Mai multe modificări privind îngrijirile medicale acordate în ambulatorii și accesul pacienților asigurați la servicii au fost incluse într-un proiect de ordin publicat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în transparență decizională. Concret, este vorba despre modificarea Contractului-cadru ce reglementează condițiile în care medicii acordă asistența.
Pentru început, proiectul cuprinde noi servicii incluse în pachetul de bază oferit de medicii de familie (asistența medicală primară).
Aici se află următoarele:
- Recoltare pentru test Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice și testul Frax (calcularea riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză)
- Evaluarea femeii preconcepții (în cadrul serviciilor de planificare familială)
- Consultații preventive de depistare precoce a unor afecțiuni pentru pacienții cu vârste între 40 și 60 de ani (risc cardio-vascular, oncologic, depistarea melanomului malign, evaluarea sănătății mintale)
- Consultațiile de prevenție pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani se fac anual (în prezent, acestea sunt efectuate la 3 ani)
În ceea ce privește tariful, proiectul subliniază că „Valoarea garantată a punctului per capita se propune a fi menținută la 10,00 lei, pentru stimularea acordării de servicii în vederea creșterii gradului de acoperire a nevoii de servicii medicale la nivelul asistenței medicale primare”.
O altă modificare arată că în biletele de trimitere ale medicilor de familie către medicul specialist poate fi notată adresa de email a acestuia, pentru a trimite, ulterior, scrisoarea medicală.
Modificări privind îngrijirile din ambulatoriu
În ce privește asistența medicală ambulatorie de specialitate, proiectul arată că este decontat un singur serviciu medical (ori procedură diagnostică, terapeutică sau tratamente) de același tip, pentru un CNP pe zi.
Această prevedere a fost modificată la câteva zile distanță, prin introducerea sintagmei „de același tip”, deoarece varianta inițială a stârnit unele controverse. Ulterior, CNAS a venit ulterior cu explicații.
„Precizăm că propunerea de reglementare a decontării unui singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/terapii pentru un CNP pe zi se referă la faptul că pentru un pacient se poate raporta în vederea decontării un singur serviciu de același tip, pe zi, pe persoană”, a explicat CNAS într-un comunicat de presă.
Sursa citată a mai subliniat că nu există o „îngrădire, o limitare a decontării serviciilor medicale efectuate de medicul din ambulatoriul de specialitate, cu privire la tipul serviciilor medicale necesare pacientului”.
Pentru a fi mai clară prevederea, au fost oferite și două exemple de situații în care un pacient se prezintă atât la medicul cardiolog, cât și la dermatolog în aceeași zi.
„Reglementarea se referă la faptul că medicul de specialitate nu poate raporta în aceeaşi zi, acelaşi tip de serviciu medical de două ori, pentru acelaşi pacient. În exemplele date anterior de noi, medicul cardiolog nu poate raporta două EKG-uri pentru același pacient în aceeași zi, respectiv medicul dermatolog nu poate raporta două examinări cu lampa Wood pentru același pacient în aceeași zi”, mai explică CNAS.
Tot aici este subliniat că este reglementată durata de 20 de minute pentru consultațiile acordate de către medicii cu specialitatea reumatologie, geriatrie și gerontologie. Totodată, nu va mai exista regula ca din cele 4 proceduri acordate în stațiunile balneoclimaterice, două dintre ele să fie cu factori naturali.
În ce primește investigațiile de radiologie, medicii de medicină dentară nu pot efectua mai mult de 6 radiografii pe oră.
Sunt extinse și serviciile de transport sanitar neasistat, prin adăugarea transportului dus-întors la domiciliu pentru bolnavii oncologici netransportabili care necesită chimioterapie sau radioterapie (inclusiv în alte județe).
Te-ar putea interesa și Noi modificări fiscale intră în vigoare din 1 ianuarie 2023. Cum sunt vizate profesiile liberale
Noi prevederi și pentru îngrijirile la domiciliu
Aici sunt prevăzute mai multe servicii pentru pachetul de bază și a fost eliminată obligația medicului care recomandă îngrijire la domiciliu să transmită în aceeași zi recomandarea către casa de asigurări de sănătate.
O altă noutate este aceea potrivit căreia asiguratul va primi îngrijirile acasă, indiferent de casa de asigurări la care este în evidență.
„În ceea ce privește punctajul acordat furnizorului, pe baza căruia se calculează valoarea de contract, s-a reglementat că pentru asistentul medical nu se acordă punctaj pentru mai puţin de jumătate de normă. Pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea cu contract individual de muncă de cel puțin 6 luni la furnizor, se acordă un punctaj suplimentar de 2 puncte/persoană”, mai explicat în proiect.
De menționat este faptul că acest proiect încă nu a fost aprobat, deci nu produce efecte. Acesta trebuie aprobat, apoi publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.