Pacienții care vor dori să fie îngrijiți în ambulatoriu de un anumit specialist ar putea plăti o taxă, se arată în proiectul Strategiei Naționale de Sănătate, pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.
Concret, atunci când un anumit medic din sistemul sanitar public este ales de un pacient, cel din urmă va plăti separat pentru acest serviciu. Această taxă se numește coplată în documentul Ministerului și, în primă fază, ar fi introdusă sub forma unui proiect pilot, în anumite regiuni ale țării.
„Circuitele clinice vor fi adaptate la nevoia pacientului de diagnostic și tratament pentru creșterea eficacității și scăderea timpilor de așteptare. Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în nota de fundamentare a Strategiei Naționale de Sănătate pentru perioada 2023-2030.
Documentul citat nu precizează însă și suma pe care ar putea s-o achite pacientul care solicită să fie îngrijit de un anumit medic, însă dat fiind că proiectul este în dezbatere publică, prevederile pot suferi modificări.
Medicii de familie, integrați în medicina de urgență
În ceea ce privește asistența medicală primară, autorii documentului mai subliniază că se impune un standard de calitate și performanță național. Pentru a îndeplini acest scop, va fi pus la punct un cadru de evaluare a performanței, urmând ca acesta să reprezinte baza monitorizării sistemului medicilor de familie. De asemenea, aici mai este menționat că sistemul de medicină primară trebuie să se debirocratizeze, asigurând în același timp și serviciile medicale de diagnostic, evaluare, tratament și monitorizare a pacientului.
„Astfel, se prevede coordonarea și integrarea crescută a medicinei primare în sistemul de sănătate (ambulatoriu, explorări, spitalizare, recuperare). Astfel, vor scădea internările evitabile, risipa de resurse financiare și va crește satisfacția pacientului”, mai arată documentul.
Același proiect are în vedere și continuitatea serviciilor de urgență în afara programului de lucru, „pentru creșterea performanței și eficientizarea sistemului de asistență medicală de urgență prespitalicească.
Astfel, nota de fundamentare arată că prin Strategie se dorește și continuitatea îngrijirilor în afara orelor de program, „în cadrul unei structuri de urgență dedicate în incinta sau imediata apropiere a CPU/UPU, coordonată de medicii de familie și cu permanența asigurată de medicii de familie din teritoriul administrativ teritorial acoperit”.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.