INTERVIU | Dinu Andreea-Beatrice, asistent medical generalist: „Dacă totul este făcut cu pasiune, restul va veni de la sine”

INTERVIU | Dinu Andreea-Beatrice, asistent medical generalist: „Dacă totul este făcut cu pasiune, restul va veni de la sine”

Mă numesc Dinu Andreea-Beatrice, am 23 de ani și am studiat la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” specializarea Asistent Medical Generalist. În prezent sunt voluntar la Spitalul Sfânta Maria, secția Anestezie și Terapie Intensivă, iar în perioada studenției am făcut voluntariat la Serviciul de Ambulanță din orașul Răcari, județul Dâmbovița.

1. Pentru început, aș vrea să îmi spui câteva cuvinte despre pasiunea pentru medicină sau ce te-a adus pe acest drum?

Pasiunea pentru domeniul medical o am de mic copil, părinții îmi cumpărau mereu trusă medicală și cel mai mult îmi plăcea seringa. Ulterior, în perioada liceului m-am hotărât să urmez meseria de asistent medical, am realizat că lucrul cu omul mă caracterizează, dar și adrenalina din acest domeniu și să îngrijesc un om bolnav.

2. Știu că ai optat pentru specializarea de asistent medical generalist, de ce nu ai ales altă specializare, de exemplu asistent farmacist?

Am ales specializarea de asistent medical generalist pentru că este amplă, cuprinde atât îngrijirea bolnavului cât și partea de farmacologie, psihologie etc. Știu că sunt puțin sadică, dar din acest domeniu întotdeauna mi-a plăcut partea de urgență.

3. Ai terminat studiile facultății de asistenți medicali, care este impresia ta?

Facultatea oferă mai multe oportunități, o diplomă de studii superioare, cunoștințe mai ample ale domeniului medical și oportunitatea de a avansa (master, doctorat).

4. Ca o concluzie după terminarea studiilor, ți se pare că ești pregătită pentru meseria de asistent medical generalist?

Facultatea nu m-a pregătit suficient din punct de vedere practic, însă după 1 an de voluntariat la ambulanță și aproape doi ani la ATI, da, sunt pregătită.

Citește și: INTERVIU | Nica Iulia – Andreea, studentă la medicină

5. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat până acum?

În primul rând, deși o boală are simptome proprii, diferă de la pacient la pacient. Am învățat să nu mă implic emoțional, deși uneori este destul de greu.

6. Care crezi că este cea mai mare satisfacție pe care o poți avea în acest domeniu?

Din mica mea experiență, cea mai mare satisfacție pe care am avut-o a fost când un pacient îmi spunea „doamna asistentă, ce mană ușoară aveți, ce frumos vorbiți, ce atentă sunteți”.

7. Ai vrea să profesezi aici sau în străinătate?

Nu vreau să merg în străinătate, aici voi profesa.

8. După părerea ta, care sunt calitățile unui asistent medical generalist?

Perseverența, atitudine pozitivă, stabilitate emoțională, empatie, flexibilitate.

9. Care sunt principalele atribuții ale unui asistent medical?

Având în vedere că asistenta medicală se ocupă în mare parte de îngrijirea pacientului, aceasta trebuie să îl informeze corect cu privire la manevrele medicale ce vor fi efectuate, să îi asigure un mediu ambiant corespunzător nevoilor acestuia, să îi asigure stabilitate psihică. Dacă totul este făcut cu pasiune, restul va veni de la sine.

10. Cum vezi în acest moment situația sistemului medical din România? Ce ar trebui îmbunătățit după părerea ta?

Din punctul meu de vedere, situația de acum nu-i prea roz și nu mă refer la Covid 19. Majoritatea liceenilor optează pentru școala postliceală din diferite motive (salariu satisfăcător din acest domeniu și faptul că pot fi admiși fără BAC). Ăsta ar fi primul lucru pe care l-aș schimba, să se facă o selecție corectă a celor ce vor avea viața unui om în mână. Pe lângă asta, majoritatea studenților ce tocmai au terminat studiile, nu li se oferă oportunitatea de a avea un loc de muncă, mai ales la stat. Foarte greu obții un post la stat, foarte greu obții un post de debutant, probabil din această cauză aleg să lucreze în străinătate.

11. Din punctul tău de vedere, cât de importantă este comunicarea cu pacientul? 

Pe lângă răbdare, comunicarea este esențială în îngrijirea omului bolnav. Pacientul întotdeauna va avea întrebări la care nu își poate răspunde singur, va avea nevoie de un sprijin moral din partea cadrelor medicale și va avea nevoie de o informare corectă cu privire la diagnostic, manevre medicale etc.

12.Ce îi sfătuiești pe asistenții medicali care sunt la început de drum?

În acest domeniu, experiența te definește ca asistent medical. Cu cât lucrezi mai mult, cu atât vei deveni mai bun. Nu trebuie să renunțe indiferent de obstacole, indiferent de greșeli minore de începător ci să le ia ca atare, ca o lecție din care au avut ce învăța, să meargă mai departe cu fruntea sus pentru că întotdeauna „mâine va fi o nouă zi” și pot fi mai bun.

Citește și: INTERVIU | Larisa Soane, asistent medical generalist

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment