Conform legislației din România, nașterea unui copil este un eveniment care permite atât mamei, cât și tatălui să își ia concediu plătit pentru a sta cu nou-născutul, fie pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. În acest articol vom vorbi despre condițiile în care se poate acorda concediu paternal și suspendarea contractului de muncă.
Legea care reglementează concediul paternal în România este legea cu nr. 210/1999 și stipulează că tatăl copilului are dreptul la un concediu de 5 zile lucrătoare, care poate fi prelungit cu încă 10 zile lucrătoare dacă acesta dovedește că a absolvit un curs de puericultură, prin prezența unui atestat. Dreptul la prelungirea duratei concediului paternal se acordă numai o singură dată, indiferent de numărul copiilor. Dacă tatăl este cadru militar, are dreptul la o permisie de 7 zile calendaristice.
În cadrul cursului de puericultură, cel care urmează să devină tată va învăța noțiuni elementare teoretice și practice necesare îngrijirii bebelușului, pentru a-și putea ajuta partenera. Medicul de familie este cel care va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură, în urma evaluării cunoștințelor dobândite. În cazul în care tatăl are studii de medicină sau asistență medicală nu mai este necesară absolvirea cursului, ci doar obținerea atestatului.
Citește și: Semnarea, modificarea sau încetarea CIM se vor face electronic
Conform Legii 53/2003 din Codul Muncii, concendiul paternal este una din situațiile în care contractul individual de muncă se suspendă din inițiativa salariatului. Pentru a beneficia de zilele libere, angajatul trebuie să depună o cerere în care să precizeze perioada de timp în care dorește să beneficieze de acest concediu. Dacă este asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat, tatăl are dreptul la un concediul paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
Important de menționat este că solicitarea privind acordarea concediului paternal trebuie să fie înaintată în scris angajatorului unde lucrează tatăl, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului, alături de certificatul de naștere al acestuia. Concediul paternal este un drept ce poate fi acordat indiferent dacă tatăl este sau nu căsătorit cu mama copilului, sau dacă este tatăl natural sau adoptiv.
Citește și: Concediul în Codul Muncii: Tot ce trebuie să știi când vrei să ceri concediu fără plată
Cauza și durata suspendării contractului individual de muncă trebuie transmise în Registrul General de Evidență a Salariaților (REVISAL), cel târziu în ziua anterioară datei suspendării și încetării suspendării. Astfel, pe baza cererii angajatului, angajatorul emite decizia de suspendare a contractului individual de muncă. De asemenea, angajatorul nu poate refuza solicitarea tatălui de a beneficia de concediul paternal.
În concluzie, conform legislației din România, orice bărbat care devine tată are dreptul să beneficieze de 5 până la 15 zile de concediu paternal, în anumite condiții, cu suspendarea contractului individual de muncă.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Freelance Content Marketing & Communication Strategist, dintotdeauna pasionată de tot ceea ce ține de domeniul medical.