Pentru multi asistenti medicali, cursurile de educatie medicala continua sunt percepute ca un rau necesar, un efort suplimentar sau un lucru de bifat anual pentru a acumula cuantumul de puncte necesare.
In ultimii ani, au fost dezvoltate o multitudine de cursuri online, conferinte, simpozioane, mese rotunde si congrese stiintifice organizate fie de organizatii precum OAMGMAMR si filialele sale locale, fie de companii specializate in organizarea de evenimente medicale si creditate sau chiar de catre institutii medicale, de stat sau private. De asemenea, exista reviste si publicatii care ofera abonamente creditate cu puncte EMC si EFC.
Despre ce inseamna educatia medicala continua puteti citi si pe blogul Medijobs.
Intr-adevar, participarea la aceste conferinte si evenimente medicale presupune un efort in plus fata de activitatile profesionale pe care le desfasoara asistentii medicali. Nu este simplu sa te organizezi dupa o tura de noapte sau de zi si sa te mobilizezi pentru a participa 2 ore sau chiar jumatate de zi la o conferinta de acest gen. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca profesia de asistent medical, ca si cea de medic, farmacist si asistent de farmacie, ca si alte profesii, necesita o conectare si actualizare constanta a informatiilor din domeniu.
Exista multiple cercetari, studii, actualizari si modificari de informatii si protocoale medicale cu care personalul medical trebuie sa fie mereu la curent pentru a transmite mai departe catre pacient aceste informatii care pot avea un impact important in terapiile medicale urmate. Cursurile obligatorii si intervalele la care acestea sunt actualizate se stabilesc de catre Biroul Executiv la propunerea Comisiei Nationale de Educatie Profesionala Continua a OAMGMAMR si se vor publica pe site-ul OAMGMAMR.
Cititi aici despre Programul National de Puncte EMC pentru 2020.
Conform website-urilor specializate si dedicate profesiei de asistent medical in Romania, precum easistent.ro, sunt referinte cu privire la actul legislativ care reprezinta baza legala a profesiei de asistent medical generalist, moasa si asistent medical – OUG 144/2008 – se instituie un cadru general al obligatiei si, totodata, al dreptului asistentilor medicali generalisti, moaselor si asistentilor medicali de a efectua educatie continua, in vederea cresterii gradului de competenta profesionala. Dupa cum se poate observa, educatia continua reprezinta, pe langa obligatia instituita prin art. 46 alin. (1) lit k) din OUG 144/2008, si un drept fundamental al membrului OAMGMAMR, conform art. 45 lit. e) din acelasi act normativ.
Importanta data de legiuitor educatiei medicale continue a asistentului medical generalist, moasei si asistentului medical, prin instituirea ei ca obligatie si drept, in acelasi timp, impune atat OAMGMAMR cat si membrilor acestuia, sa acorde o deosebita atentie educatiei profesionale si sa o trateze cu maxima seriozitate.
Rolul principal al educatiei continue a asistentului medical generalist, moasei si asistentului medical, conform alin. (2) al art. 46 (OUG 144/2008), este cresterea gradului lor de pregatire profesionala. In subsidiar, educatia continua are drept scop si desfasurarea activitatii profesionale cu incredere in cunostintele si abilitatile proprii, la standarde ridicate si in ton cu evolutia tehnica si tehnologica, la cel mai inalt nivel de pregatire profesionala.
Astfel, pentru toti profesionistii din sistemul medical, cursurile si conferintele cu tema medicala, fie ca sunt creditate sau nu, reprezinta un adevarat instrument de lucru si de mentinere a informatiilor medicale la zi, necesare in exercitarea profesiei. Si evident, nu uitati de studiul individual.
Daca doresti sa fii la curent cu ofertele de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.
Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.