MEDIjobs și MedicHub Media au organizat în parteneriat cea de-a doua ediție a conferinței „Leaders in Healthcare România”, eveniment ce a reunit, în premieră, 24 dintre cei mai apreciați lideri medicali ai momentului din țară și de peste hotare. Conferința a avut obiectivul de a oferi managerilor și profesioniștilor din domeniul medical o viziune holistică asupra a ceea ce înseamnă leadership în domeniul medical, servind drept sursă de inspirație pentru cei care vor să facă performanță prin modul de gândire și interacțiune cu pacienții, echipa medicală sau factorii de decizie din societate.
Peste 250 de manageri și profesioniști din domeniul medical au putut vedea și interacționa cu lideri de top din domeniul medical, în cele peste șapte ore de conferință. Nume grele ale momentului, precum Prof. Dr. Alexandru Rafila, Prof. Dr. Emilian Popovici, Dr. Adrian Marinescu, Dr. Beatrice Mahler, Prof. Dr. Răzvan Cherecheș, Dr. Wargha Enayati sau Nelu Tătaru au abordat teme de interes, precum managementul schimbărilor în medicină, dezvoltarea abilităților de leadership sau reziliența sistemului de sănătate românesc în pandemia COVID-19, în cadrul primei sesiuni, deschise de doamna Carmen Uscatu, cofondatoarea Asociației ”Dăruiește Viață”.
Marea dezbatere – Leadership în era COVID
Vedeta primului modul dedicat managerilor medicali a fost sesiunea de dezbateri despre leadership în era COVID-19, moderată de Prof. Dr. Emilian Popovici și la care au luat parte domnii Popovici, Tătaru și Marinescu. S-a discutat problema complexă a implicării liderilor în comunicare, rolul actual al medicilor, eșecurile leadership-ului în perioada pandemiei, influența instabilității politice, dar și modul în care au fost comunicate dovezile medicale și științifice către populație.
Cel de-al doilea modul din cadrul primei sesiuni a debutat cu o scurtă introducere în aspectele juridice și legale, oportunitățile și riscurile de care medicii trebuie să țină cont în activitatea lor, precum și complexitățile contractărilor, prezentate de Dan Minoiu, din partea Mușat și Asociații. Ulterior, Dr. Nicolae Iordache Iordache a explicat nu doar care este rolul compasiunii în actul medical și beneficiile acesteia, precum scăderea erorilor, a burnout-ului sau creșterea notorietății personale, ci și cum pot medicii și managerii să cultive compasiunea. Dr. Mihai Craiu a povestit apoi cum poate lucrul cu copii să ajute liderii să devină mai buni, prin prisma unei abordări oneste și constructive, bazate pe o bună comunicare.
De ce medicii talentați devin manageri de succes
Cel de-al doilea panel de discuții, moderat de domnul Lucian Ioniță, i-a avut în prim plan pe Dr. Raluca Teleanu, şefa Secţiei de Neurologie Pediatrică de la Spitalul “Victor Gomoiu”, Dr. Cătălin Cârstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți a spitalului “Marie Curie” și Dr. Oren Iancovici, directorul medical și fondatorul ARES. Invitații au descris începuturile carierei de manager, au explicat de ce medicii buni pot deveni și manageri de succes, au subliniat lipsa unei școli de management în medicina românască, precum și dificultatea schimbării mentalităților în sectorul medical din țara noastră.
Cea de-a doua sesiune, dedicată medicilor și profesioniștilor din domeniu a fost deschisă de Dr. Vlad Berbecar, fondatorul Caravanei cu Medici. Dr. Berbecar a expus modul în care se pot dezvolta calitățile de leadership de-a lungul carierei medicale, dar și cum se pot întreține aceste atribute, în ciuda volumului tot mai mare de muncă. Dr. Horațiu Ioani, singurul neurochirug român deținător al certificatului ”Fellow of the Royal College of Surgeons of England” și fondatorul platformei Neuro Centrum, a expus nevoia de inovație și digitalizare în lumea medicală românească, pornind de la nevoile pacienților și modul în care se petrece interacțiunea medic-pacient, inclusiv în privința telemedicinei. Un alt specialist român de top, dar de această dată din Statele Unite, Dr. Elizabeta Popa, Associate Professor Weill Cornell Medical College/New York Presbyterian Hospital, a încântat publicul cu o prezentare excelentă a modului în care digitalizarea poate ajuta actul medical și poate elimina birocrația ce ocupă timpul prețios al medicilor, indicând faptul că România ar putea îmvăța din greșelile țărilor mai avansate în acest domeniu, pentru a putea urma calea potrivită.
Ce opțiuni există pentru liderii medicali în era digitală
Impresionant a fost și cel de-al treilea panel de discuții, moderat de Dr. Radu Veștemean, Chief Information Architech și cercetător principal în Canada la NirvSystem Corp, companie aflată în avangarda digitalizării în domeniul medical. Domnul Veștemean i-a avut invitați pe doamna Elizabeta Popa și dl. Horațiu Ioani, într-o discuție extrem de bine argumentată despre ce înseamnă să fii un lider medical în era digitală, cum se pot folosi platformele și sistemele informatice în interesul medicului și pacientului, emergența interacțiunilor digitale și necesitatea ca datele medicale să fie accesibile rapid și ușor medicilor din echipa de tratament, fără a mai fi nevoie ca pacienții, în special cei oncologici, să care cu ei teancuri de hârtii.
Ultimul modul al conferinței s-a axat pe relația dintre medic și pacient, precum și pe îmbunătățirea stării de bine a specialiștilor medicali. Dr. Raluca Teleanu a explicat avantajele creării unei culturi empatice prin comunicare, pentru ca pacienții să înțeleagă clar mesajul transmis de medici, trecând peste barierele de comunicare prin empatie și înțelegerea stării mentale a acestora. Cea de-a doua prezentare le-a avut în prim-plan pe Prof. Dr. Simona Rednic, Președintele Societății Române de Reumatologie și Dr. Iulia Deac, Coach Executiv pentru Lideri în îngrijirea sănătății. Prezentarea axată pe tema impactului pe care îl are coachingului, a expus beneficiile cultivării de alianțe cu liderii și cei care dețin expertiza în domeniu, pentru a reuși să aducem schimbări pozitive în echipa medicală, organizație și relația cu pacienții. Dr. Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru, a oferit în prezentarea sa o perspectivă personală asupra leadership-ului și influența acestuia în conducerea unei echipe în confruntarea cu stresul, pentru a putea câștiga încrederea colegilor și pacienților.
Cum își pot îmbunătăți medicii sănătatea mintală și starea de bine
Ultima sesiune de discuții, moderată de Dr. Iulia Deac, i-a avut invitați pe Prof. Univ. Dr. Doina Cosman, Președinte al Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie, Dr. Mihai Bran, medic psihiatru și cofondator ATLAS și Dr. Nicolae Rednic, medic primar medicină internă. Sesiunea s-a axat pe modul în care doctorii aflați în dificultate își pot îmbunătăți sănătatea mintală și starea de bine. Pornind de la dramele și problemele prin care trec mulți medici practicieni în actualul context, invitații au expus strategii de ameliorare a calității profesionale pentru a putea reveni la o stare de normalitate. În încheierea conferinței, Dr. Mihai Bran a reamintit importanța unui bun management al stresului pentru a reuși să se obțină un echilibru între profesie și viața personală.
„Ne bucurăm ca am putut oferi profesioniștilor din domeniul medical un eveniment unic, care să pună în lumină nu doar provocările actuale cu care medicii și managerii medicali din România se confruntă în momentul de față, ci și soluții concrete de leadership prin care putem evolua ca domeniu. Le mulțumim atât participanților, cât mai ales invitaților noștri și abia așteptăm să ne revedem la cea de-a treia ediție”, a declarat la finalul evenimentului Catrinel Hagivreta Djafari, CEO MEDIjobs, compania ce a organizat, în parteneriat cu MedicHub Media, conferința Leaders in Healthcare România.
„Leaders in Healthcare” ediția 2021 și-a propus să fie o platformă de avangardă care să aducă în fața publicului leadershipul medical, altfel decât se reflectă aceste portrete, în media: au fost prezenți leaderii crizei Covid 19, politicieni și epidemiologi și leaderii crizei post-covid, psihiatri și terapeuți. Au venit în fața publicului leaderii revoluției digitale în sănătate, leaderii comunicării medicale, antreprenori sociali în sănătate și atația alții. Am urmărit cu încântare discuțiile libere și pasionale și mulțumesc celor care au atatea de spus, că și-au făcut timp să împărtășească și cu noi observațiile și planurile lor”, Dr. Simona Melnic, managing director Medichub & Viața medicală.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.