Site icon MEDIjobs

Curs online gratuit de introducere in principalele elemente ale AI – Capitolul 5 acopera retelele neuronale artificiale

retele neuronale

In perioada 2020-2021, Finlanda va oferi cetatenilor europeni acces gratuit la un curs online de succes, Elementele AI (Inteligentei Artificiale). Cursul va fi disponibil in toate limbile oficiale ale UE. Aceasta initiativa a presedintiei finlandeze urmareste sa raspunda provocarilor pe care le prezinta transformarile din campul muncii si sa consolideze leadershipul digital al UE, potrivit unui comunicat.

Deocamdata, cursul online gratuit este deja disponibil in limba engleza si cei care vor sa il parcurga, il pot accesa aici: https://www.elementsofai.com/ 

Ce este interesant in acest curs pentru medicinisti sau cei interesati de noile tehnologii cu aplicabilitate si in medicina? 

Capitolul 5 al cursului se ocupa in detaliu de componentele retelelor neuronale artificiale (RNA), simulate prin programe de calculator, pornind de la elementele de baza ale retelelor, modul de functionare si pana la tehnici avansate, precum retele neuronale convolutionale, sau de convolutie (Convolutional neural networks – CNN). 

Conform definitiei, retelele neuronale artificiale imita creierul uman pentru a rezolva probleme complexe si a gasi modele in datele date. In principiu, o “retea neuronala” consta intr-o organizare de neuroni distribuiti in diferite straturi. Fiecare retea neuronala are un „strat” sau „unitati” de intrare si de iesire, cu multe straturi / unitati ascunse augmentate in functie de complexitatea problemei. Odata ce datele sunt transmise prin aceste straturi, neuronii invata si identifica tiparele. Ce este interesant la aceste retele neuronale artificiale (RNA), este ca au diverse caracteristici pe care le regasim si la creierul uman (acesta stand si la baza modelelor acestor retele artificiale. De exemplu, RNA au capacitatea de a invata din exemple, pot generaliza, adica pot da raspunsuri corecte pentru intrari usor diferite de cele cu care au fost antrenate si pot sintetiza, adica pot da raspunsuri corecte pentru intrari afectate de zgomot/ imprecise/ partiale. 

Citeste si: Cum va arata medicina viitorului?

Acest capitol este interesant nu doar din perspectiva intelegerii mecanismelor sofisticate ale mintii umane si procesarii neuronale, dar si din perspectiva progreselor tehnologice in zona de machine learning (invatare automata) obtinute in ultimii ani prin combinarea unor volume impresionante de date cu tehnici de invatare aprofundata automatizata (deep learning). 

De asemenea, aplicabilitatea RNA este complexa in medicina si se anticipeaza ca va fi extrem de eficienta in diagnosticare – aspectul cheie in medicina. 

Pentru cei care vor sa se familiarizeze si sa aprofundeze informatiile referitoare la retelele neuronale artificiale, exista si un curs in Romania, realizat in cadrul Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si IT, pe care il puteti accesa aici: http://www.bel.utcluj.ro/dce/didactic/sisd/SISD_curs_6_Retele_Neuronale_Artificiale.pdf 

Elements of AI este o serie de cursuri online gratuite realizate de Universitatea din Helsinki in parteneriat cu compania finlandeza de tehnologie Reaktor. Acestea sunt concepute pentru a incuraja oamenii sa invete elementele de baza ale inteligentei artificiale, indiferent de varsta sau educatie.

Initiativa a fost facuta publica la Bruxelles la 10 decembrie 2019, in marja reuniunii pentru ocuparea fortei de munca la care au participat ministrii de resort din statele membre.

Exit mobile version