Departamentul de HR este adesea asociat cu activități organizatorice și operaționale, probleme etice și legale, de siguranță și susținere a angajaților. Aceste sarcini sunt foarte importante într-o organizație și acestea se văd cel mai bine, datorită diversității angajaților și a pacienților. Din cauza globalizării, acest departament ar trebui să acorde mai multă atenție tehnologiei folosite în livrarea serviciilor medicale și efectuarea de traininguri pentru angajați, care să ducă la îmbunătățirea calității serviciilor oferite pacienților.
Deoarece angajații constituie cea mai importantă resursă a unei organizații, managerii de HR ar trebui să fie mai preocupați de productivitatea acestora, pentru că astfel se poate organiza și împărți mai bine forța de muncă.
Citește și 7 moduri prin care evoluția inteligenței artificiale va influența industria HR
Îmbunătățirea serviciilor
HR-ul asigură expertizele necesare pentru a evita problemele de natură legală și a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite pacienților. Cei care lucrează în acest departament trebuie să ofere evaluări periodice, să evidențieze posibilitățile de avansare, să distribuie beneficii, să susțină și motiveze permanent angajații. În acest sens, parteneriatul dintre departamentul de HR și management este unic în câmpul medicinei. Majoritatea structurilor medicale sunt astfel alcătuite încât rolurile celor două se suprapun și trebuie să facă față provocărilor economice, medicale și lipsei anumitor angajați.
Plasarea personalului
Este esențial ca într-o clinică, într-un cabinet medical sau într-un spital să existe personal specializat, indiferent că este vorba despre mai multe femei sau mai mulți bărbați. Managerul HR organizează așadar procesul de selecție și plasare a personalului, sfătuiește managerii în legătură cu salarizarea fiecăruia în funcție de calificare și facilitează personalului nou angajat accesul la traininguri și cursuri de specializare. Toate acestea pentru a se putea obține astfel certificatele și punctele necesare în domeniu. De asemenea, contractele de muncă trebuie să conțină clauze clare pentru toate părțile, pentru a evita posibilele procese.
Codul etic și moral
Indiferent de nivelul la care se află organizația, angajații trebuie să adere la regulile de conduită etică și morală internă, iar prevederile legale trebuie stabilite în funcție de cele existente în stat. În plus, pentru a face față dilemelor etice ce apar inevitabil în acest domeniu, codurile etice trebuie de asemenea foarte bine puse la punct și actualizate constant, fiind mereu accesibile oricui le solicită, adică atât pacienților cât și personalului medical sau auxiliar. Din acest punct de vedere, rolul managerului HR este să introducă standarde eficiente și realizabile, bazate pe legile în vigoare, iar acest lucru necesită colaborarea cu avocații companiei.
Citește și Tendințe în HR despre care toată lumea va vorbi anul acesta
Motivarea
O altă responsabilitate esențială a HR-ului este să ofere angajaților sprijin moral și în unele cazuri legal, prin efectuarea unor fișe de post, a unor analize periodice și a conturării rolului pe care fiecare angajat îl are în clinică. Astfel, fiecare știe ce îndatoriri are și își poate lua responsabilități suplimentare doar în limita timpului disponibil. De fapt, distribuirea foarte clară a responsabilităților (pe lângă evidenta specializare a personalului clinic) este esențială pentru a se instaura o atmosferă plăcută de lucru, în care fiecare este stăpân pe bucata lui de treabă și astfel cresc și performanțele.
Rezolvarea problemelor
Pe lângă recrutare și motivare, managerul de HR trebuie să găsească soluții eficiente de rezolvare a problemelor. De asemenea, el poate interveni între doi angajați, dacă situația pare să degenereze și reprezintă persoana de legătură între personal și management. În acest sens, el are capacitatea de decizie și putere de a implementa directivele conducerii. Includerea departamentului de HR în luarea deciziilor permite managerilor să abordeze în mod personalizat problemele fiecărui angajat, încă dintr-un stadiu incipient și să dezvolte astfel coeziunea echipei.
În concluzie, practicile de HR sunt necesare pentru a putea distribui sarcini și responsabilități, iar în industria medicală acest departament se ocupă și de preîntâmpinarea cazurilor de malpraxis, asigurând personalului toate cele necesare pentru a performa la capacități maxime.
Citește și Feedback-ul în HR | O tactică simplă prin care îți crește reputația de angajator
Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.