Numele meu este Laura Niță, am absolvit Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” și Universitatea Româno-Americană, specializarea Finanțe-Bănci.
1. Care a fost momentul în care ai știut că meseria de asistent medical este drumul profesional pe care dorești să-l urmezi?
Nu m-am gândit niciodată că voi lucra ca asistent medical într-un spital, însă cum nimic nu este întâmplător, m-am trezit într-o dimineață și aveam un apel de la mătușa mea care mă sunase să-mi propună să vin să fac practică în clinica unde lucra pentru că aveau nevoie de personal. Sincer mi-a fost rușine să o refuz și mai în glumă, mai în serios, i-am spus că probabil voi veni. După prima săptămână în care am lucrat am știut că asta voi face, că voi lucra ca asistent medical într-un spital.
2. Cum arată o zi din viața unui asistent medical într-o clinică din România?
Este greu dar și frumos în același timp. Avem zile în care nu avem timp să dăm nici măcar un telefon, dar nimic nu poate fii mai frumos când la sfârșitul zilei pacienții îți mulțumesc și te apreciază pentru efortul depus.
3. Care sunt principalele atribuții ale unui asistent medical?
Atribuțiile unui asistent medical variază în funcție de secția unde lucrează, de exemplu, are obligația de a respecta conform competențelor profesionale protocolul impus de medic. Pacienții trebuie duși direct în saloane, obținerea consimțământului pacientului, familiei sau reprezentantului legal pentru investigații conform competențelor profesionale. Evaluarea stării pacientului prin măsurarea și înregistrarea funcțiilor vitale. Organizarea mediului ambiental pentru examinări: luminiozitate, temperatură, intimitate. Pregătirea fizică și psihică a pacientului pentru examinări paraclinice.
Însoțirea pacientului la diferite investigații adaptate la starea pacientului. Respectarea protocoalelor și procedurilor exploatării paraclinice (conservarea, etichetarea, transportul produselor biologice la laborator). Participarea la vizita medicală și notarea recomandărilor făcute de medic în caietul de vizită. Efectuarea bilanțului hidrolitic al pacientului la indicațiile medicului. Educarea pacientului și a familiei cu privire la regimul alimentar. Monitorizează și comunică medicului simptomele și starea pacientului, consemnând în raportul de predare-primire a activității, planul de îngrijire și tratamentul efectuat în timpul serviciului, eventrualele modificării ale stării pacientului, parametrii funcțiilor vitale și alte evenimente petrecute în secții.
4. Ce calități ar trebui să aibă un asistent medical?
Principalele calități și poate cele mai importante pe care trebuie să le aibă un asistent medical sunt compasiunea și empatia. De multe ori pacienții care vin în spital cu diferite afecțiuni vor să îi asculți și să îi înțelegi, iar de multe ori să fii un bun ascultător poate fi un medicament pentru ei.
Citește și: INTERVIU | Dinu Andreea-Beatrice, asistent medical generalist
5. Cum ai descrie relația pacient-asistent medical pe durata tratamentului?
De fiecare dată întâlnesc pacienți care au lacrimi în ochi de suferință, sătui de injecții, perfuzii, sătui de boală. Le promit de fiecare dată că vor fi mai vine după tratament, așa reușesc să le mai dau o speranță și că totul va fi mult mai bine.
6. Cât de importantă este comunicarea cu pacientul?
Cea mai importantă relație dintre un asistent medical și un pacient este comunicarea. Când vorbim cu pacienții și le comunicăm exact tratamentul și ce intervenții vor face, ne uităm de multe ori la ei și observăm că li se schimbă stare de spirit și sunt mai pozitivi.
7. Ne poți spune o experiență memorabilă cu un pacient al clinicii, ceva ce te-a impresionat?
Îmi aduc aminte o pacientă care a venit la control și mi-a adus o bomboană special pentru mine pentru a-mi mulțumi. Avea lacrimi în ochi, iar în mana bătătorită de muncă avea înfășurată în mai multe hârtii bomboana, iar lângă ea avea o cruciuliță de lemn pe care a scos-o și mi-a dăruit-o în semn de mulțumire pentru că i-am explicat pe înțelesul ei ce tratament și investigații trebuia să urmeze. Din această experiență am învățat că trebuie să explic și să învăț despre proceduri și tratament pe înțelesul tuturor.
8. Care sunt provocările cu care se confruntă un asistent medical într-o zi de lucru?
Nu aș avea timp să le enumăr, dar consider că cea mai mare provocare este să te dedici în tot ceea ce faci.
9. Care sunt cele mai frecvente cazuri pe care le tratați la clinică?
Cele mai frecvente afecțiuni pe care le tratăm în clinică sunt boli ale aparatului digestiv cum ar fi stenoza, esofagitele, cancerul esofagului, gastritele, cancerul gastric, cancerul de colon al rectului. Boli ale ficatului cum ar fi hepatita, cirozele și cancerul hepatic. Boli ale colilor biliari precum litiaza biliară, diskineziile biliare și angiocolitele. Boli ale aparatului respirator cum ar fi pneumonia, insuficiența respiratorie cronică și boli ale aparatului cardio vascular precum cardiopatii congenitale, insuficiență cardiacă sau hipertensiune arterială.
10. Cum vezi în acest moment situația sistemului medical din România? Ce ar trebui îmbunătățit după părerea ta?
Sunt multe lipsuri în sistemul medical din România, de la lipsa materialelor din spitale, ceea ce s-a și văzut în urma noului coronavirus, până la lipsa deficitară de personal. Ca și îmbunătățiri ar trebui să se dea o mai mare importanță sistemului medical, să se pună mai mult accent pe ce este important și să evităm aceste lipsuri, fie că este vorba de materiale, fie că este vorba de personal.
11. Care consideri că sunt cele mai importante realizări din cariera ta?
Cea mai importantă realizare este că am șansa să lucrez într-un spital, să fiu aproape de oameni. De asemenea, la doar 25 de ani am reușit să lucrez de trei ani în spital și de doi ani pe ambulanță privată, însă consider că mai am multe lucruri de realizat pe partea profesională.
12. Ce îi sfătuiești pe asistenții medicali care sunt la început de drum?
Pe toți cei care aleg drumul acesta de a deveni asistenți medicali îi sfătuiesc să facă asta din plăcere și să se dedice întru totul în ceea ce fac. Începuturile sunt grele, dar cu muncă și perseverență poți ajunge unde îți dorești.
Citește și: INTERVIU | Larisa Soane, asistent medical generalist
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.