Site icon MEDIjobs

Controale ITM 2021. Ce documente sunt verificate și ce sfaturi oferă specialiștii

ITM

Principalele documente solicitate de către inspectorii de muncă includ atât statutul unităţii, cât şi relaţiile de muncă şi securitatea şi sănătatea în muncă.

Pe lângă acestea, în timpul controlului, angajatorii pot fi chestionați pentru clarificarea anumitor aspecte precum:

Analiza comparativă a informaţiilor provenite din multiple surse: persoanele identificate la locul de muncă, punctul de vedere al reprezentantului angajatorului, documentaţia pusă la dispoziţie, precum şi sursele de informare proprii ale inspectorului de muncă se sintetizează în cadrul unui proces verbal care se întocmeşte fie în locaţia angajatorului, fie la sediul instituţiei de control, în funcţie de cele stabilite în momentul controlului.

În cazul în care activitatea firmei este complexă și sunt implicați mai mulți angajați, perioada de analiza a documentelor poate să dureze câteva zile, iar controlul să nu se finalizeze în ziua descinderii organului de control.

Citește și: HR în sistemul medical: Care sunt tendințele de recrutare în 2021

Controlul se încheie cu un proces verbal

La finalul controlului, inspectorul de muncă va solicita încă o dată registrul unic de control şi va înscrie în cuprinsul acestuia, obiectivele şi rezultatele controlului, menţionând încheierea procesului verbal de control şi, după caz sancţiunile contravenţionale dispuse prin procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, dacă este cazul.

În situaţia în care aveţi o altă opinie privind fapte în legătură cu care s-au dispus sancţiuni sau măsuri obligatorii de remediere a deficienţelor, aveţi posibilitatea contestării acestora. Contestarea măsurilor obligatorii se face în cadrul unei proceduri speciale reglementate de Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, modificată şi completată.

Ce trebuie să facă angajatorul în cazul impunerii unor măsuri obligatorii?

În măsura în care angajatorul nu a contestat măsurile obligatorii sau le-a contestat, dar nu a solicitat instanţei de contencios administrativ suspendarea executării măsurilor obligatorii, acesta are obligaţia de a le duce la îndeplinire în condiţiile şi termene dispuse de inspectorii de muncă şi, acolo unde este cazul, să transmită ITM dovezile în acest sens.

În caz contrat, aceasta este o faptă contravenţională şi se sancţionează cu amenda contravenţională de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Te-ar putea interesa și: Ai dificultăți în recrutare? Fă-ți oferta irezistibilă cu aceste beneficii mai puțin cunoscute

Documentele verificate de ITM

Principalele documente solicitate de către inspectorii de muncă sunt:

Documente generale

Documente specifice relaţiilor de muncă

Citește și: Cum să fii un bun manager și un lider pentru echipă în timpul pandemiei

Documente specifice sănătăţii şi securităţii în muncă

Angajezi specialiști medicali? Înregistrează-ți compania aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Exit mobile version