Site icon MEDIjobs

Fenomenul de „bullying” în mediul spitalicesc și cele două tipuri de victime – pacienții și personalul medical

bullying

Mediul spitalicesc – un mediu în care foarte puțini oameni se duc de plăcere, dar în care nevoia te împinge să ajungi. Deși unele spitale îmbrățișează un cadru prietenos, atât în ceea ce privește saloanele în care sunt internați pacienții, cât și în ceea ce privește atmosfera dintre personalul medical, există și situații, din păcate tot mai multe, care se orientează în jurul activității din „bullying”.

Bullying-ul reprezintă un fenomen caracterizat de o serie de acțiuni fizice, verbale, la nivel relațional, psihologic sau cibernetic, menite să inducă o stare de disconfort/suferință, care ridică agresorul la un nivel de superioritate față de victimă.

Factorii care facilitează fenomenul de „bullying” în spital

Citește și: 6 strategii de evitare a conflictelor dintre asistentele medicale

Consecințele fenomenului de bullying, atât la nivelul pacienților, cât și la cel al personalului medical

Potențialele consecințe ale acestui fenomen sunt semnificative. Pe lângă litigiile cauzate de intimidare și costurile asociate cu compensația de muncă sau cu alte plăți, pot apărea o serie de probleme psihologice, resimțite atât la nivelul persoanelor internate în spital, cât și la cel al personalului medical. 

Acestea includ:

Există soluții pentru oprirea/diminuarea fenomenului de „bullying” în mediul spitalicesc?

Mediul spitalicesc este unul delicat, antrenant și foarte greu de controlat. Totuși, există câteva mici lucruri ce pot fi realizate pentru a se diminua efectele acestui fenomen neprietenos. Cel mai important aspect este cultura organizațională – felul în care este educat  personalul medical. Se observă că pacienții își aruncă injurii sau batjocuri? Este datoria personalului medical să se impună și să explice că nu este un mediu propice pentru un astfel de comportament.

Educația pacienților nu este datoria personalului medical, într-adevăr, însă a menționa că ceva nu este în regulă poate diminua gravitatea situației în multe momente. De partea cealaltă, dacă se sesizează un fenomen de bullying în ceea ce privește colegii de muncă, acest lucru se poate raporta la cadrele superioare sau la asociațiile care se ocupă chiar de astfel de probleme.

Citește și: Cum să porți o discuție în contradictoriu cu managerul tău

Exit mobile version