Site icon MEDIjobs

Planul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane în Sănătate, publicat de MS. Schimbările gândite pentru angajați

dezvoltare resurse umane

Planul Strategic Multianual pentru Dezvoltarea Resurselor Umane în Sănătate 2020 – 2030 a fost pus în transparență publică de Ministerul Sănătății. Concret, acest plan dezvoltat prin PNRR își propune să reprezinte un instrument care va crea baza pentru angajarea, păstrarea și dezvoltarea carierei personalului din instituțiile publice de sănătate. 

Pentru a implementa Planul Strategic, sunt avute în vedere o serie de principii, precum: motivarea angajaților din punct de vedere financiar (remunerarea performanței), acordarea de beneficii (apartament, comisioane de inserție etc.) profesional și social, distribuția echitabilă a resurselor umane în funcție de nevoile din teritoriu, promovarea colaborărilor internaționale etc. 

„Având în vedere impactul potențial al dezvoltării forței de muncă în sănătate, Planul Strategic Multianual pentru Dezvoltarea Resurselor Umane în Sănătate 2022-2030 este menit să îmbunătățească calitatea vieții prin asigurarea de disponibilitate și accesibilitate a lucrătorilor medicali necesare la locul potrivit, la momentul potrivit și la calitatea dorită, distribuția pe zone geografice și distribuția pe diferite specialități, împreună cu existența serviciilor medicale de calitate ridicată, care să fie accesate de către pacienți”, se arată în proiect. 

Totodată, este menționat că serviciile medicale de calitate sunt în strânsă legătură cu gradul de motivare al cadrelor medicale, dar și cu pregătirea acestora și competențele dobândite.

Citește și Personalități implicate în viața angajaților din sistem, incluse în Cartea de Onoare a Prietenilor Sănătății

Premisele Planului Strategic pentru Dezvoltarea Resurselor Umane

Pentru mulți ani, țara noastră a fost în mijlocul unei crize umane în sistemul sanitar, aspect care a condus la limitarea accesului populației la servicii medicale de calitate, se arată în nota de fundamentare a proiectului supus dezbaterii. 

Aceeași sursă mai arată că principala cauză pentru criza din sistem a fost migrația profesioniștilor: 47.500 de specialiști (medici, asistenți medicali și moașe, medici dentiști, farmaciști) au cerut în perioada 2010 – 2016 certificate de conformitate pentru a lucra într-unul din statele Uniunii Europene. Astfel, în 2016, mai lucrau în România 54.304 de medici, adică  o medie de 270 de medici la 100.000 de locuitori (media în UE era de 340 medici la 100.000 de locuitori). Însă România a recuperat acest deficit odată cu investițiile în infrastructura din sănătate și creșterile salariale din perioada 2016-2018. 

Cu toate acestea, chiar și în condițiile în care în ultimii 5 ani este observată o evoluție pozitivă din punct de vedere numeric a personalului medical, țara noastră se confruntă în continuare cu numeroase probleme în domeniul resurselor umane. 

De exemplu:

„Punerea în aplicare a acestei strategii va determina o gestionare mai adecvată a informațiilor privind resursele umane din sistemul de sănătate, planificarea necesarului de resurse umane cat mai aproape de realitățile și provocările sistemului sanitar, îmbunătățirea calității activităților manageriale din sistemul de sănătate, o formare a personalului medical bazată pe competențe și obiective clare”, mai este subliniat în documentul citat. 

În același timp, mai este preconizată creșterea gradului de încredere al cetățeanului în sistemul de sănătate publică, dar este așteptată și creșterea atractivității în zone care în prezent nu prezintă interes pentru medici, farmaciști și asistenți medicali. 

Te-ar putea interesa și Peste 97% din rezidenți nu primesc tichete de vacanță din partea angajatorului. Care sunt motivele invocate de spitale

Planul de acțiuni 

Proiectul arată o serie de mai multe acțiuni, între care se regăsesc și următoarele:

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version