Indiferent de cât timp activezi în sectorul medical, probabil ai întâlnit angajați care afectează negativ atmosfera la locul lor de muncă. Consecințele sunt: scăderea moralului tuturor și crearea unei culturi organizaționale precare.
Din păcate, de multe ori aceștia sunt greu de identificat pentru că pot fi persoane carismatice, care polarizează oameni în jurul lor, însă cu scopuri ce dezavantajează compania.
Deseori, aceste persoane nu fac greșeli majore, nu atrag atenția asupra lor. De asemenea, frecvent sunt buni în ceea ce fac, dar personalitatea lor acidă acționează ca un virus, distrugând celulă după celulă, zi după zi, an după an.
Nu sunteți siguri că aceste persoane pot face atât de mult rău companiei? Un studiu la nivel național în Australia în 2013 a analizat aproape 19.000 de plângeri înaintate de către pacienți între anii 2000 și 2011. Acest studiu a determinat că un număr mic de doctori sunt responsabili pentru foarte multe plângeri oficiale din partea pacienților. Mai exact, 3% dintre doctori erau ținta a 49% dintre plângeri, iar 1% din ei cauzau 25% dintre aceleași plângeri. De asemenea, doctorii care au primit o a treia plângere aveau 38% șanse să mai genereze una în următorul an și 57% în doi ani. Acest studiu concluziona că identificarea și confruntarea doctorilor care sunt susceptibili la plângeri din partea pacienților ar avea beneficii mai mari decât orice altă măsură direcționată către personalul medical.
Care sunt acele consecințe:
- Pierderea personalului. Angajații care sunt expuși la aceste elemente negative tind să adopte o atutudine închisă și să nu comunice această situație; în timp percepția va fi că comportamentul negativ este acceptat sau promovat și angajații vor demisiona.
- Productivitate redusă. În momentul în care un mediu organizațional este toxic, automat va determina apariția conflictelor între colegi, coeziunea echipei va scădea, iar productivitatea echipei va scădea.
- Pacienți pierduți. Dacă un pacient are o experiență negativă cu un medic, sau chiar va vedea un membru al staff-ului purtându-se urât cu un coleg, este foarte probabil că nu va mai reveni în acea unitate, și chiar să povestească altora despre acel episod.
Acum că știm ce probleme pot determina acești indivizi, cine sunt aceste persoane? Vor fi cei care:
- tot timpul găsesc lucruri de care să se plângă
- împrăștie bârfe și lansează zvonuri despre colegi
- subminează autoritatea superiorului
- au comportament lipsit de respect sau abuziv
- sunt negativi, pesimiști
Mai există o ultimă întrebare. Ce facem cu acești angajați? Un expert în management, Kenneth Bowden, spunea: “Există două feluri de angajați: cei cu 20 de ani de experiență și cei cu 20 de experiențe de câte un an. Trebuie să scapi de cei din urmă”. Dacă vrei să afli cum, mai multe detalii aici: “Concedierea unui angajat. Ce sa faci si ce sa nu faci”.