Site icon MEDIjobs

CNAS: Proiectul noului contract-cadru a fost publicat. Care sunt noile propuneri

CNAS

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a pus în transparență publică, recent, proiectul noului Contract – cadru. Potrivit legii, acest contract cadru reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022.

În proiect, se regăsesc o serie de propuneri menite să asigure un acces mai bun și mai ușor la serviciile medicale de prevenție, subliniază reprezentanții CNAS, într-o informare de presă. De asemenea, sunt vizate propuneri și pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor pacienților.

Totodată, mai este urmărită și scăderea numărului de internări care nu au justificare. Acest lucru va fi posibil prin creșterea numărului de îngrijiri medicale în sistem ambulatoriu sau în cabinetele medicilor de familie. 

Citește și A fost adoptată OUG 12/2021 care asigură transparentizarea licitațiilor din spitale

Propuneri pentru ambulatoriu – sunt introduse noi servicii care vor fi acordate în cadrul ambulatoriului de specialitate. 

Aici pot fi menționate consultațiile la distanță pentru pacienții cu afecțiuni cronice. În ambulatoriul la distanță pot fi acordate și terapii psihiatrice, dar și servicii conexe consultațiilor oferite de psihologi și logopezi. 

Propuneri care vizează medicamentele – concret, pacienții ar putea avea posibilitatea să ridice terapia prescrisă de la orice farmacie, indiferent dacă unitatea are sau nu contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care este și medicul care a parafat rețeta. Aici fac excepție medicamentele care sunt incluse în contracte de tip cost-volum-rezultate. Ele se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află pacientul asigurat; însă este important ca furnizorul de medicamente să aibă contract cu aceeași casă cu care se află și medicul care a parafat rețeta.

Pacienții cu boli cronice și cu o schemă de tratament stabilă pot primi medicamente la externare, pentru o perioadă de până la 90, 91 sau 92 de zile. În prezent, această măsură este reglementată pentru medicii de familie și pentru medicii de specialitate din clinicile care au contract cu casele de asigurări de sănătate. 

Propuneri pentru proaspetele mame – În proiectul noului Contract-cadru se mai arată că proaspetele mămici vor fi consultate la domiciliu, pentru urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naștere. Acest lucru este în plus, față de consultația la domiciliu la externarea din maternitate. Propunerea ar fi introdusă atât în pachetul minimal de servicii medicale, cât și în pachetul de bază. 

Citește și Colegiul Medicilor: Formularul pentru obținerea avizului anual de liberă practică, modificat

Propuneri pentru medicii de familie – specialiștii nou-veniți în cabinetele de medicină de familie din mediul rural vor rămâne în contract cu casa de asigurări de sănătate chiar dacă, după câteva luni de funcționare a unității nu a reușit să înscrie numărul minim pe persoane pe lista proprie de pacienți. Această propunere îi vizează pe medicii de familie care vin într-o localitate unde îngrijirile medicale sunt deficitare. 

Propuneri pentru îngrijiri paliative – medicii specialiști care dețin atestat în studii complementare pentru îngrijiri paliative pot acorda servicii medicale și în ambulatoriu. Pentru asta, va fi întocmit un program de lucru asumat prin contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate. 

În prezent, aceste îngrijiri paliative pot fi oferite în sistem ambulatoriu doar de medicii specialiști care activează exclusiv în această specialitate. 

Propuneri pentru îngrijiri medicale paraclinice – furnizorii care acordă servicii medicale pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare ar putea acorda și servicii paraclinice – ecografii. Acestea vor fi suportate din fondul alocat special, în baza unui act adițional încheiat la contractul cu casa de asigurări. 

Propuneri pentru spitalele de specialitate – unitățile care se ocupă de cazuri acute vor fi obligate să asigure continuitatea activității medicale prin cel puțin o linie de gardă la sediul incintei cu paturi. 

Citește și Noi reguli în domeniul telemedicinei. Schimbări preconizate și specialități adăugate

Cu toții ne dorim un sistem de sănătate performant și avem nevoie de un Contract-cadru care să asigure serviciile necesare la timp, în mod echitabil și eficient. Se regăsesc în acest proiect și o parte din măsurile implementate în perioada pandemiei, care s-au dovedit a fi benefice pentru sistem și care ne dorim să aibă un caracter permanent.

De asemenea, pe fiecare domeniu de asistență medicală am gândit o serie de măsuri care să asigure un acces mai facil la serviciile necesare pacienților. Însă, pentru menținerea stării de sănătate a populației și prevenirea îmbolnăvirilor avem nevoie de o prevenție mai bună, prin care putem îmbunătăți substanțial și raportul cost-eficiență din sistem. În acest sens, normele la Contractul-cadru vor completa și detalia toate acele măsuri care vor contribui la un o prevenție mai bună”, a explicat într-o informare de presă, Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

În aceeași informare se arată că CNAS va avea consultări cu partenerii de dialog social pentru a fi definitivat proiectul. Astfel, proiectul ar putea fi aprobat în ședința de Guvern până în data de 1 iunie, ceea ce înseamnă că ar intra în vigoare la 1 iulie.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Exit mobile version