Site icon MEDIjobs

Noul plan de asigurare a asistenței medicale în contextul actual a fost aprobat

asistență medicală

Planul a fost realizat de ministrul Ioana Mihăilă, împreună cu specialiștii din minister, și cuprinde modalitatea de reacţie a unităţilor sanitare şi a direcţiilor de sănătate publică, atât în contextul epidemic actual, cât şi în cazul apariției unui nou val COVID-19.

„Aceste modificări au scopul de a asigura o asistenţă medicală adecvată pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, dar şi îmbunătăţirea asistenţei medicale acordate pacienţilor non-Covid. A fost elaborat un nou plan de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale pe perioada pandemiei, plan structurat pe etape şi care prevede în mod explicit modalitatea de reacţie a unităţilor sanitare şi a direcţiilor de sănătate publică, atât în contextul actual, favorabil, cât şi în eventualitatea confruntării cu un nou val pandemic”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă.

Etapele aplicării noului plan

În etapa întâi, managerii spitalelor pot cere reducerea numărului de paturi destinate pacienților cu COVID-19, dar numai în anumite condiții:

Citește și: Studiu: Măsurile impuse pentru combaterea răspândirii COVID-19 au redus numărul de infecții respiratorii

După cel puțin 30 de zile, se poate trece în etapa a doua când poate fi solicitată o nouă reducere a numărului de paturi pentru bolnavii de coronavirus:

În cazuri excepționale, managerii de spital pot solicita trecerea la etapa a doua și mai devreme de cele 30 de zile.

Cu cât se va putea reduce numărul de paturi pentru bolnavii de COVID-19?

Potrivit noului plan, în prima etapă va fi posibilă o reducere a numărului de paturi destinate pacienţilor cu COVID-19 de până la 50% pentru spitalele specializate în îngrijirea acestor pacienți, cum sunt spitalele de boli infecţioase şi de pneumoftiziologie, clasificate anterior ca nivel I,  şi până la 30% pentru spitalele care nu sunt specializate în tratamentul pacienţilor cu COVID-19.

În etapa a doua, procentul paturilor destinate pacienţilor care au COVID-19 scade până la 30% pentru spitalele specializate şi până la 15% pentru celelalte spitale.

Citește și: Ministerul Sănătății a impus noi măsuri pentru ONG-urile din domeniul sănătății mintale și al protecției drepturilor omului

În acest sens, Ioana Mihăilă a precizat că „este necesară păstrarea unui număr de paturi destinate îngrijirii persoanelor cu Covid-19, deoarece se urmăreşte ca fiecare spital să poată să îngrijească pacienţii care s-au internat pentru altă patologie dacă se pozitivează pe parcursul internării şi să nu fie nevoie să-i transfere într-o unitate Covid. Păstrăm acest număr de paturi, împreună cu un plan de revenire la situaţia anterioară, dacă vom cunoaşte din nou o accelerare a pandemiei şi o creştere a numărului de pacienţi infectaţi. Toate aceste modificări presupun o coordonare bună între managementul spitalelor, direcţiile de sănătate publică şi Ministerul Sănătăţii”.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version