Site icon MEDIjobs

Geriatrie vs pediatrie – ce au în comun cele două specializări?

geriatrie vs pediatrie

Geriatria și pediatria sunt două specializări medicale, care oferă tratamente specifice în funcție de vârsta pacientului. Geriatria se adresează vârstnicilor, pe când pediatria tratează afecțiunile des întâlnite în cazul copiilor. 

Chiar dacă cele două domenii par foarte diferite, există un punct care le unește pe amândouă – tratarea afecțiunilor cronice. Totuși, înainte de a discuta despre similarități e important să dezvolți o perspectivă complexă asupra principalelor diferențe care gravitează în jurul lor. Medicina este un domeniu foarte dinamic, dar care poate fi înțeles numai prin abordări nuanțate. 

Te întrebi ce presupune mai exact fiecare specializare și unde se întâlnesc amândouă? 

Geriatrie și pediatrie – Principalele diferențe

Geriatria și pediatria abordează, în modalitățile de tratare pe care le prezintă, două perioade extreme din viața unui om – copilăria și bătrânețea. 

Tocmai de aceea, intervin numeroase diferențe în ceea ce privește perspectiva medicului, cât și caracteristicile tehnicilor aplicate pentru rezolvarea problemelor: 

Citește și: 7 sfaturi de comunicare cu copiii dacă lucrezi în secția de pediatrie

Care sunt similaritățile dintre cele două specializări?

Cele două specializări sunt două extreme care se resping, dar care pot avea câteva lucruri în comun. 

Geriatria și pediatria reușesc, astfel, să se asemene din mai multe puncte de vedere. Printre cele mai pregnante similarități se numără: 

Te-ar putea interesa și: Asistent medical pe sectia de geriatrie – ce provocari poti intampina

Citește și: Cum este sa lucrezi ca asistent medical intr-o sectie de pediatrie

Concluzii

Geriatria și pediatria sunt două specializări care abordează problemele aferente a două perioade destul de dificile – copilăria și bătrânețea. Copiii, care se află în plin proces de evoluție, au nevoie de tratamente și soluții adecvate de prevenție. În schimb, bătrânii trebuie să apeleze la servicii constante de supraveghere și control, pentru a reduce intensitatea durerilor atât de specifice vârstei. 

Chiar dacă par două domenii care nu au cum să se asemenea vreodată, sunt destul de similare din anumite puncte de vedere. Atât medicii pediatrii, cât și cei geriatrii trebuie să acționeze cu răbdare, profesionalism și mai ales atenție la detalii. Copiii și vârstnicii care suferă de afecțiuni neurologice nu pot lua decizii pe cont propriu. Tocmai de aceea, e nevoie de o abordare care să aibă în vedere importanța comunicării deschise și a transparenței. Indiferent de vârstă, pacienții au nevoie să se simtă în siguranță și să se bucure de experiențe unice în instituția medico-sanitară. Ca medic, trebuie să iei în calcul toate riscurile care pot apărea și să gestionezi totul ca un adevărat profesionist. 

Opusele se atrag întotdeauna, tocmai de aceea, ca medic, trebuie să fii pregătit pentru orice situație!

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version