Site icon MEDIjobs

Cum convingi un medic să accepte un loc de muncă în alt oraș. 9 beneficii cu care l-ai putea atrage

medic

Recrutarea celor mai buni medici specialiști este unul dintre cele mai dificile task-uri pentru echipele de resurse umane. Atragerea top talentelor este în general o problemă cu care se confruntă toate industriile, însă în cea medicală presiunea este și mai mare.

Ofertele sunt variate, medicii specialiști sunt deseori cooptați în echipe complexe, iar sarcina de a-i recruta pentru clinici ori spitale în afara reședinței lor sunt scăzute.

Fie că ești la început de drum cu clinica ori cu compania pe care ai înființat-o, fie cauți unul sau mai mulți medici pe diverse specialități care să completeze echipa și să aducă plus valoare unității medicale, există mai multe modalități pe care le ai la îndemână pentru a reuși să cooptezi medici care se află în altă localitate decât în cea în care se află unitatea medicală. Nu va fi ușor, însă cu abordarea și o ofertă potrivite, poți să reușești.

În acest articol vom vorbi despre câteva beneficii care te vor ajuta să recrutezi top talente din domeniul medical, chiar dacă acest lucru presupune relocarea în altă localitate.

1. Fă-i o ofertă salarială de nerefuzat

Dacă lucrezi în domeniul resurselor umane, cu siguranță ești familiarizat cu ofertele salariale din domeniul medical. Acestea variază mult în funcție de specializare, vechime, experiență, dar și notoritatea cadrului medical. 

Tocmai de aceea, dacă vrei să cooptezi în echipă persoana potrivită, dar care locuiește în altă zonă a țării, trebuie să te asiguri că îi faci o ofertă salarială de nerefuzat. Dacă va fi dezamăgit de oferta propusă, cu siguranță nu va lua în calcul relocarea, cu atât mai mult dacă oferta pe care i-o propui este sub cea pe care i-o oferă actualul angajator.

Gândește oferta, prezint-o managerilor și convinge-i pe aceștia de  importanța recrutării acelui specialist și apoi prezintă-i-o medicului fără ezitare. Totodată, ia-ți și o marjă de negociere pentru eventuale ajustări. 

Citește și De ce este important să menționezi salariile atunci când recrutezi potențiali angajați

2. Plusează cu beneficii extra salariale

Piața muncii este una destul de competitivă, și asa ar trebui să fie și oferta ta cu beneficiile extra salariale. Este bine cunoscut faptul că multe dintre companii oferă acum beneficii precum bonuri de masă sau tichete de vacanță. Acest lucru nu este unul care îi va încânta pe profesioniștii din domeniul medical care au așteptări mai ridicate. 

Fie că ai pachete standard pe care le oferi celorlalți angajați, fie că pui la punct unele speciale pentru candidatul ori candidații pe care dorești să îi recrutezi, gândește-te la ceva cu adevărat atrăgător. O idee inedită poate fi plata chiriei, asigurarea unei locuințe de serviciu sau unui autoturism de serviciu, dar și plata unor abonamente de fitness sau pentru diferite tratamente.

Totodată, poți să le asiguri angajaților acces la reviste de specialitate, dar și să le facilitezi participarea la conferințe din domeniile lor. Uneori, unele dintre cele mai apreciate beneficii pot fi chiar orele flexibile de program și asigurarea unui echilibru viață profesională – viață personală.

3. Oferă spriin pentru ceilalți membri ai familiei

Mutarea într-o zonă sau într-un oraș diferit nu este un proces ușor pentru nimeni cu atât mai puțin pentru medicii care au familie. Relocarea poate însemna mutarea întregii familii, de aceea poți să faci acest proces mult mai ușor pentru sprijinirea lor.

Soțul ori soția medicului specialist va trebui să își găsească alt job. Acest lucru presupune o sarcină în plus, dar pentru a-ți ușura munca poți să colaborezi cu colegii din domeniul resurselor umane pentru a rezolva acest aspect. Dacă acesta ori aceasta lucreză tot în domeniul medical, situația este una mai ușoară, dar nu este întotdeauna cazul. 

Precizeaz-i candidatului pe care vrei să îl recrutezi de spriinul pentru integrarea pe piața muncii și a partenerului sau partenerei sale.

Un alt aspect deosebit de important este cel al relocării copiilor. Unii dintre aceștia pot fi la grădiniță, situație în care lucrurile sunt mai simple. Cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât găsirea școlii sau a liceului potrivit va fi mai dificilă. Pregătește o listă a tuturor unităților de învățământ vizate, pune în balanță avantajele și dezavanatajele și pune-i-o la dispoziție candidatului pentru a lua o decizie informată. 

Implicarea companiei în relocarea familiei va avea mult de cântărit deoarece candidatul își va da seama de importanța pe care i-o acorzi și de deschiderea cu care îl vei primi în eventualitatea în care ia decizia de a se alătura companiei.

Citește și Cum să atragi candidați din alte orașe pentru joburile vacante. Care sunt metodele cu rezultate

4. Ajută-l să se vadă trăind în oraș

Cafeneaua favorită, terenul de tenis, sala de concerte, cinematograful, mall-ul sau teatrul preferat, toate acestea sunt elemente ale vieții cotidiene care ne fac zilele mai frumoase și fără de care nu putem să trăim. O eventuală relocare înseamnă despărțirea de toate și plonjarea, în anumite cazuri, într-un total necunoscut. 

Dacă dorești să convingi medicul că orașul în care vrei să fie relocat că merită să facă acest pas, vorbește cu el despre pasiuni, hobby-uri și fă-i o listă a locurilor sau activităților care crezi că îl vor încânta.

Bineînțeles că se poate documenta și singur, însă oferă-i cateva informații prețioase și mai puțin cunoscute celor care nu locuiesc în oraș.

Poate zona este cunoscută pentru drumeții, trasee montane sau pentru cursele relaxante cu bicicleta. Totodată,  nu uita sa menționezi orice consideri că îl va ajuta să ia decizia finală. 

5. Fii flexibil cu relocarea

În procesul de relocare, sunt multe variabile la mijloc. De la o durată îndelungată de luare a deciziei până la găsirea celor mai bune opțiuni de carieră pentru soț sau soție sau a școlii potrivite pentru copii, toate acestea pot prelungi procesul de recrutare pe termen destul de mare. În plus, intră în ecuație și aspectele legale ce țin de încheierea contractului de muncă cu actualul angajator sau cele logistice de mutare și acomodare în noua locuință.

Discută toate aceste aspecte cu candidatul sau candidații pe care dorești să îi recrutezi și faceți împreună un plan, însă asigură-te că ești flexibil și nu bateți în cuie termene fixe. Nu dorești ca tocmai acest aspect să fie cel care să vă împiedice să lucreze în echipa pe care o construiești. Chiar dacă vei amâna pentru o lună sau două, va merita în final.

Citește și 5 întrebări pe care nu ar trebui să le adresezi candidaților la interviu

6. Prezintă-i avantajele orașului sau ale regiunii

Pentru un om conectat la toate aspectele ce țin de lumea medicală, noi tehnologii, echipamente medicale sau tehnici din ce în ce mai puțin dureroase sau invazive, cu siguranță va fi interesat să știe în ce măsură va avea acces rapid la conferințe ori la evenimente din domeniu.

Dacă orașul dispune de o bună infrastructură rutieră și de conexiuni cu alte centre de pregătire medicală, pune-o în valoare. Un alt punct forte poate fi aeroportul. Cu cât are mai multe zboruri și companii aeriene care operează pe acesta, cu atât este mai facil de prezentat. 

Este binecunoascut faptul că din unele orașe din România se poate ajunge foarte rapid și comod cu trenul în state precum Ungaria, Austria sau Cehia. Dacă orașul în care dorești ca medicul să fie relocat dispune de această facilitate, nu uita să menționezi acest avantaj.

Bineînțeles, te poți ajuta și de numeroase alte avantaje precum buna calitate a vieții, aer curat, transport în comun accesibil și prietenos cu natura.

7. Oferă-i perspective de dezvoltare

Indiferent de stadiul carierei în care se află, un medic va dori să fie la curent cu cele mai noi și mai inovative practici din domeniul medical, mai ales în ceea ce privește specializarea sa. Continua dezvoltare este nu doar dezirabilă, dar și o cerință pe care majoritatea o pun la angajarea în clinici sau spitale. 

Asigură-te că în prezentarea ofertei de angajare incluzi perspectivele sale de dezvoltare și potențiale trepe profesionale pe care le poate urca în cadrul unității medicale în funcție de preferințe și de propriile aspirații. Dacă nu ai un plan concret, pune-i la îndemână un plan de dezvoltare a clinicii ori a spitalului și oferă-i cel puțin o modalitate de progres în carieră.

Citește și „Medicul potrivit plasat la jobul potrivit reprezinta un castig de ambele parti!”

8. Oferă-i o asigurare

Optimismul și munca sunt calea împlinirii profesionale, nu-i așa? Cu toate acestea, nu toate planurile sau toate încercările sunt unele de succes. Pentru că teama de inadaptare sau de eșec pot fi unele dintre impedimentele care stau în calea acceptării de către medic a ofertei propuse, oferă-i acestuia o asigurare.

Aceasta poate consta într-o sumă de bani pe care o poate folosi într-un anumit termen stabilit de comun acord în cazul în care consideră că nu se poate adapta noului oraș ori a condițiilor oferite de acesta.

O altă modalitate de asigurare este aceea de a-i pune la dispoziție o perioadă de acomodare de o săptămână în noul oraș, timp în care se poate familiariza cu împrejurimile și se poate să descopere noi modalități de petrecere a timpului liber.

9. Păstrează onestitatea

În orice proces de recrutare, onestitatea despre companie, condiții de lucru sau beneficii sunt absolut necesare pentru că numai în acest fel vei găsi oamenii care sunt potriviți valorilor companiei și corespund așteptărilor managerilor. Onestitatea joacă și ea un rol important în viitoarea coeziune a echipei. Dacă așteptările sunt într-un anumit fel, iar realitatea este alta, compania va avea cu siguranță de suferit de pe urma atmosferei tensionate sau a demisiilor dese.

În cazul în care există anumite puncte slabe ale companiei, prezintă-le pentru ca acel candidat să poată lua decizia în mod informat și ca pierderile ulterioare să fie mai mici. Onestitatea va fi mereu apreciată.

Concluzie

Găsirea oamenilor perfecți care să completeze echipa este o sarcină destul de complexă, dar beneficiile cooptării unui bun angajat sunt de necontestat. Omul potrivit în locul potrivit poate face diferența. 

În cadrul procesului de recrutare a candidaților care se află în alte locații, apelează la oferte salariale de nerefuzat, la acomodarea și integrarea acestora în orașul pentru care recrutezi și la o bună comunicare de-a lungul întregului proces. Asigură-te că te-ai facut înțeles, că nu există elemente de explicat și explică-i candidatului care ar urma să fie rolul său în viitoarea echipă. Ajută-l să se vadă ca fiind parte din echipă.

Și, poate, mai presus de toate arată empatie și înțelegere deoarece procesul mutării nu este simplu, mai ales pentru aceia a căror mutare presupune și relocarea soțului ori soției și a copiilor.

Exit mobile version