Site icon MEDIjobs

Medicina de Familie: perspective de dezvoltare profesionala pentru medici si competente medicale

medicina de familie

Dupa obtinerea titulaturii de Medic Specialist pe oricare sectie, ai posibilitatea sa te supraspecializezi alegand una sau mai multe competente din aceasta lista:Managementul Serviciilor de Sanatate, Medicina aerospatiala, Managementul medical al dezastrelor, Homeopatie, Acupunctura, Apiterapie, Fitoterapie, Aromaterapie si Ingrijiri paliative. Vedeti informatii detaliate despre fiecare competenta aici.

Medicii care au ales specializarea Medicina de Familie au posibilitatea sa urmeze curricula unor competente medicale care ii ajuta sa isi extinda specificul patologiilor. Iata care sunt acestea:

 

Ultrasonografie generala

– medicii specialişti sau primari de Medicina de Familie care au absolvit programele de studii complementare in ultrasonografie generala cu durata de pregatire de 6 luni (conform prevederilor Ordinului MS nr. 418/2005). Cele 6 luni de pregatire, structurate pe doua nivele, pot fi efectuate in doua module a cate 3 luni (3 luni curs teoretic urmat de 3 luni de activitate practica individuala), pe durata carora cursantul va efectua minimum 300 examinari, sub directa supervizare a unui medic desemnat pentru acest tip de activitate de catre responsabilii nationali sau pe centre universitare ai programului.

Examenul va consta din trei probe:
– prima proba practica pe bolnav (eliminatorie, nota minima de promovare – 6,00);
– proba teoretica scrisa, sub forma de test grila, cu 50 intrebari cu raspunsuri
multiple, tip complement simplu, din tematica;
– a doua proba practica de patologie ecografica pe videocaseta.
Tematica de examen este cea aprobata de conducerea MSP sub nr.
EN/3355/23.08.2006.

 

Sexologie

-medicii specialisti si primari in medicina de familie, care au efectuat pregatire teoretica si practica 4 module a cate 3 saptamani, in centrele universitare medicale acreditate de ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare (Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi si Timisoara).
Examenul consta din doua probe:
– proba scrisa
– probă practica
Probele se vor sustine din tematica programei analitice de pregatire.

 

Asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca

-medici specialisti/primari medicina de familie care au efectuat o pregatire teoretica si practica cu durata de 6 luni in centrele universitare medicale acreditate prin ordinul MS nr. 418/2005 si ordinul MS nr. 403/2009: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Oradea, Targu Mures, Timisoara si Arad, pregatire atestata prin certificat eliberat conform prevederilor ordinului MS nr. 403/2009.
Examenul pentru obtinerea atestatului de studii complementare in asistenta
medicala de urgenta prespitaliceasca va consta din 3 probe:
a. O proba scrisa;
b. Doua probe practice din domeniul specialitatilor medicale si trauma;
Fiecare dintre cele 3 probe este considerata eliminatorie. Pentru a fi declarat admis, candidatul trebuie sa obtina cel putin nota 7.00 pentru fiecare proba in parte. Acest examen se desfasoara in centrele de pregatire care au in dotare echipamente de simulare avansata;
Proba scrisa se va desfasura concomitent, va incepe la aceeasi ora, in toate
centrele de examinare. Testele utilizate in centrele de examinare vor fi identice.
Tematica programei de pregatire a fost aprobata de conducerea MSP sub nr.EN/12528/2008

 

Asistenta medicala de urgenta pentru structurile de primiri urgente

-medici specialisti/primari medicina de familie, posesori ai atestatului de studii complementare in Asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca, sau atestate/competente in urgente prespitalicesti/ urgente medico-chirurgicale, care au efectuat o pregatire teoretica si practica cu durata de 6 luni in centrele universitare medicale acreditate prin ordinul MS nr. 418/2005 cu modificarile si completarile ulterioare si ordinul MS nr. 403/2009: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Oradea,Targu Mures, Timisoara si Arad, pregatire atestata prin certificat eliberat conform prevederilor ordinului MS nr. 403/2009.
Examenul pentru obtinerea atestatului de studii complementare in Asistenta
medicala de urgenta pentru structurile de primiri urgente, va consta din 3 probe:
a. O proba scrisa;
b. Doua probe practice din domeniul specialitatilor medicale si trauma;
Fiecare dintre cele 3 probe este considerata eliminatorie. Pentru a fi declarat admis, candidatul trebuie sa obtina cel putin nota 7.00 pentru fiecare proba in parte.
Acest examen se desfasoara in centrele de pregatire care au in dotare echipamente
de simulare avansata;
Proba scrisa se va desfasura concomitent, va incepe la aceeasi ora, in toate
centrele de examinare. Testele utilizate in centrele de examinare vor fi identice.
Tematica programei de pregatire a fost aprobata de conducerea MSP sub nr. EN/12528/2008

 

Inainte de examen, toti cursantii trebuie sa pregateasca un dosar care sa cuprinda o serie de documente. Le gasesti pe toate aici.

 

Perspective financiare

 

Avand in vedere experienta noastra cu procesele de recrutare pentru Medici care au specialitatea in Medicina de Familie, am observat ca cele mai cerute competente de catre angajatori sunt: Ultrasonografie generala, Asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca si Asistenta medicala de urgenta pentru structurile de primiri urgente. Aceste competente medicale aduc o plus valoare venitului lunar si permit medicului un spectru mai larg al patologiilor.

Un Medic Specialist/Primar in Medicina de Familie care nu detine nicio competenta dintre cele de mai sus, are posibilitatea sa primeasca oferte formate dintr-un cost fix sau un procent din incasari. De cele mai multe ori costul fix este in intervalul 3500-4500 lei net/luna iar procentul poate fi intre 30%-50% din incasari. Avand in vedere ca valoarea punctului per serviciu va creste la 2,8 lei, exista posibilitati reale ca venitul specialistilor care lucreaza intr-un cabinet de familie sa creasca.

Un Medic Specialist/Primar in Medicina de Familie care detine atestatul de Asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca si Asistenta medicala de urgenta pentru structurile de primiri urgente lucreaza alaturi de colegii din ambulanta iar perspectivele sale salariale sunt diferite. Daca ne raportam la un program full-time, medicul poate castiga intre 7.200-12.500 lei net/luna, unde putem adauga ore suplimentare si sporuri.

 

Vezi Partea 1-Medici Specialisti pe Medicina Interna.
Vezi Partea 2-Medici Specialisti pe Radiologie si Imagistica Medicala
Vezi Partea 3- Medici Specialisti pe Obstetrica-Ginecologie
Vezi Partea 3- Medici Specialisti pe Neurologie


Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri pentru Medici, fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

Exit mobile version