Site icon MEDIjobs

Îngrijitoare în spital | O meserie mai puţin cunoscută

ingrijitoare

532104 este codul COR al meseriei de îngrijitoare, meserie pe care o confundăm adesea cu cea de infirmieră. Tocmai de aceea am considerat necesar să aducem în atenţia dumneavoastră un set de informaţii despre meseria de îngrijitoare în spital.

Sfera relaţională

Ierarhic, îngrijitoarea este subordonată medicului şef, medicului de salon şi asistentului medical şef de secţie. Relaţiile de colaborare sunt cu personalul din secţia în care îşi desfăşoară activitatea.

Citește și Infirmier | Tot ce presupune această meserie

Descrierea postului

Studiile necesare pentru ocuparea postului de îngrijitor: absolvent şcoală generală. Diversitatea operaţiunilor de efectuat sub coordonare :

Necesitatea unor aptitudini deosebite 
 Responsabilitatea implicată de post
Atribuţii specifice postului 

Citește și Brancardierul | Tot ce trebuie să știi despre această meserie

Respectă programul de lucru şi semnează condica de prezenţă la venire şi plecare. Are obligaţia de a se prezenta la serviciu în deplină capacitate de muncă.

Este interzis venirea la serviciu sub influenţa băuturilor alcoolice sau introducerea şi consumarea lor în unitate în timpul orelor de muncă. Este interzis fumatul în incinta unităţii sanitare.

Respectă confidenţialitatea tuturor aspectelor legate de locul de muncă indiferent de natura acestora, orice declaraţie publică cu referire la locul de muncă fiind interzisă, fără acordul conducerii. 

Se va  abţine de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii instituţiei. Efectuează controlul medical periodic conform programării şi normelor în vigoare.

Cunoaşte şi respectă normele de sănătate, securitate şi igienă în muncă, normele de prevenire şi stingere a incendiilor şi de acţiune în caz de urgenţă, precum şi normele de protecţie a mediului înconjurător. Cunoaşte şi respectă R.O.F. şi  R.I. al spitalului.

Cunoaşte şi aplică normele interne şi procedurile de lucru privitoare la postul său. Utilizează echipamentul individual de protecţie din dotare şi poartă ecusonul la vedere.

Va răspunde de păstrarea secretului de serviciu precum şi de păstrarea secretului datelor şi al informaţiilor cu caracter personal deţinute sau la care are acces ca urmare a executării atribuţiilor de serviciu. Sesizează şeful ierarhic asupra oricăror probleme apărute pe parcursul derulării activităţii.

Utilizează corect dotările postului fără să îşi pună în pericol propria existenţă sau a celorlalţi angajaţi, aduce la cunoştinţă şefului ierarhic orice defecţiune şi întrerupe activitatea până la remedierea acesteia.

Cunoaşte şi participă la îndeplinirea politicii şi a obiectivelor calităţii unităţii. Îşi desfăşoară întreaga activitate conform Manualului Sistemului de Management al Calităţii şi a procedurilor şi instrucţiunilor aplicabile.

Citește și Meseria de moasa: tot ce trebuie sa stii despre profesia miracolelor vii

Îndeplineşte orice alte sarcini stabilite pe cale ierarhic superioară, în conformitatea cu legislaţia în vigoare în limita competenţelor profesionale.

Deşi se poate confunda cu meseria de infirmier, meseria de îngrijitoare este una de sine stătătoare şi este la fel de importantă şi are rolul ei bine definit în sistemul sanitar. 

Exit mobile version