O hârtie pe care erau înșiruite îndatoririle mele ca asistent medical ce păreau multe, îngrămădite, imposibile. Nu-mi amintesc ce scria, dar îmi amintesc foarte clar ce mi-a spus asistenta șefă: “Sunt doar cele ce se pot redacta, pe celelalte le vei învăța pe parcurs și, crede-mă, sunt mult mai multe și mai grele”. Mi-a zâmbit ca o mamă, m-a bătut pe umăr și a zis: “Nu toți suntem născuți pentru asta. Asta nu e o meserie, e o vocație”.
Am înțeles ce a vrut să spună, de-a lungul anilor petrecuți la patul bolnavului. Cât de important ar fi ca acele cuvinte să ți se spună când te înscrii la școala sanitară.
Este mărturia unei asistente medicale după 22 de ani de lucru, în contextul epidemiei de COVID-19 sau, mai bine zis, de burnout de care suferă lucrătorii medicali.
Și nu este singura. În orice direcție ne-am uita, poveștile asistenților medicali din viața lor în spitale par rupte din filme.
În România, rolul de asistent medical este vital pentru pacienți, însă adesea presupune mai multe atribuții decât cele trecute în fișa postului, pe care va ajunge să le facă de-a lungul timpului. Cu atât mai mult în pandemie, când mai ales asistenții au nevoie de terapie pentru a face față stresului suplimentar și sarcinilor care îi pot copleși.
Sunt îndatoriri extra care apar aproape de la sine, fie din cauza unui sistem sanitar care nu face față deficitului de personal și lipsei de infrastructură necesară, dar și pentru că este, într-adevăr, o vocație și nu o simplu job, una care cere compasiune, multă dăruire, atenție și sacrificii. Și nu doar în România.
Și sunt îndatoriri dincolo de fișa postului care aproape că seamănă cu o inițiere dificilă, dar necesară în breasla asistenților medicali. Fără ele, mulți asistenți mărturisesc că este imposibil să îți poți urma vocația zeci de ani de acum încolo.
Dar munca în spital a unui asistent medical este o sursă inepuizabilă de povești frumoase și mai puțin frumoase, iar un singur articol nu e îndeajuns ca să le acoperim pe toate.
Dar merită să scoatem în evidență sarcinile neoficiale amintite chiar de asistenții medicali pe grupurile de susținere în social media, pe forumuri care ajută viitorii asistenți să-și înțeleagă viitorul job și chiar în jurul nostru, ascultându-i pe cei care muncesc necontenit în costume grele și sufocante, în spitale, pentru a lupta cu pandemia.
Poate că vorbind despre aceste îndatoriri extra pe care ei le fac și despre care prea puțini știu – fie pacienți, fie colegi de breaslă, fie lumea întreagă – vor ajuta viitoarea generație să navigheze mai ușor prin viață, să respecte munca asistenților cu adevărat și să facă un pas înainte spre mai multă empatie și schimbare pozitivă.
Ce face un asistent medical, conform fișei postului?
Destul de multe, chiar și fără sarcinile neoficiale.
Acum ceva timp, vă povesteam într-un articol despre cum arată o zi din viața unui asistent medical, și aminteam pe scurt că există câteva obligații de bază ale oricărui tip de asistent:
- îngrijirea și supravegherea pacienților bolnavi;
- oferirea ajutorului la examinare;
- efectuarea analizelor medicale și tratamentul;
- completarea documentelor medicale.
Ele se referă și la aspectele mai puțin frumoase ale îngrijirii de bază a pacienților, precum:
- proceduri de igienă personală, de la spălare, pieptănare, curățarea dinților până la controlul urinării și a scaunului,
- curățarea instrumentelor pentru îndepărtarea artificială a urinei sau a deșeurilor vitale.
- hrănirea pacientului, calcularea normei de produse necesare pentru diabetici, dar și asistența în deplasarea pacienţilor.
Pe site-ul OAMGMAMR, există chiar și un manual de 300 sute de pagini (!) cu procedurile de practică pentru asistenții medicali generaliști în funcție și de secție, pentru a-i ajuta să înțeleagă ce presupune meseria aceasta.
Și lista continuă: un asistent medical trebuie să știe cum să monitorizeze pacientul și să citească datele respective, să știe să acționeze în cazuri urgente (ex: resuscitarea), să folosească tehnici și echipamente medicale etc.. În fond, sunt mâna dreaptă a medicilor și cel mai mare procent de profesioniști în rândul lucrătorilor medicali.
Dar adesea, mai ales în ultimii ani, au existat tot mai des discuții despre cum se poate pregăti un viitor asistent pentru acest volum imens de cunoștințe și de competențe pe care trebuie să le stăpânească în doar 3-4 ani de școală sanitară sau de facultate.
Asta, mai ales în condițiile în care fie asistenții spun că au nevoie de cursuri de formare adaptate muncii lor azi, fie studenții suferă pentru că nu există destule experiențe practice din care să învețe în școală, experiență de care au mare nevoie în „viața reală”.
Și sunt multe lucruri pe care un asistent medical și-ar fi dorit să le știe înainte.
De asemenea, în perioada pandemiei, medicii și asistenții medicali au munca îngreunată și din cauza:
- creșterii sarcinilor de lucru
- înrăutățirii condițiilor de muncă și a creșterii riscurilor
- deficitului de personal
- lipsei leadershipului
Așa cum arăta studiul de anul trecut privind studiul asupra impactului pandemiei asupra lucrătorilor în sănătate,
- îngreunarea efectuării sarcinilor (și din cauza echipamentelor),
- creșterea numărului de pacienți gravi, în special în perioada când accesul la servicii medicale a fost limitat,
- amenințări discrete sau evidente pentru a ignora legea sau realitatea,
- dezorganizare foarte mare,
- noi sarcini de serviciu,
- personal medical și auxiliar insuficient.
Sarcinile care cad pe umerii asistenților – dincolo de fișa postului
O zi din viața unei asistente medicale este grea, cu pacienți provocatori, medici pretențioși și o listă de sarcini aproape interminabilă.
O zi din viața unei noi asistente este brutală, cu straturi de provocări suplimentare – învățarea de noi sisteme și proceduri, stabilirea de relații de lucru. Poate părea în cel mai bun caz descurajant, în cel mai rău caz imposibil.
Citește și: 10 lecții importante de la asistenții medicali cu experientă către asistenții debutanți
La o privire rapidă peste câteva exemple de fișe ale postului pentru asistenți la diferite unități spitalicești, te poate ului lista atribuțiilor care are între 3 și 11 pagini.
“DA, ne-am ales o meserie frumoasă în care teoretic trebuie să ai grijă doar de bolnavi, dar în realitate nu e deloc așa, pe lângă asta mai ai alte 100 de atribuții, pe care normal nu ar trebui să le facă un asistent” – mărturisire a unui asistent medical din România pe Facebook.
Zeci de pacienți de îngrijit
Acum 11 ani, încercarea autorităților de a îmbunătăți situația privind normele de pacienți ale asistenților medicali prin OMS nr. 1224 n-a reușit prea multe.
Deși permite unităților sanitare să reducă normele de pacienți, puține au ales să facă asta din cauza costurilor. Nu s-au schimbat prea multe de atunci, din contră.
Un studiu la fel de vechi arăta că există 12 pacienți la 7 asistenți în Spania, 10 la 8 în Beliga, 5 la 2 în Norvegia. În România, norma este de minimum 8 și maximum 12 paturi la 1 asistent.
Raportul este cu mult depășit, astfel că asistenții trebuie să aibă grijă de zeci de pacienți pe secție. Și dacă prioritatea medicului este pacientul său, pentru un asistent sunt toți prioritari. Pentru că toți au nevoie de tine, indiferent că ceilalți sunt acolo să te ajute sau nu.
Citește și: Cum să poziționezi corect un pacient imobilizat la pat
“Sute de hârtii de scris”
Când citești articole despre cum arată fișa postului unui asistent, rar vei putea vedea lista întreagă de responsabilități și atribuții birocratice nesfârșite. Dar ele există și oficial, și neoficial.
“Majoritatea asistenților își fac treaba peste (fișa postului), de la sute de hârtii de scris la supravegherea pacienților.” – mărturisire a unui asistent medical din România, pe Facebook.
Din păcate, un asistent se ocupă și de “hârțogăraie”. De exemplu:
- notează recomandările medicului la vizita pacientului în caietul secției,
- trebuie să elaboreze planuri de îngrijire,
- să înregistreze simptomele și starea bolnavului în fișa de asistent,
- să asigure păstrarea și consemnarea rezultatelor și ale investigațiilor în Foaia de observație a bolnavului,
- răspunde de preluarea medicamentelor scrise pe condică,
- decontează materiale în registre și fișe de decontări,
- se ocupă de raportul de tură
- semnează condici de prezență
- codifică în Foile de observație clinică generală procedurile efectuate pacienților.
De multe ori lista continuă cu alte hârtii, zeci de rapoarte și documente de completat pentru administrație, pe care trebuie să le completeze asistentul, deși nu toate sunt în atribuțiile sale.
Citește și: Pacient internat versus ambulatoriu: cum diferă cele două tipuri de îngrijire medicală?
Preiei sarcini pe care nimeni nu le face – sau nu poate să le facă
Ca să facem un pic haz de necaz, se spune că o asistentă medicală nu e doar asistentă: e apărătoarea pacienților, mediator și psiholog, menajeră, expert în tehnologie – când te roagă pacienții sau familiile lor ceva, ești acolo să îi ajuți.
Mai ales ca începător, vei învăța foarte multe lucruri the hard way, ca și cum colegii tăi cu experiență au fost și ei acolo cândva și știu că ai nevoie de asta pentru a reuși să-ți faci treaba bine și să te călești emoțional, să fii rezilient.
Adesea vei fi acolo în spital să-ți ajuți colegii sau să te ocupi de ceva care “arde” și pe care nimeni nu vrea să-l facă – pentru că nu doar volumul de sarcini e problema, ci și lipsa unui management sănătos și a liderilor în domeniu.
Apar sarcini extra pe umerii asistenților și din cauza unei proaste culturi organizaționale, în care superiorii arată mai degrabă o atitudine de șefi, nu de lideri.
Acum te bucuri că tocmai ai terminat de administrat ultimul medicament și ieși din camera pacientului, că te zdruncină alarmele și telefoanele care sună, cu pacienți care au nevoie urgent și acum de tine. Nu e nimeni care să se ocupe de ele sau să te ajute, așa că treci la treabă.
Citește și: Clinică sau spital? Află ce tip de unitate sanitară ți se potrivește mai bine
Ore suplimentare, adesea neplătite
“Ore în plus neplătite, abia ai timp să ajungi la toaletă și un covrig dacă ai timp să-l mănânci ești fericit.” – mărturisire a unui asistent medical din România, pe Facebook.
Tocmai din cauză că nu există îndeajuns personal medical și nici finanțare pentru a face față numărului de pacienți – mai ales pe secțiile de urgență sau cu pacienți care necesită supraveghere aproape non-stop – mulți asistenți mărturisesc că stau adesea peste program, cu ture prelungite la 10-15 ore de lucru continuu. Și uneori, trebuie să revină la lucru în 8-9 ore.
Este un fapt recunoscut și de manageri și directori de îngrijiri în spitale, care știu că finanțarea limitează recrutarea de asistente și infirmieri care să ajute. Este și una dintre solicitările angajaților medicali de la Minister – mai multe drepturi, respect și plata orelor suplimentare.
Prin urmare, adesea va cădea pe umerii asistenților medicali existenți să muncească în plus și să completeze deficitul de personal, în special în perioada pandemiei când spitalele sunt pline, dar angajații epuizați.
Citește și: Lucrezi mult peste program? Iata ce ar trebui sa stii despre orele suplimentare!
Programul e diferit de cel pe hârtie
Pentru majoritatea asistentelor, programul e scris negru pe alb – în ture sau poate de 8 ore pe zi. Dar, pe lângă faptul că adesea programul e prelungit pentru a îngriji pacienții, nu poți pleca pur și simplu până nu termini lista de sarcini și urgențele de care trebuie să te ocupi singur, până vin cei din următoarea tură. Așa că ziua ta chiar devine mai lungă.
Mai mult de-atât, ce nu se mai scrie în fișa postului este că trebuie să te pregătești să fii sunat chiar și la ora 5 dimineața, fiind rugat să lucrezi în ziua ta liberă pentru că nu este personal îndeajuns pentru a îngriji pacienții.
Ceea ce vei accepta, pentru că colegii tăi se susțin în cele mai grele momente și știi că și tu vei fi ajutat la fel cândva.
Îți crești compasiunea, reziliența și curajul, pe care nici nu știai că le ai în tine
Ea mă apucă de braț. „Ești o asistentă bună”, spune ea. „Nu sunt toți atât de blânzi”.
Inima mea se simte plină, anxietatea mi se topește și îmi amintesc de ce am vrut să fiu asistentă. Nu m-aș fi putut aștepta niciodată să simt acest lucru împlinitor sau să fie atât de semnificativ. Și totuși încă îmi dau seama ce înseamnă să fii asistent medical.
Alte mărturisiri ale asistenților medicali din România. Pentru că nu totul este atât de negru precum pare în viața unui asistent. Și pentru că, în ciuda atâtor probleme, cei mai mulți care au într-adevăr vocație pentru acest rol sunt și cei care au rămas în domeniu, la capătul patului pacientului – chiar și indiferent de aceste sarcini extra care vin la pachet.
Citește și: Află acum dacă ești pregătit să fii asistent medical
Poate pentru că există și satisfacție profesională și personală. Există și speranță și fericire atunci când știi că ai ajutat un suferind și că ai lăsat o urmă frumoasă în viața cuiva. Pentru că ți-a dezvoltat abilități și emoții extrem de valoroase precum reziliența și curajul, precum compasiunea și comunicarea sănătoasă cu ceilalți, îndrăzneala și totodată acceptarea. Și toate astea te vor ajuta să apreciezi momentele banale și atât de frumoase din viața ta de zi cu zi de asistent și om – alături de colegi, de pacienți, de vizitatori și dincolo de aceștia.
Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni – așa cum au nevoie.