In Romania, ingrijirea paliativa a inceput sa capete mai multa atentie in ultimii ani, fiind reglementata oficial prin Ordinul Nr. 253/2018. Aceasta crestere a interesului vine pe fondul incidentei tot mai ridicate a bolilor cronice si a suferintelor pe termen lung pe care acestea le cauzeaza. Pe masura ce numarul pacientilor care au nevoie de ingrijiri paliative creste, se resimte tot mai mult nevoia de solutii si resurse adecvate pentru a le oferi acestora un sprijin corespunzator.
Astazi, exista posibilitatea, atat pentru medici, cat si pentru restul personalului medical sa se specializeze in acordarea de ingrijiri paliative, fie ca aceste cursuri se desfasoara la nivelul CNDPDS – Centrul National de Dezvoltare Profesionala in Domeniul Sanitar sau la nivelul altor institutii acreditate si cu experienta in acest domeniu, precum Fundatia HOSPICE Casa Sperantei.
Ce presupune ingrijirea paliativa?
Conform definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii, „ingrijirea paliativa reprezinta ingrijirea activa si totala a pacientilor a caror boala nu mai raspunde la tratament curativ. Controlul durerii si al altor simptome, asistenta psihologica, sociala si spirituala au importanta majora.
Scopul ingrijirii paliative este asigurarea unei cat mai bune calitati a vietii pentru bolnavi si pentru familiile acestora.” In contextul ingrijirilor paliative, Robert Twycross a definit calitatea vietii ca fiind „satisfactia subiectiva resimtita sau exprimata de un individ” (Twycross si Wilcock, 2003).
O definitie mai recenta a OMS pune accentul pe prevenirea suferintei: „Ingrijirea paliativa este o abordare care imbunatateste calitatea vietii pacientilor si familiilor acestora, facand fata problemelor asociate cu boala amenintatoare de viata, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea corecta si tratamentul durerii si al altor probleme fizice, psihosociale si spirituale”.
Pe site-ul Ministerulul Snatatii, in cadrul documentului oficial al Comisiei Europene – Evaluarea Nevoii de Ingrijire Paliativa, se mentioneaza ca in Romania, ingrijirile paliative au debutat in anul 1992, cand a fost infiintata la Brasov Fundatia HOSPICE Casa Sperantei (HCS), ca organizatie neguvernamentala de caritate, in parteneriat cu o organizatie britanica de caritate, Hospices of Hope.
Misiunea asumata de HCS a fost introducerea si dezvoltarea in Romania a ingrijirilor paliative. Un deceniu mai tarziu, HCS a infiintat la Brasov primul centru de servicii complexe de ingrijiri paliative si de educatie in domeniul paliatiei. De atunci, HCS a fost permanent implicat in dezvoltarea serviciilor si in programe nationale si internationale de educatie in ingrijiri paliative. Fundatia a jucat un rol important in promovarea si integrarea paliatiei in sistemul de sanatate din Romania.
Citește și articolul despre Luna Națională a Îngrijirii și Spitalizării la Domiciliu
Ce atributii are asistenta medicala in acordarea de ingrijiri paliative?
In primul rand, este necesar sa definim ingrijirea paliativa ca un tip de ingrijire holistica speciala, care are in vedere multiplele aspecte ale suferintei pacientului, recunoscand totodata importanta participarii familiei in procesul de ingrijire si necesarul de suport acordat familiei pacientului.
Atributiile asistentilor medicali decurg din competentele certificate de actele de studii obtinute, ca urmare a parcurgerii unei forme de invatamant de specialitate recunoscuta de lege si raspund la principiile de baza ale ingrijirii paliative:
- viata este cel mai de pret bun pe care il avem, de aceea ingrijirea paliativa este directionata spre asigurarea unei calitati cat mai bune pe un timp cat mai lung a vietii pacientului, si nu pe prelungirea suferintei sale;
- nu intentioneaza nici sa prelungeasca viata cu orice pret, dar nici sa grabeasca moartea;
- nu accepta euthanasia, sub nici una dintre formele ei ca alternativa a ingrijirii paliative;
- are ca scop ameliorarea simptomelor, intelegand ca boala incurabila este cauzatoare de deces si nu tratamentul aplicat;
- este o modalitate terapeutica activa centrata pe pacient si familia acestuia;
- se acorda fara discriminare de nationalitate, varsta, sex, etnie, orientare sexuala, orientare religioasa, statut social, in limita resurselor disponibile.
Ingrijirea paliativa identifica si se adreseaza de aceea si nevoilor psihologice, spirituale si sociale ale pacientului. Boala cronica a unui membru al familiei, mai ales in stadii avansate, produce suferinta grupului social restrans al acestuia, familia fiind adesea coplesita de sentimentul de neputinta in fata suferintei celui drag.
De aceea, in complexul masurilor de ingrijire paliativa este cuprinsa si familia pacientului, careia i se asigura suportul psihologic, spiritual si uneori socio-economic, precum si asistenta in ingrijirea la domiciliu a pacientului.
In afara de responsabilitatile comune profesiei de asistent medical generalist, cu privire la administrarea si preluarea pacientilor, precum si operarea datelor personale ale acestora, exista unele atributii si responsabilitati specifice.
Citește și: Află cum poți să devii asistent anestezist
Atributii specifice de ingrijiri paliative ale asistentei medicale
- Identifica problemele de ingrijire ale pacientilor, stabileste prioritatile, elaboreaza si implementeaza planul de ingrijire si evalueaza rezultatele obtinute, pe tot parcursul internarii.
- Prezinta medicului de salon pacientul pentru examinare si il informeaza asupra starii acestuia de la internare si pe tot parcursul internarii.
- Efectueaza verbal si in scris preluarea, predarea fiecarui pacient si a serviciului in cadrul raportului de garda.
- Observa simptomele si starea pacientului, le inregistreaza in dosarul de ingrijire si informeaza medicul.
- Pregateste bolnavul, prin tehnici specifice, pentru investigatii speciale sau interventii chirurgicale, organizeaza transportul bolnavului si la nevoie supravegheaza starea acestuia pe timpul transportului.
- Raspunde de ingrijirea bolnavilor din salon si supravegheaza efectuarea de catre infirmiera a toaletei, schimbarii lenjeriei de corp si de pat, crearii conditiilor pentru satisfacerea nevoilor fiziologice, schimbarii pozitiei bolnavului.
- Observa apetitul pacientilor, supravegheaza si asigura alimentarea pacientilor dependenti, supravegheaza distribuirea alimentelor conform dietei consemnate in foaia de observatiei.
- Administreaza personal medicatia, efectueaza tratamentele, imunizarile, testarile biologice, etc., conform prescriptiei medicale.
- Asigura monitorizarea specifica a bolnavului conform prescriptiei medicale.
- Semnaleaza medicului orice modificari depistate (de ex.: auz, vedere, imperforatii anale, etc.).
- Organizeaza si desfasoara programe de educatie pentru sanatate, activitati de consiliere, lectii educative si demonstratii practice, pentru pacienti, apartinatori si diferite categorii profesionale aflate in formare.
- Participa la acordarea ingrijirilor paliative si instruieste familia sau apartinatorii pentru acordarea acestora.
- Participa la organizarea si realizarea activitatilor psihoterapeutice de reducere a stresului si de depasire a momentelor/situatiilor de criza.
- Supravegheaza modul de desfasurare a vizitelor apartinatorilor, conform regulamentului de ordine interioara.
Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.