viața acestora. Un lider bun este acela care poate face față unui mediu stresant, fără a crea el un stres suplimentar, reacționând impulsiv. Un lider puternic trebuie să știe cum să își gestioneze propriile emoții cât și să găsească un echilibru dintre viața profesională și cea personală, dar și cum să își susțină angajații.
Gestionarea schimbărilor
Domeniul medical este o industrie într-o continuă evoluție. Liderii din domeniul sănătății trebuie să fie suficient de pricepuți în a înțelege rapid și a elabora strategii pentru a gestiona inovațiile, cum ar fi:
– progresele tehnologice în diagnosticare și tratament
– cerințe noi de reglementare și în curs de extindere
– fuziuni și integrări ale rețelelor de asistență medicală
– dependența de medicamente și alte epidemii complexe de sănătate
Organizațiile medicale se bazează pe liderii lor pentru a înțelege și a se adapta la schimbări. Liderii trebuie să fie suficient de înțelepți pentru a gestiona și transforma schimbările în oportunități.
Ce îi diferențiază pe cei mai buni lideri față de toți ceilalți?
Felul lor de a fi direcți cu ceilalți, dorința lor de a avea rezultate și motivația de sine. Este vorba despre acei factori care îi diferențiază pe cei mai buni lideri de orice alt lider și le permite să aibă o mai mare complexitate, obținând totodată rezultate bune.
În concluzie acest lucru ar trebui să ridice mai multe semne de întrebare:
1. Cât de des măsurați obiectiv eficacitatea întregii dumneavoastră echipe de conducere?
2. Aveți o strategie clară pentru dezvoltarea abilităților și a fi capabili pentru a răspunde cerințelor viitoare?
3. Cât de bine înțelegeți profilurile comportamentale ale liderilor dumneavoastră actuali sau potențiali și cât de des vă asigurați că profilul lor general corespunde complexității postului pentru care pot fi repartizați?
Așadar, atunci când instituția medicală ce o conduceți recrutează noi lideri sau încearcă să identifice și să califice lideri din interior, echipa de resurse umane ar trebui să țină cont de aceste câteva abilități de bază.
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.