INTERVIU | Andreea Sandu, student școala postliceală de asistenți farmaciști: „Ca să lucrezi într-o farmacie, în primul rând trebuie să ai răbdare, să asculți fiecare om”

INTERVIU | Andreea Sandu, student școala postliceală de asistenți farmaciști: „Ca să lucrezi într-o farmacie, în primul rând trebuie să ai răbdare, să asculți fiecare om”

Andreea Sandu studiază în prezent la o școală postliceală din orașul Târgoviște cu specializarea de asistent farmacist. Primii doi ani de pregătire profesională i-a urmat în București la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, însă din motive personale, a decis să se transfere în Târgoviște, continuându-și visul de a studia și a deveni asistent farmacist.

1. Pentru început, aș vrea să îmi spui câteva cuvinte despre pasiunea pentru medicină sau ce te-a adus pe acest drum?

Pasiunea pentru domeniul medical m-a atras din perioada liceului când mă gândeam cum ar fi să lucrez într-o farmacie. Admiram doamnele asistente din farmacie, halatele medicale și tot ce ține de domeniul farmaceutic. Așa că mi-am pus gândurile în ordine și opțiunile pe care le-aș fi putut urma pentru viitorul meu și am ajuns la concluzia că această meserie mi se potrivește. 

2. Știu că ai optat pentru specializarea de asistent farmacist, de ce nu ai ales altă specializare, de expemplu asistent medical generalist?

Am ales această specializare pentru că îmi doream foarte mult să devin asistent farmacist, să mă văd îmbrăcată în halat alb, să ajut oamenii, să îi îndemn spre a-și respecta exemplar tratamentele date de către medic. De ce nu am ales să devin asistent medical generalist? Nu am ales această specializare deoarece nu aveam nicio înclinație spre a practica într-un spital, sunt o fire căreia îi este frică de ace, seringi etc. 

3. Ai trecut în anul al treilea de studii, care este impresia după terminarea celor doi ani?

Impresia după terminarea celor doi ani de studii este una foarte bună, am acumulat foarte multe cunoștințe, atât la școală cât și în farmacie. Fac practică alături de oameni specializați, dornici să mă învețe, să mă dezvolt și să ajung la rezultate foarte bune. 

4. Spune-mi, cum este structurat anul școlar? 

Anul școlar este structurat pe 2 semestre, fiecare semestru compus din teorie plus practică în farmacii. În prezent, fac 2 zile pe săptămână teorie și practică obligatorie 2 zile / săptămână. 

5. Ca o concluzie după terminarea celor doi ani de studii, ți se pare că ești pregătită temeinic pentru meseria de asistent farmacist?

Pot spune că sunt, însă mai am foarte multe de învățat, pentru că noi oamenii, avem tot timpul de învățat. Nu există  „eu știu tot”, tot timpul învățăm ca să ajungem la capacitatea exemplară de a fi un model de urmat sau de a ne împlini sufletește.

6. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat până acum?

Am învățat foarte multe lucruri, însă unul dintre cele mai importante este răbdarea, după părerea mea. Ca să lucrezi într-o farmacie, în primul rând trebuie să ai răbdare, să asculți fiecare om, fiecare pacient în parte, ce nevoi are, iar mai apoi să-i recomanzi doza de sănătate. 

7. Care crezi că este cea mai mare satisfacție pe care o poți avea în acest domeniu?

Este clar că cea mai mare satisfacție pe care o pot avea, va fi să văd oameni sănătoși, fericiți și împliniți. Oameni pe care să îi pot ajuta să depășească anumite obstacole cu ajutorul modului de administrare al medicamentelor. Oameni care să se întoarcă în farmacie și să-mi spună că sunt bine și sănătoși. 

8. După absolvirea școlii, crezi că îți vei găsi ușor un post ca asistent farmacist?

Nu știu cât de ușor va fi, nu știu ce va fi în viitor, peste 6 luni când voi termina cu examenul și voi fi licențiată, însă rămân pozitivă. 

9. Ai vrea să profesezi aici sau în străinătate?

Pe viitor, dacă m-aș gândi să profesez, cu siguranță aș face-o în România. 

10. Cum decurge o zi din viața ta ca student?

O zi din viața mea de student decurge cam așa: cursuri, practică, învățare, documentație și timp liber pentru mine.

11. După părerea ta, care sunt calitățile unui asistent farmacist?

Cea mai importantă calitate este pasiunea pentru profesie, pentru partea unde pacientul este subiectul principal. Dacă ai această calitate, a doua îți va fi mult mai ușor de înțeles și de pus în practică. A doua ar fi deschiderea față de pacient. Dacă chiar vrei să ajuți pacientul atunci îl vei întreba, vei afla care este dorința lui exactă sau care este problema exactă și ce metodă de tratament preferă, acolo unde sunt mai multe variante. Ai nevoie de dorința aceea specială de a ajuta omul din fața ta.

12. Ce sfat ai pentru cei care vor să urmeze cursurile unei școli postliceale de asistenți farmaciști?

Sfatul meu este întotdeauna acela de a face o meserie de drag și cu inima deschisă. Niciodată nu face ceva ce nu te atrage sau nu-ți satisface dorințele. Sfătuiesc viitorii asistenți farmaciști să aibă răbdare, să fie perseverenți și să aibă multă putere de muncă.

Citește și: INTERVIU | Maria Cristina Colomei, studentă la medicină

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment