Relația cu echipa pe care o conduci trebuie să fie în permanență una benefică pentru ambele părți. De aceea, autoritatea pe care o exerciți față de cei pe care îi conduci este de preferat să fie dublată de înțelegere și prietenie.
În multe cazuri, cei care ocupă poziții de conducere tind să facă abuz de autoritate și astfel își pierd simpatia echipei. În cele din urmă, o astfel de situație scade serios productivitatea colegilor și poate chiar duce la revolte sau plecări din companie.
A fi un lider plăcut de cei din jur este astfel una dintre cheile unui management sănător. MEDijobs îți vine în ajutor astfel cu o serie de sfaturi pentru ca atmosfera în rândul subalternilor să fie mereu una bună.
1. Fii înțelegător
Angajații nu se vor simți în largul lor dacă tu nu le asculți și respecți doleanțele. Pe de altă parte, dacă ușa ta este mereu deschisă și accepți să îii asculți de fiecare dată când au probleme, ei te vor percepe ca pe un prieten apropiat căruia nu ezită să-și deschidă sufletul.
Ai totuși grijă să nu te lași prea mult influențat de cererile membrilor echipei. Dacă aceștia vor observa că ai tendindța să treci peste regulile interne și să le acorzi prea multă libertate, vor exploata acest lucru, iar compania nu va fi deloc mulțumită într-o astfel de situație.
Citește și: Cat de important este sa iti ceri scuze, in calitate de manager
2. Ai răbdare
Nu te grăbi să părărsești echipa odată ce ai fost promovat. Colegii vor simți dacă te-ai îndepărtat, iar autoritatea ta va avea serios de suferit. Devino un lider treptat, nu uita de unde ai plecat. Subordonații vor interacționa mult mai deschis cu tine dacă te vor simți în continuare unul de-al lor.
Totuși, nu rămâne foarte mult pe loc. Tranziția la noua poziție trebuie făcută în cele din urmă, iar noile atribuții trebuie respectate și aplicate. Depinde de tine să realizezi când vine momentul să îmbrățișezi cu totalitate noua poziție.
3. Fii încurajator
Nu te rezuma doar la feedback pozitiv. Ai în vedere și promovarea celor din echipa pe care o conduci. Oferă-te drept model, dar nu te autolăuda. Lasă acșiunile să vorbească. Critica constructivă trebuie deasemenea să existe, dar fără să aibă o tentă personală.
Convoacă membrii echipei la discuții personale și evaluează-i individual. Laudă-i acolo unde și-au făcut corect treaba și încurajează-i în situațiile în care performanța lor a lăsat de dorit.
Aceste 3 puncte se pot dovedi extrem de folositoare în relația pe care o ai cu angajații. Pe lângă ele, mai sunt și multe alte oportunități să te faci plăcut ca și manager. Depinde de tine să le descoperi și să le aplici corespunzător.
Citește și: Management: cum să organizezi o ședință productivă cu echipa ta