Este prima data cand intri in sala de operatie? Toata lumea te urmareste si evalueaza toate actiunile tale? Trebuie sa stii ca oamenii au diferite moduri de a face lucrurile si fiecare crede ca metoda sa este corecta, de aceea nu trebuie sa te lasi intimidata. Vei observa ca mare parte din ceea ce ti se spune este diferit de pregatirea primita in timpul studiilor.
In unele zile, pare ca tot ce faci este gresit, chiar si atunci cand stii ca este corect din punct de vedere tehnic. Viata este frustranta, uneori, dar trebuie sa continui sa lupti. Te intrebi ce poti face pentru a reduce nemultumirea pe care o resimti in fiecare zi.
Intr-o lume aflata intr-o continua schimbare, uneori este greu pentru asistentii nou-veniti in sala de operatie sa stie sa-si imbunatateasca abilitatile.
Iata cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stii si sa le faci daca esti noua in sala de operatie:
Vei sta in picioare in timpul interventiilor chirurgicale
Una dintre principalele reguli pe care trebuie sa le respecti este sa stai in picioare in timpul operatiei. Stiu ca vei vedea multe asistente asezate, dar incearca sa nu faci asta in primele trei luni. Noile asistente care stau jos in timpul operatiei sunt considerate neatente si neinteresate, iar medicii vor fi nemultumiti. Prima impresie conteaza, de aceea trebuie sa faci eforturi la inceput pentru ca medicii si ceilalti angajati sa te perceapa ca fiind atenta si interesata.
Nu te simti vinovata
Cand medicul este suparat si tipa, chiar si atunci cand este indreptat catre tine, cel mai probabil nu este vorba despre tine. Unii medici nu sunt niciodata fericiti decat dupa terminarea operatiei, iar uneori operatia poate sa nu mearga bine. Asadar, nu intra in panica daca vezi o astfel de reactie. Incearca sa iti pastrezi calmul si concentrareaza-te asupra a ce ai de facut. Majoritatea chirurgilor nici nu-si vor aminti ce au spus in timpul operatiei si ii vei vedea total schimbati si linistiti.
Nu pune la suflet
Lasa comentariile si observatiile rautacioase sa treaca pe langa tine fara sa te afecteze in vreun fel si nu purta ranchiuna. Orice disputa intre asistente sau medici este nociva, deoarece va afecta ingrijirea pacientului. Daca simti ca trebuie sa te confrunti cu personalul si chirurgii cu privire la actiunile lor, poti face acest lucru, dar dupa operatie, nu in timpul acesteia.
Te-ar putea interesa si: Cum să gestionezi situațiile conflictuale cu un medic dificil, dacă ești asistent medical
Este bine sa ai simtul umorului
De cele mai multe ori, autoironia este un semn de inteligenta, iar cand cineva te tachineaza in sala de operatie, incearca sa detensionezi atmosfera facand o gluma, acest lucru poate ameliora relatia cu asistentele si cu medicii. Uneori este nevoie de un simt al umorului exagerat. Alteori, este posibil sa fie nevoie sa te autoironizezi. De-a lungul timpului vei afla cand este bine sa glumesti si cand nu, daca te afli in sala de operatii.
Atentie la critica
Cand apar comentarii critice, acorda o atentie sporita, multe dintre acestea te vor ajuta sa evoluezi, iar daca nu ai inteles ce ai facut gresit, cere clarificari. In aceste perioade este bine sa fii serioasa si deschisa in a invata cat mai multe lucruri. Intotdeauna exista ceva de invatat intr-o sala de operatie.
Nu te lasa intimidata
Acesta lucru este dificil pentru multe persoane. Poate parea o sarcina imposibila de a nu fi intimidata de cineva care are putere asupra ta. In calitate de asistent medical, ai o licenta de protejat. Medicii uita adesea acest lucru si trebuie sa ii amintesti. Ca asistent medical inregistrat, trebuie sa cunosti legile si regulile si, pe cat posibil, sa nu le incalci chiar daca medicul iti spune asta.
Fa-ti o rutina
Ai nevoie de o rutina pentru amenajarea salonului, o rutina pentru intervievarea pacientului, o rutina pentru inceperea unui caz si o rutina pentru incheierea unui caz. Aceste rutine te vor ajuta sa-ti amintesti toate elementele, intrebarile si actiunile care sunt necesare. Exista atat de multe informatii pentru asistentii noi in sala de operatii, incat ti se poate intampla sa omiti anumite lucruri si nu este indicat. Urmeaza-ti intotdeauna rutina si iti vei usura munca in sala de operatii.
Nu vorbi prea mult
Poate suna ca o sarcina neimportanta, dar cei care nu vorbesc asculta si sunt mai atenti. Poti raspunde la intrebari atunci cand ti se cere si poti pune intrebari referitoare la operatie, dar nu este indicat sa vorbesti mult si sa le distragi atentia medicilor. Unii chirurgi vor incerca sa te distraga vorbind cu tine, dupa care te vor acuza ca esti neatenta. Concentreaza-te intotdeauna pe operatie si pe pacient. Trebuie sa ai in vedere ca medicii urasc sa-si vada asistentele stand jos si discutand cu medicul anestezist. Acesta este un comportament care iti poate aduce aceasta eticheta de neatenta si neinteresata.
Arata interes
Arata interes si pune intrebari. Citeste si documenteaza-te despre operatia la care vei participa. Cand ai timp, intra sa observi o interventie chirurgicala la care nu ai participat si invata ce trebuie sa faci. Incearca sa urmaresti si sa vezi ce instrumente foloseste asistenta si in ce moment. Mentine-ti interesul si concentreaza-te asupra operatiei.
Citeste si: Cum poți să devii asistent anestezist: ce pregătire trebuie să ai, care sunt calitățile și abilitățile necesare și de ce merită să alegi această carieră
Gaseste intotdeauna ceva de facut
Asistentii noi in sala de operatie ar trebui sa fie intotdeauna ocupati. Sunt atat de multe de invatat si atat de putin timp, incat nu trebuie sa stai deloc in timpul operatiei. Daca personalul si chirurgii te vor vedea stand in sala de operatie in orice moment, vor decide ca esti lenesa. Chirurgii isi doresc oameni cu care sa se simta in siguranta atunci cand situatia scapa de sub control, iar oamenii lenesi nu se potrivesc cu aceasta imagine. De obicei, exista multe tipuri de consumabile de specialitate pe care trebuie sa le cunosti. Pregateste-te si fii atenta la colegii tai inainte sa faci ceva, daca esti noua in sala de operatie. Interesul tau si dorinta de a face totul bine vor fi apreciate de colegi si, mai ales, de medici.
Gaseste-ti un mentor
Gaseste un mentor pentru a te ghida. Cineva cu experienta caruia ii poti pune toate intrebarile pe care le ai despre aceasta meserie. Aceasta persoana iti va oferi critici constructive si sfaturi, de asemenea, te poate asculta atunci cand ai ceva pe inima. De obicei, cand esti noua in sala de operatie, vei fi sub observatia unei asistente medicale care te va indruma si te va ajuta sa inveti. De multe ori aceasta asistenta va deveni mentorul tau. In alte momente, vei gasi o alta persoana care sa te indrume. Asigura-te ca te simti confortabil cu persoana respectiva.
Realizeaza ca unii medici nu sunt niciodata prietenosi
In cele din urma, dar nu in ultimul rand, trebuie sa stii ca unii medici nu sunt niciodata prietenosi si veseli, deci, nu incerca sa faci vreo gluma cu ei. Unii oameni se bucura sa ii intimideze pe ceilalti avand o atitudine severa. Cu toate acestea, trebuie sa continui sa-ti faci treaba bine, chiar daca medicul incearca sa te intimideze. Intentia lui este sa vada cat de bine te poti concentra intr-un mediu stresant.
Primul an este cel mai greu
Primul an in sala de operatie este cel mai greu pentru o asistenta medicala. In acest an vei duce o lupta cu tine insati si vei trece prin multe incercari. Majoritatea oamenilor care renunta sa lucreze in sala de operatie o fac in primul an pentru ca presiunea este foarte mare, sunt multe lucruri de invatat, iar daca nu tii cont de toate aceste lucruri enumerate anterior, ti se va parea ca este cel mai greu loc de munca si nu vei rezista. Astfel, pentru a-ti usura perioada de acomodare si de invatare in sala de operatii, ia in calcul toate aceste lucruri si aplica-le in fiecare zi in care te vei afla in sala de operatie.
Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).