Site icon MEDIjobs

Discuția despre salariu între colegi | argumente pro și contra

salariu

Majoritatea oamenilor au crescut cu reguli stricte când vine vorba despre muncă, dar multe dintre acestea nu se mai aplică acum. Spre exemplu, a devenit o obișnuință să te adresezi șefului pe numele mic, să te îmbraci așa cum vrei la birou și chiar să ai un program de lucru flexibil.

Dar un lucru nu s-a schimbat – să vorbești despre salariu cu colegii tăi nu este recomandat. Mulți angajatori le reamintesc angajaților că salariul este confidențial, încurajând astfel frica de repercusiuni.

Adevărul este că nu este ilegal să discuți despre salariu cu colegii tăi, deci angajatorul nu te poate concedia dacă faci asta. Dar este oare o idee bună să le spui colegilor cât câștigi? În acest articol vei putea citi atât argumente pro, cât și contra, astfel încât să poți lua o decizie informată:

Argumente pro discuției despre salariu

Există o serie de beneficii de care te poți bucura dacă vorbești despre salariu cu persoanele cu care te înțelegi la muncă. Unul din ele este că îți vei da seama mai ușor câți bani ar trebui să ceri pentru munca ta.

Spre exemplu, poți afla că cineva care se află pe o poziție asemănătoare câștigă mai mulți bani. Dacă nu există alți factori la mijloc precum experiență sau abilități în plus, poate fi o idee bună să ceri o renegociere a salariului.

Astfel de discuții ar putea fi benefice chiar și pentru manageri. Într-un birou vor exista mereu bârfe despre cât câștigă anumite persoane și asta va afecta satisfacția la locul de muncă, deci și productivitatea angajaților. 

În schimb, dacă compania alege să fie transparentă, să comunice toate salariile și să încurajeze discuțiile libere, angajații vor fi mulțumiți și mai eficienți pentru că știu că angajatorii îi tratează corect. 

Citește și: Momente Potrivite Și Momente Nepotrivite Pentru A-ți Negocia Salariul

Argumente contra discuției despre salariu

Unii specialiști în resurse umane nu încurajează discuția despre salariu pentru că oamenii sunt foarte diferiți. Mai exact, chiar dacă este vorba despre aceeași poziție, o persoană poate avea mai multă experiență, cursuri în plus sau diverse abilități dovedite.

Mai mult, din cauza acestei discuții pot apărea conflicte la locul de muncă. Spre exemplu, dacă persoanele alături de care lucrezi află că ești plătit mai bine, s-ar putea să te trateze diferit și chiar să te excludă de la diferite activități. La fel și invers, există posibilitatea să afli că cei mai buni prieteni de la locul de muncă câștigă mai mult ca tine și asta vă va afecta relația. 

Indiferent de decizia pe care urmează să o iei, trebui să fii conștient că muncești în continuare într-un mediu în care nu sunt deloc încurajate discuțiile despre salariu între colegi. Astfel, e bine să alegi cu grijă locul și persoanele cărora urmează să le spui ce sumă câștigi.

Evită să faci asta la locul de muncă, într-un loc populat unde pot auzi și alte persoane. Dacă managerii ți-au sugerat să păstrezi salariul confidențial, nu vor fi mulțumiți să audă că nu le-ai ascultat sfatul și pot apărea repercursiuni pe viitor.

Ideal ar fi să ai o discuție cu colegii cu care te înțelegi foarte bine și în care ai încredere, în afara biroului. Puteți discuta despre eventualele consecințe înainte să divulgați suma pe care fiecare dintre voi o câștigă.

Să discuți despre salariu cu cei care muncești te poate ajuta să îți dai seama dacă ești plătit corect și te poate îndemna să ceri o renegociere de salariu, mai ales dacă nu ai mai primit o mărire de ceva timp. Dar trebuie să ai în vedere că această acțiune poate avea și consecințe negative precum manageri nemulțumiți sau probleme de relaționare cu colegii. Este important să pui în balanță atât argumentele pro, cât și cele contra înainte să iei o decizie.

Citește și: Cum sa ceri o marire de salariu si chiar sa o primesti

Exit mobile version