Ce e de facut atunci cand ai de-a face cu un sef incompetent care nu isi face bine treaba, ameninta si nu are deloc cunostinte de management?
O intrebare la al carui raspuns speram sa fie: ”Afara cu el sau ea. In domeniul nostru nu e acceptat un asemenea comportament. Avem nevoie de profestionisti, corecti si cu viziune.” In domeniul medical, la noi cel putin, lucrurile stau un pic diferit. Acest tip comportament este regasit in majoritatea unitatilor medicale si adesea trecut cu vederea atunci cand unul dintre manageri este expus, atunci cand adevarul despre incompetenta, agresiunile si alte greseli profesionale ies la iveala. De cele mai multe ori, daca situatia nu este extrem de grava si nu o semnaleaza cineva in spatiul public, ”greselile” se discuta intern, in cel mai rau caz cel sunt se primeste avertisment si viata isi urmeaza cursul.
Cum sa lucrezi in echipa unui sef slab pregatit?
Sa lucrezi in echipa unui sef incompetent are efecte negative in toate directiile. Si e al naibii de enervant, ai impresia ca echipa duce tot greul, iar la final, seful este cel care isi asuma toate meritele. Pe langa asta, mai toata echipa este demoralizata si frustrata ca lucrurile nu se indreapta in directia corecta, sunt afectate si celelalte sectii si, in cele din urma, pacientii sunt cei care primesc tratament si ingrijire slaba. Sefii toxici formeaza un mediu de lucru toxic, iar personalul medical dezvolta mecanisme de lucru nesanatoase pentru a face stresului la care e supus.
Oricine a intrat in campul muncii cu un plan de cariera cat de cat clar, de la stagiari, rezidenti, asistenti sau medici, ar putea afirma ca au avut de-a face, macar o data, cu un sef slab pregatit, mediocru, dificil, cu obiceiuri invechite. Una dintre problemele pe care am putea sa le identificam ar fi chiar pregatirea profesionala a sefului. Foarte putini dintre cei care ajung sefi intr-o unitate medicala au trecut printr-un curs serios de management sau au abilitati bune de conducere si de comunicare.
Dupa cateva luni bune de lucrat aproape de seful slab pregatit, incepi sa-i observi comportamentul: poate fi genul care nu-si asuma riscuri sau unul care stie tot si nu suporta sa fie contrazis ori genul arogant cu subordonatii, care taie si spanzura, doar ca sa-si atinga scopul, cel care nu e deschis la idei si dialog, cel care jigneste, tipul care favorizeaza anumiti angajati sau tipul caruia ii pasa doar de salariu.
Primul lucru pe care il poti face este sa accepti ca seful tau nu e foarte priceput si nu-ti poti permite sa te porti ca o victima. Ai muncit sa-ti construiesti o cariera, sa ajungi in echipa respectiva si nu accepti ca un sef slab pregatit sa distruga totul. Pastreaza-ti calmul si incearca sa vezi si putinele parti pozitive ale contributiei sefului tau. Nu intra intr-un conflict inutil cu el care nu ar duce niciunde. Ar ajuta ca din cand in cand sa-i impartasesti din experienta ta, ce solutii eficiente ai gasit sa rezolvi probleme, cum gestionezi unele situatii, ce metode aplici.
Apoi, desi simti ca toata lumea observa cum seful da cu stangul in dreptul, nu incepe sa critici sau sa raspandesti zvonuri despre el langa ceilalti colegi. Rapoartele de colegialitate sau de prietenie sunt diferite de la caz la caz si e posibil ca totul sa se intoarca impotriva ta. Daca totusi ti s-a facut o nedreptate si unul dintre colegi a observat, atunci iti poti permite sa-l tragi de-o parte si, cu discretie, sa-i povestesti cele intamplate.
Daca totusi situatia devine insuportabila si simti ca seful tau abuzeaza in mod repetat, ar trebui sa-i spui in fata ca ceea ce face e total neprofesionist si ca lucrurile nu pot evolua in bine daca el continua cu aceleasi tactici.
Desi e ultimul lucru pe care vrei sa-l faci, uneori compromisurile ajuta. E frustrant sa validezi deciziile unei persoane incompetente, dar lucrand impreuna iti poti exersa flexibilitatea, o aptitudine care te va ajuta la viitorul loc de munca.
In cazul in care toata echipa e de acord ca managerul nu face fata responsabilitatilor, e momentul sa va inspirati unii pe ceilalti si sa aveti o atitudine constructiva. In cele din urma, daca toate semnele sunt clare, poate e timpul sa-l raportati la un nivel mai inalt de conducere, cu argumente si fapte reale.
Intr-un final, daca decizi ca e prea mult pentru tine si alegi sa demisionezi, fa-o cu gratie. In primul rand, asigura-te ca evaluarea si performanta ta au fost impecabile. Lasa totul in ordine in urma ta, chiar si relatia cu fostul sef. Inainte de a pleca, povesteste-i despre experienta pe care ai avut-o in echipa lui si ca asteptarile tale erau altele. Oricum ar decurge discutia, nu genera un conflict care nu are nicio miza. El va avea in continuare statul de sef si influenta sa te recomande sau nu la viitorul loc de munca.
Aminteste-ti ca oricine poate fi sef, dar nu un lider. Toata experienta avuta in echipa unui sef incompetent si o evaluare corecta a muncii tale se pot transforma in avantaje pentru tine in urmatorul nivel de cariera.
Daca doresti sa fii la curent cu ofertele de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.
Curatoare de informații. Organizatoare. Nature lover and part-time dancer. Nu deține obsesii și posesii.