Iuliana Adriana Neacșu studiază în prezent la Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila”, din orașul Târgoviște, cu specializarea asistent medical generalist, anul I.
1.Pentru început, aș vrea să îmi spui câteva cuvinte despre pasiunea pentru medicină sau ce te-a adus pe acest drum?
Pasiunea pentru medicină am descoperit-o încă din perioada liceului și îmi doream să ajung cât mai sus pe acest plan. Motivația mea am fost chiar eu și am crezut dintotdeauna că visele devin realitate la timpul lor.
2. Știu că ai optat pentru specializarea de asistent medical generalist, de ce nu ai ales altă specializare, de exemplu asistent farmacist?
Dorința proprie a fost să ajung asistent medical generalist deoarece îmi pot dedica timpul oamenilor aflați în suferință, dorind să îi vindec, să îi ajut, ceea ce pentru mine este o binecuvântare. Mama mea, Silvia Neacșu, este specializată în domeniul farmaceutic și m-a sfătuit să urmez același drum, însă eu am mers pe intuiția mea.
Citește și: INTERVIU | Andreea Sandu, student școala postliceală de asistenți farmaciști
3. Acum ești anul I, care este impresia pe care o ai până acum? Ce ți s-a părut greu sau diferit față de cursurile liceale?
Faptul că eu fac ceea ce îmi doresc este o realizare unică pentru mine, am acumulat destul de multe cunoștiințe atât la școală pe baza teoriei, cât și la practică, în spital. Față de liceu este diferit, aici simt că fac ceea ce îmi doresc, îmi împlinesc visul, acela de a deveni asistent medical.
4. Cum ți se pare practica în spital?
O întrebare foarte grea… practica nu este deloc ușoară, mai ales dacă tratezi oamenii cu sensibilitate. Oamenii au răni, dureri, suferințe pe care eu trebuie să le vindec. Uneori îmi spun că aceasta este menirea mea.
5. Care este relația cu cadrele medicale? Dar cu profesorii?
Cadrele medicale, dar și profesorii sunt înzestrați pentru a ne pregăti pentru meseria de asistent medical. Relația este una excepțională, bazată pe respect și politețe.
6. Spune-mi cum este structurat anul școlar?
Anul școlar este format din două semestre, fiecare semestru este cuprins din cursuri de teorie, dar și practică în unitățile sanitare.
7. Care crezi că sunt cele mai importante sau impresionante lucruri pe care le-ai învățat până acum?
După părerea mea, lucrul cel mai important dobândit până acum este faptul că asistența medicală trebuie să arate un respect deosebit față de viață.
8. Care este cea mai mare satisfacție pe care o poți avea în acest domeniu?
Din punctul meu de vedere, o imensă satisfacție cred că o să o am atunci când o să reușesc să îi vindec pe oameni, iar ei să îmi spună că le-am fost de mare ajutor.
9. După absolvirea școlii crezi că îți vei găsi ușor un post de asistent medical?
Sunt o fire destul de ambițioasă și pozitivă, iar dacă va fi greu nu mă voi opri până nu obțin ceea ce îmi doresc.
10. Ai vrea să profesezi aici sau în străinătate?
Aș prefera să îmi găsesc un post aici, deoarece îmi iubesc țara cu defectele și calitățile ei și mi-ar fi enorm de greu să lucrez departe de ea, cât și de familia mea.
11. Cum decurge o zi din viața ta de student?
Merg la cursuri sau la practică în spitale, mă întâlnesc cu colegii, acasă încerc să mă documentez în plus accesând site-uri de specialitate, iar uneori în timpul liber merg la diferite acțiuni de voluntariat.
11. Ce sfat ai pentru cei care vor să urmeze cursurile unei școli postliceale de asistenți medicali?
Dragilor, practicați doar ceea ce vă place și simțiți cu adevărat că este potrivit pentru voi, la fel ca mine.
Citește și: INTERVIU | Andreea Gheorghe, student școala postliceală de asistenți medicali generaliști
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.