Site icon MEDIjobs

Peste 30 de medici au primit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler. Ce înseamnă distincția

meritul sanitar

Peste 30 de medici din România au fost decorați de președintele Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății. Este vorba despre acordarea ordinului „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler medicilor din țară care s-au remarcat prin dedicare și curaj în lupta împotriva pandemiei. 

Distincția este oferită de Klaus Iohannis „în semn de apreciere și recunoștință pentru profesionalismul și dăruirea de care au dat dovadă în creșterea calității actului medical, pentru curajul și solidaritatea manifestate în prima linie a luptei împotriva pandemiei de COVID-19 de pe teritoriul țării noastre”, potrivit anunțului Administrației Prezidențiale. 

Printre cei decorați se numără și medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București. 

Citește și Rafila: Politica de prețuri la medicamente trebuie revizuită / Ce spun patronatele

Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler a fost acordat următorilor medici: 

În același timp, președintele a acordat și medalia „Meritul Sanitar”, clasa a III-a asistentelor medicale Rodica Argentina Băginean și Daniela Cristina Șomlea.  

Vezi și Alexandru Rafila vrea integrarea SMURD în Ministerul Sănătății / Arafat: „Ar slăbi sistemul”

Ce înseamnă Ordinul „Meritul Sanitar”

Această distincție poate fi acordată medicilor civili sau militari care au avut merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătății populației, în combaterea unor epidemii sau în domeniul cercetării și practicii medicale. Potrivit legii (Legea nr. 29 din 2000, privind sistemul național de decorații al României), Ordinul „Meritul Sanitar cuprinde patru grade: Mare Ofițer, Comandor, Ofițer și Cavaler. 

Pe site-ul Administrației Prezidențiale este explicat faptul că „Datorită complexităţii şi importanţei aparte pe care o are actul medical pentru întreaga populaţie a ţării, era firesc ca domeniul medical să beneficieze de o decoraţie proprie, specifică. Luând în considerare tocmai complexitatea activităţii medicilor (inclusiv prin performanţele ştiinţifice realizate), s-a considerat necesar ca ordinul să fie rezervat în exclusivitate cadrelor cu pregătire medicală superioară, medalia urmând a fi acordată personalului sanitar cu studii medii sau personalului de îngrijire şi întreţinere din cadrul instituţiilor medicale”. 

În ce privește Medalia „Meritul Sanitar”, aceasta cuprinde trei clase: I, a II-a și a III-a. Distincția este oferită personalului medico-sanitar civil sau militar care s-au făcut remarcați prin activități importante în ce privește practica. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version